Annonce
Erhverv

Elastikker giver sundere ingeniører

Mette Neerup Jeppesen fik ideen til elastikøvelserne sammen med en medarbejder. Træningen betyder, at færre medarbejdere får ondt i kroppen af deres stillesiddende arbejde. Pressefoto
Elastikkerne bliver trukket to gange om dagen, og det betyder færre smerter og gladere medarbejdere hos Niras.

AARHUS: Det er ikke, fordi medarbejderne tager på lange løbeture i arbejdstiden. Virksomheden har heller ikke været nødt til at tilbyde sine ansatte et fitnessmedlemskab.

Alligevel er medarbejderne hos ingeniørfirmaet Niras siden efteråret kommet i bedre form. Niras har nemlig indført elastiktræning foran computeren to gange om dagen.

- I flere år har jeg tænkt på, hvad vi kunne gøre for at få medarbejderne til at røre sig mere. Det er ikke særlig sundt at sidde stille så mange timer om dagen. Hvis man bliver grebet af noget, kan man sidde stille i den samme stilling i flere timer. Folk får skader og jo ældre de er, jo flere skader får de. Vi har haft gå-ture i arbejdstiden for eksempel. Men det har ikke været en succes, fortæller Mette Neerup Jeppesen, der er afdelingsleder i Niras i Aarhus.

Men så var det, at Mette Neerup Jeppesen kom i tanke om et link med elastikøvelser, som hun engang havde fået tilsendt, og sammen med en medarbejder, Anders Lahn Baatrup, fik hun sat gang i det elastiske initiativ.

- Pointen var, at øvelserne var nogle vi skulle lave sammen. Det skulle sættes i system, hvornår og hvordan vi skulle lave dem, og det skulle være sådan, at der ikke var én medarbejder, der skulle stille sig ud midt i lokalet og lave øvelserne. Det havde vi prøvet før, og når han ikke var til stede, skete der ikke noget, siger Mette Neerup Jeppesen.

Omkring 600 medarbejdere hos Niras deltager i træningen med elastikkerne. Pressefoto

Slut med kiropraktor

Træningsøvelserne er tilrettelagt sådan, at de ikke er afhængige af hvem og hvor mange, der er til stede. Hver dag, klokken 10 og 14, popper der en besked op på medarbejdernes skærm om, at nu er det tid til elastikøvelser.

På skærmen kan man se, hvordan øvelserne skal laves. Og undervejs kommer der billeder af direktøren i Aarhus-afdelingen, Tom Heron, der giver opmuntrende ord med på vejen.

Træningsøvelserne varer kun fem minutter per gang, og trods den korte varighed har de gjort en stor forskel for medarbejdernes fysik.

- Det er blevet bedre. For mit eget vedkommende havde jeg tidligere smerter mellem skuldrene. Jeg stod nogle gange ude på toilettet og lavede strækøvelser. Det var lidt trist. Efter vi er begyndt på træningsøvelserne, går jeg ikke til kiropraktor længere. Jeg kan mærke, at det gør en forskel. Selv om jeg er afdelingsleder og er en af dem, der har mange møder, så sørger jeg for, at der står i min kalender hver dag, at mellem klokken 10 og 10.05 er jeg ikke til rådighed. Jeg vil også være med, siger Mette Neerup Jeppesen.

Annonce

En social øvelse

Udover de fysiske fordele giver træningen også et bedre sammenhold på arbejdspladsen.

- Folk får kort afkobling af hovedet, og de får set hinanden. Mens man står og rykker i de der elastikker, får man lige snakket med hinanden. Hvordan gik det med den der motorcykeltur, og sådan noget. Det er virkelig hyggeligt. Til at begynde med havde vi en ældre medarbejder, der var lidt skeptisk. Han var lidt modstander af det, men nu er han blevet meget glad for det og kan godt finde på at have Skype-møder, mens han laver øvelserne. Nu er han en af dem, der går forrest, siger Mette Neerup Jeppesen.

Elastikøvelserne er blevet så stor en succes, at de har spredt sig til andre afdelinger i Niras.

- Vi er omkring 600 stykker, der laver dem nu, og det er både i vores afdelinger i Allerød og Aarhus, siger hun.

Men selv om der er stor tilslutning til øvelserne, har Mette Neerup Jeppesen også opdaget, at der er grænser for, hvad medarbejderne vil være med til.

- Vi havde nogle øvelser, hvor man skulle stå med ryggen op ad en kollega, men det var der nogle, der syntes, var for meget. Så det har vi pillet ud. Øvelserne bliver jo tilpasset arbejdspladsen, siger Mette Neerup Jeppesen og understreger, at det er vigtigt, at folk ikke er tvunget til at deltage. Og hvis der er dage, hvor man ikke kan være med, ødelægger det ingenting.

- Det er tilladt at koble fra, siger Mette Neerup Jeppesen.

Annonce
For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Erhverv

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce