Annonce
Danmark

EL og SF vil også give penge fra rige til fattige kommuner

Regeringen vil give penge fra rige til fattige kommuner for at skabe mere lighed. EL og SF støtter forslaget.

Der skal gives flere penge fra de rige til de fattige kommuner og fra by til land for at udligne den ulighed, der er mellem de velstillede kommuner og de mere udfordrede kommuner i dag.

Sådan lyder regeringens overordnede målsætning med en ny udligningsreform, som statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften præsenterede dele af til flere medier.

Og den målsætning deler regeringens støttepartier Enhedslisten og SF.

- Regeringens målsætning ser fornuftig ud og matcher vores ønsker. En udligningsreform skal netop sørge for mere lighed i kommunerne.

- Der skal ikke være så stor forskel på de enkelte kommuner, og hvilken velfærd der er råd til. Derfor mener vi også, at der skal laves en omfordeling fra rige til fattige kommuner, siger Charlotte Broman Mølbæk, kommunalordfører i SF.

Også Enhedslisten er positiv over for regeringens målsætninger, men mener ikke, at fordelingen fra rig til fattig kommune løser det hele.

- Vi vil rigtig gerne være med til at skabe mere lighed blandt kommunerne ved at fordele pengene fra rige til fattige kommuner. Men vi har også den opfattelse, at der ikke er nogen kommuner, der har et for højt serviceniveau.

- Derfor er det ikke løsningen alene at fordele fra rige til fattige, men med de rette følgebeslutninger mener vi, at det er den rette beslutning, siger Jette Gottlieb, kommunalordfører i Enhedslisten.

Regeringen lægger op til, at det hovedsageligt vil være kommuner i hovedstadsområdet og i Østjylland, som kommer til at betale.

Til gengæld er det primært kommuner på Sjælland og Fyn og dele af Sønder-, Vest- og Nordjylland, som vil få mest ud af reformen.

Målet for regeringen er at få især Venstre med i en aftale over midten.

Både Venstre og De Radikale har afvist at kommentere linjerne i forslaget over for Ritzau, før det endelige udspil bliver præsenteret torsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce