Tiden er løbet fra tog, der kører på både diesel og el. Derfor vil letbanen satse på el fra Odder til Hornslet eller helt til Grenaa.
Når den århusianske letbane i 2015 kører ud på sin jomfru-tur, så bliver drivkraften elektricitet.
Ikke diesel i byen og elektricitet på landet. Sådan har det ellers været planen, siden daværende teknik-rådmand Peter Thyssen (R) og en hel delegation af byrådsmedlemmer og trafikpolitikere fra Christiansborg i 2006 drog til Kassel.
Tre modeller
Hybridtog, der kører på el og diesel: Koster 897 millioner kr. at anskaffe.
Elektrificering af strækningen fra Odder til Hornslet: Koster 786 millioner kr.
Elektrificering Odder - Grenaa: Koster 888 millioner kr.
Begge el-løsninger er billigere at anskaffe end dieselhybridtoget. Det samme gælder driften:
Dieselhybridmodellen koster 53 millioner kr. om året i drift og vedligehold.
Elektrificering Odder-Grenaa koster 40 milioner kr. om året i drift og vedligehold.
Her så de sig varme på et letbanetog, der kørte på strøm inde i Kassel og slog over til dieselmotor ude i det tyske landskab.
Dengang egnede det tyske hybridtog sig perfekt til den letbane, der var på tegnebrættet i 2006.
Men i de fem år, der er gået siden turen til Kassel, er der sket en hel del på jernbanefronten. Men der er ikke sket det, at toget fra Kassel har vundet nogen form for udbredelse. Togtypen kører stadig rundt i Kassel. Men som det eneste sted i verden. Og skulle toget ind på letbanen, måtte det - på grund af nye EU-krav - gennem et redesign.
Med andre ord: Der er kun ét dieselhybridtog på markedet. Og det skal ombygges, inden letbanen kan bruge det til noget.
Derfor anbefaler Letbanens sekretariat, at parterne bag letbanen - det er Aarhus Kommune, Region Midtjylland og Transportministeriet - satser på en elektrisk løsning i det udbud, der er på trapperne.
Hvis de tre parter siger ja til det - Aarhus Byråd tager stilling på onsdag - vil letbanen strikke sit udbud sådan sammen:
Deltagerne skal afgive tilbud på et transportsystem fra Odder over Aarhus H og Skejby til Lystrup og Hornslet med elektrificeret togdrift. Desuden skal de give bud på, hvad de skal have for at elektrificere hele vejen til Grenaa.
Først når buddene er i hus, ved Letbaneselskabet helt præcist, hvad banen kommer til at koste.
Men Letbanesekretariatet har lavet sine egne økonomiske beregninger, og holder de, bliver den billigste løsning at elektrificere strækningen fra Odder til Hornslet.
Det vil koste 786 millioner kr. at indkøbe eldrevne tog til strækningen mod 897 millioner kr. for løsningen med dieselhybridtogene.»Jeg er positiv overfor fuld eldrift. Der er en miljømæssig gevinst ved elektrificering. Desuden kan vi få en velkendt og gennemprøvet løsning i stedet for at blive afhængige af et tog, som kun leveres af en eneste togfabrik. Sikkerheden er meget større med elektrificering,« siger Jan Ravn Christensen, næstformand i teknisk udvalg.