Annonce
Aarhus

Ekstremregn truer: De vitale veje i Aarhus skal sikres mod oversvømmelser

I 2013 ramte et voldsomt skybrud Ringgaden i Aarhus. Nu skal der reserveres penge, så de mest vitale veje i Aarhus Kommune sikres bedre mod oversvømmelser. Foto: Kim Haugaard
Aarhus Kommune har udpeget de steder, hvor klimaforandringer kan blokere veje med afgørende betydning for eksempelvis udrykningskøretøjer. Det koster 150 millioner kroner at sikre vejene mod de truende vandmasser.

AARHUS: Nogle veje i Aarhus er helt afgørende for eksempelvis ambulancer og opretholdelsen af daglige leverancer af madvarer til butikkerne.

De veje vil Aarhus Kommune nu gøre en særlig indsats for at sikre mod eksempelvis store mængder nedbør i forbindelse med klimaforandringer.

- De øgede nedbørsmængder og stigninger i vandstanden kan forårsage oversvømmelser af bebyggelse og veje. Det sidste kan i værste fald betyde, at udrykningskøretøjer og varer til butikkerne ikke kan nå frem. Det gælder selvfølgelig også den almindelige borger, der skal på arbejde, i skole eller lignende. Det skal vi forberede os på, så generne for os alle bliver mindst mulige, understreger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V).

Aarhus Kommune har i flere år arbejdet med at ruste Aarhus til forandringer i klimaet.

Det er sket på baggrund af blandet andet en rapport fra COWI, lavet for RealDania i 2017.

Den angiver, at det vil koste kommunen seks milliarder kroner frem til 2117, hvis der ikke gøres noget for at beskytte de truede værdier og arealer mod stormflod og forventede havvandsstigning.

Annonce

Kommunen og klimaet

I 2014 gav Aarhus Byråd penge til en særlig indsats for klimatilpasning. Det er nu kortlagt, hvordan man kan afhjælpe risiko for oversvømmelse i Vejlby/Risskov, og hvordan et stigende havniveau påvirker eksempelvis Aarhus Ø og Sydhavns-kvarteret frem mod år 2100.

Det er også kortlagt, hvordan oversvømmelser af det kritiske vejnet påvirker privat og offentlig transport samt beredskabets muligheder for at komme frem.

Ifølge kommunens kortlægning er der behov for initiativer på eksempelvis Grenaavej, Åhavevej, Åby Ringvej, Viby Ringvej, Randersvej, Stillingvej, Sletvej, Sønderskovvej, Lystrupvej, Thorvaldsensgade, Silkeborgvej, Nørreport og Genvejen.

Aarhus Kommune arbejder også med klimatilpasning i samarbejde med Aarhus Vand A/S. Store dele af byens kloaksystemer er under hårdt pres på grund af klimaforandringerne og den store vækst og fortætning i Aarhus.

De kritiske veje

Aarhus Kommune arbejder på flere fronter for at forebygge skader på grund af klimaændringer.

Aktuelt handler det om de såkaldte "kritiske veje", hvor eksempelvis oversvømmelser får alvorlige konsekvenser for samfundet.

Der er udarbejdet en liste med veje, der har et eller flere kritiske punkter.

Nu ønsker rådmand Bünyamin Simsek, at politikerne i Aarhus Byråd reserverer 150 millioner kroner over en årrække til at sikre de vigtigste veje i kommunen mod oversvømmelser. Mandag behandles sagen i kommunens magistrat.

- Vi skal selvfølgelig forberede os, så generne for os alle bliver mindst mulige. Det er vigtigt, at vores veje også fungerer i ekstreme situationer, og vi skal sørge for at hjælpe med til at beskytte folks boliger i det omfang, det er muligt. Vi har nu prioriteret hvilke veje, der er mest udsatte og i hvilken rækkefølge vi derfor skal bruge pengene. Erfaringer viser, at man kan spare mange penge ved at investere i at undgå oversvømmelser, da det er dyrt, hvis først skaderne er sket, siger rådmanden.

På mødet i magistraten lægges der også op til at afsætte 30 millioner kroner til blandt andet en samlet strategi for vandhåndtering i Aarhus Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Inhabilitet: Unfair og usædvanligt rygtetjek

En usædvanlig sag. Sådan kan Enhedslisten og Radikales 10-dages forespørgsel om Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks habilitet i sagen om Risskov Strandpark betegnes. De to partier med Keld Hvalsø (EL) og Eva Borchorst Mejnertz (R) i spidsen har rejst forespørgslen, hvor de blandt andet spørger borgmesterens afdeling, hvordan den anbefaler rådmænd at agere i sager, ”der vedrører personlige venner, logebrødre og økonomiske bidragsydere.” Man sætter derfor den store projektørlampe på rådmanden og mistænker ham for vennetjenester og forklarer det med, at man har hørt rygter fra folk i området. Hvis formålet var at belyse, hvorvidt der var et inhabilitetsproblem i sagen om en udstykket villa i Risskov, så er der andre og mindre larmende måder at gøre det på. At rejse en 10-dages forespørgsel, fordi man har hørt nogle rygter, er en usædvanlig fremgangsmåde, der kun er med til at rejse opmærksomhed og mistillid i en sag, der i forvejen har været ramt af myter og misforståelser. Det er en gratis omgang for Enhedslisten og Radikale på denne måde indirekte at insinuere, at der er problemer i sagen om Risskov Strandpark, så selvom der intet viser sig at være i sagen, vil det stadig summe af rygter og snak efterfølgende. Især når man blot går videre med rygter og ikke har dokumentation for beskyldningerne. Det er ikke fremmende for tilliden til systemet og langt fra noget, man har brug for i Aarhus lige nu. Systemet er nu engang indrettet sådan, at det er en politiker selv, der skal oplyse om der er problemer med inhabilitet, og derfor kan Enhedslistens og Radikales forespørgsel ses som mangel på tillid til rådmanden. Nu er det en del af et officielt dokument, og derfor er det, der lige nu blot er rygter, blevet en offentlig mistanke om rådmanden, og det er ganske enkelt voldsomt og usædvanligt. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man har en mistanke, men enten skal man have mere håndgribelig dokumentation, ellers skal man lufte sin mistanke mindre offentligt. Det andet er unfair.

Østjylland

Brand i etageejendom i Grenaa

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];