Annonce
Livsstil

Elever fra Aarhus Tech lavede mad til stjernerne: - Det skal sgu nok gå

Der var gang i køkkenet på rådhuset, inden aftenens servering. Lærer på Aarhus Tech, Henrik Mølgård Axelsen, sammen med eleven på Aarhus Tech, 20-årig Daniel Brahe Jensen fra Randers. Foto: Axel Schütt

Det var elever fra Aarhus Tech, der stod for menuen til Michelin-uddelingen på rådhuset i Aarhus. Og selvom det var et prominent publikum, de skulle servere for, skræmte det ikke eleverne synderligt.

AARHUS: Det var et lidt anderledes selskab, kokkeeleverne fra Aarhus Tech skulle lave mad til, da de stod i køkkenet på rådhuset mandag aften.

Det var nemlig alle kokke og restaurantsejere ved dette års Michelin-uddeling, som var aftenens gæster.

Men det tog den 20-årige kokkeelev Daniel Brahe Jensen ikke så tungt. Han var fortrøstningsfuld, og kun en smule nervøs for aftenens prominente smagsdommere.

- Det er kun, hvis vi spilder eller vælter det hele, at det går galt. Ellers skal det sgu nok gå, sagde han inden, det for alvor gik i gang.

De var cirka 20 elever fra skolen, som skulle stå for aftenens menu - og det gav visse udfordringer. Fordi de var så mange elever, var der også mange hænder og arme i køkkenet, som skulle koordineres i løbet af aftenen, og det var her, det kunne risikere at gå galt, forklarede Daniel Brahe Jensen.

Og én ting er de mange arme i køkkenet, en anden ting er det store selskab, de skulle lave mad til. Der var i alt 450 gæster til Michelin-uddelingen, og det betød mange serveringer fra et forholdsvist lille køkken på rådhuset.

Annonce

Det fik de at spise

Forret: Rørt kalve tatar


  • Krogmodnet kalvefilet med syltet strandløg og Miso fra Domestic.
  • Persille- enebærsmayo, purløgs-kartofelchips frisse salat.

Hovedret: Grise-ribeye-slag med knust røget kartoffel

  • Kartoffel med røget smør og hakket kørvel
  • Sky med fyld af frisk ramsløgsolie fra Gastronome, fermenteret og saltet ramløgsblomster samt hybenrosenblade fra Domestic.

Dessert: Ost

  • Ostene Kry, nord lys og sirius fra Arla Unika og La Cabra brød
  • Løg og stikkelsbær fra Substans
Lidt nervøs, men ellers rimelig fortrøstningsfuld. Sådan lød det fra Daniel Brahe Jensen, da avisen talte med ham under stilheden før stormen. Foto: Axel Schütt

Rutinerede elever

Alle kokkeelever fra Aarhus Tech er 1. hovedforløbselever.

Det betyder, at de ikke helt nye og netop er startet i skole, men derimod mere rutinerede elever, der har været elev i en virksomhed et års tid, forklarede Henrik Mølgård Axelsen, der er lærer for eleverne på skolen.

- De er rutinerede og har kompetencerne til at kunne lave en menu som den i aften. De har prøvet det før, de er vant til at præstere, så selvom det er nye rammer og fornemme gæster, så tager de det stille og roligt, sagde han.

Menuen var sammensat af lokale råvarer fra de århusianske Michelin-restauranter. De var håndplukket fra nogle af restauranternes specialiteter og flettet ind i menuen til aftenens gæster.

Og selvom aftenens gæster var toppen af restaurationsbranchen, er det ikke en plads mellem stolene, eleven Daniel Brahe Jensen stræber efter som udlært kok.

- Jeg vil selvfølgelig gerne prøve at arbejde på en Michelin-restaurant, men jeg har ikke behov for at være en eller anden high-class-kok. Jeg vil hellere lave god og solid mad og gemme mig i køkkenet, så jeg ikke skal på tv og alt muligt fancy, sagde Daniel Brahe Jensen, der er i lære på Smag og Slik i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus

Heste på dybt vand: Vandmasserne ved Brabrand Sø tiltrak nysgerrige østjyder

Annonce