Annonce
Aarhus

Ny skov på vej syd for Aarhus: Eldorado for naturelskere, hundeluftere og børnehaver på udflugt

I foråret 2020 bliver de første 30.000 træer plantet i området mellem Beder og Malling. Arkivfoto: Kim Haugaard
De første 30.000 træer plantes i foråret 2020. Den samlede skov kommer til at bestå af 100.000 træer. Skoven opstår i samarbejde mellem Aarhus Kommune, el-selskabet Blue Energy og landsorganisationen Plant et Træ.

BEDER-MALLING: Den sydlige del af Aarhus - nærmere betegnet en del af området mellem Beder og Malling - bliver fremover en hel del mere attraktivt for de, der nyder en tur i skoven, elsker naturen eller skal lufte hunden i fredelige omgivelser.

En netop underskrevet aftale betyder nemlig, at der i årene fremover skal plantes i alt 100.000 træer, som - når de har vokser sig store - kommer til at udgøre en ny skov i området mellem de to forstæder. Skoven skal ligge i området øst for Bredgade og Beder Landevej.

Foreløbig er kun en del af arealet, hvor skoven skal plantes, på plads. Aarhus Kommune har dog allerede set sig lun på tilstødende arealer til udvidelse af skoven, og en indledende dialog med lodsejerne er allerede i gang. Aftalerne er dog ikke på plads og det kan i sidste ende sagtens ende med, at de næste etaper af skoven kommer til at ligge på helt andre jorder, end planen er lige nu. Men det bliver dog stadig i området mellem Beder og Malling, forklarer Peter Søgaard, der er biolog i Teknik og Miljø.

Tre glade parter har skrevet under på aftalen der giver Beder/Malling-området en ny skov. Foto: Aarhus Kommune

Den blå skov

Skoven får navnet Den Blå Skov og vil få stisystemer, der giver rekreative tilbud til naturelskere, hundeluftere og børnehaver på udflugt. Aarhus Kommune lægger jord til den nye skov. Kommunen sikrer de bedst tænkelige vilkår for den kommende skovs træer, dyr, fugle og planter ved kun at plante hjemmehørende træarter. Samtidig udlægges halvdelen af arealet til lysåben natur og våde områder, der også har en positiv effekt på klimaet og oplevelsesværdien.

Netop et forbedret klima er en væsentlig årsager til, at den nye skov skal plantes.

Fuldt udbygget vil den nye skov hvert år binde cirka 150 ton CO2, som derfor ikke belaster klimaet og omgivelserne.

Aarhus Kommune har som mål at være CO2-neutral i 2030 og ønsker en fordobling af kommunens skovareal til i alt 8.000 hektar i samme periode. Derfor er kommunen meget glade for samarbejdet med Blue Energy og Plant et Træ.

- Hvis vi skal nå vores mål, er vi afhængige af, at private virksomheder hjælper med at rejse skov. Jeg glæder mig derfor meget over Blue Energys store bidrag. De mange træer har ikke kun betydning for de knap 10.000 århusianere, der bor i området omkring Malling og Beder. Det er hele kommunen, der får gavn af de 100.000 træer, forklarer Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Annonce

El-kunder betaler træerne

Skoven vokser med ét træ, hver gang en ny kunde køber strøm gennem elselskabet Blue Energy. Derudover bliver alle eksisterende kunder tilbudt at købe det antal træer, som de ønsker.

Blue Energy investerer selv og kickstarter projektet ved allerede i foråret 2020 at sikre, at de første 30.000 træer bliver plantet på det 15 hektar store areal mellem Malling og Beder. Derudover er der indgået en treårig aftale om at udvide skoven med 30.000 træer om året.

- Vi er gået ind i projektet, fordi det flugter med vores mål om at give danskerne klimavenlige muligheder. Vi sælger i forvejen kun strøm fra vedvarende energikilder. Med træinitiativet er vi med til at reducere CO2-udslippet, og vi bidrager til, at skovrejsningen i Danmark bliver ført ud i livet, lyder det fra direktør i Blue Energy, Mads Andreas Olesen.

Annonce

Royalt islæt

Det er landsorganisationen Plant et Træ med kronprins Frederik som protektor, der står for at koordinere indsamlingsprojektet og samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Blue Energy.

Plant et Træ har tre hjørnesten; træplantning, børn og læring. Og organisationen lægger ligesom Aarhus Kommune stor vægt på, at der plantes hjemmehørende træarter i den nye skov, så børn kan lære om de forskellige træsorter og biodiversitet, når de færdes i den nye skov.

- Den Blå Skov bliver et oplagt læringsrum for de lokale skoler, når børnene skal introduceres til de mest almindelige træarter i Danmark, siger landsformand i Plant et Træ, Jens Døssing.

Plant et Træ samarbejder allerede med Aarhus Kommune om at sikre, at der plantes flere bytræer i Aarhus.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Debat

Børn har brug for leg og bevægelse, men: Er iPads blevet pædagogens nye kollega?

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Annonce