Annonce
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

De to vennepar, Birger Christensen og Jørn Bøgelund og Janne og Alex Madsen, har snart kendt hinanden i 35 år. - Vi har så god kontakt, forklarer Jørn Bøgelund om deres langvarige venskab. Foto: Jakob Lerche
Janne og Alex Madsen skulle være rejst hjem fra deres tre måneders vinterophold i Sydspanien 26. marts til Billund. Nedlukning af både Danmark og siden Spanien fra den ene dag til den anden placerede dem i stedet i Kastrup en uge tidligere - uden nogen sikker måde at komme hjem til Randers på. Men så trådte venneparret Jørn Bøgelund og Birger Christensen til.
Annonce

Randers: Himlen er så blå og solen skinner så klart, som den næsten kun kan på en tidlig forårsdag i Randers. Janne og Alex Madsens rækkehus med udsigt over Hornbæk Enge danner rammen om et glædeligt gensyn. Venneparret Jørn Bøgelund og Birger Christensen er på besøg med sikkerhedsafstand.

De to par burde ellers være nogle af de mest smittesikre i det danske land. Janne og Alex Madsen kom netop ud af 14 dages frivillig karantæne fredag, mens deres vennepar stort set har holdt sig isoleret siden Danmark lukkede ned. Først i sommerhuset i Tisvildeleje og siden i Randers.

For tre uger siden så meget anderledes ud. Janne og Alex Madsen, som begge er 75 år, sad i deres lejlighed i det sydlige Spanien. Der var problemer med coronasmitte, men det var langt fra dem. Det var noget, de fulgte med i - ikke noget, de bekymrede sig om.

- Vi snakkede om, at vores lejlighed med de 40 kvadratmeter altan ikke ville være det værste sted at være i husarrest, forklarer Janne Madsen.

Det kunne vi slet ikke lade være med. Vi kunne sagtens forestille os selv at stå i en situation, hvor man ikke rigtigt kunne komme hjem

Birger Christensen om at køre 800 kilometer for at hjælpe vennerne hjem på coronasikker vis

Annonce

Højtalervogne i gaderne

Så lukkede Danmark ned - og Janne og Alex' børn i Danmark og England begyndte at bekymre sig lidt. Flybilletten hjem til Billund, som der stod 26. marts på, blev derefter aflyst. Og så fulgte nedlukningen af Spanien.

Fra den ene dag til den anden gik man fra tæt på normale tilstande til totalt udgangsforbud.

- Der kørte højtalervogne rundt i gaderne, forklarer Janne Madsen.

Selvom der blev talt spansk, fangede ægteparret godt budskabet.

- Så gik alvoren op for os, siger Alex Madsen.

Da deres datter i England informerede dem om, at de kunne få en billet til Kastrup 19. marts, var de klar til at slå til. Også selvom deres bil stod i Randers, og det derfor var lidt besværligt at komme helt hjem.

Annonce

En god kok

Det er her Jørn Bøgelund og Birger Christensen kommer ind i billedet. De har været venner med Alex og Janne Madsen i snart 35 år. Et venskab, som startede med en forretningsforbindelse mellem Jørn Bøgelund, som på daværende tidspunkt drev Idé Blomster, og Alex Madsen, som som var gardinmand. Og derfra udviklede det sig.

- Vi havde fået nogle nye spisestuestole, som de skulle over at se, husker Janne Madsen.

- Så havde vi lavet lidt mad, og det har vi så fortrudt lige siden, supplerer Alex Madsen med et grin.

- Vi fandt ud af, at Janne var en god kok, griner Jørn Bøgelund med.

Det var også meningen, at de to mænd skulle have besøgt Janne og Alex i Spanien i en uge netop midt i marts. Men coronanedlukningen af Danmark satte en stopper for den plan.

- Det har vi til gode, siger Jørn Bøgelund.

Annonce

Turde ikke have dem i bilen

Derfor var det også naturligt for Alex Madsen at ringe til de gode venner og bede dem om at hente i lufthavnen. Ikke mindst, fordi han vidste, at de befandt sig i deres sommerhus i Tisvildeleje.

Men den plan var de gode venner, som er 76 og 81 år gamle ikke med på.

- Vi blev enige om, at frem for at hente, ville vi køre til Randers, hente deres bil og så køre i lufthavnen med den, forklarer Birger Christensen.

- Vi turde ikke have dem i bilen, supplerer Jørn Bøgelund.

Til gengæld var de helt klar til at køre den 800 kilometer lange tur, så de hjemkomne venner kunne slippe for at tage toget, som er blevet frarådet både til personer over 65 år og til netop hjemvendte rejsende.

- Det kunne vi slet ikke lade være med. Vi kunne sagtens forestille os selv at stå i en situation, hvor man ikke rigtigt kunne komme hjem, forklarer Birger Christensen.

Annonce

Våde øjne

Det tilbud var svært at tage imod for Alex Madsen. Men der var ikke så mange andre muligheder, da datteren i Randers havde både børn og arbejdsopgaver at passe.

De to midlertidige udlandsdanskere begyndte derefter rejsen hjemad. Hvor de ikke havde været så bekymret for coronasmitte på forhånd, blev de det på rejsen. I den spanske lufthavn var der hverken sprit eller handsker - og heller ikke i flyet, hvor folk ikke virkede til at tage smitterisikoen så seriøst. Heller ikke i Kastrup følte parret sig trygge, da alle 120 flyrejsende blev stuvet ind i samme bus på vej ind til terminalen.

I ankomsthallen tog Jørn Bøgelund og Birger Christensen imod. Men det var uden knus og hjælpsomhed. Til gengæld havde de efter en enkelt nats mellemlanding i deres hjem i Randers, kørt kortege tilbage til Sjælland, så bilen kunne være klar til Alex og Janne Madsen.

Det var stort for de to hjemvendte. Alex Madsen får lidt vådt i øjnene, da han fortæller om det.

- Det kan næsten ikke beskrives med ord, hvor stort det var, forklarer han og tilføjer:

- Ekstraordinært.

Annonce

Ingen knus til børnebørnene

De våde øjne smitter til Janne, mens deres vennepar bagatelliserer det.

- Vi er jo vant til at køre turen meget ofte. Så gamle er vi jo heller ikke, smiler Birger Christensen.

- Det fortæller lidt om venskab, slår Janne Madsen fast.

Selvom parret kom ud af deres frivillige hjemkomstkarantæne igår, følger den gamle oversygeplejerske og hendes mand stadig alle sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Vi var lige forbi vores datter i går, da karantænen var slut. Så spurgte mit barnebarn: "Må jeg så få et knus nu?" og så måtte jeg jo sige: "Nej, desværre. Det er nok klogt, at vi blive ved med at holde afstand", fortæller Alex Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce