Annonce
Kultur

Elevers nye verden: Flytter ind i hovedet på andre

Teater Katapult har lavet lyddramet Audio Move til brug i ældreplejen og psykiatrien. En dramatiker har skrevet manuskriptet, der er indspillet af professionelle skuespillere. Det virkelighedsnære drama giver elever på SOSU-assistent uddannelsen og andre social- og omsorgsmedarbejdere et indblik i forskellige autentiske situationer og kan bidrage til undervisningen. Fotocollage: Søren Bidstrup, Ida Guldbæk Arentsen, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Autentisk hørespil fra århusiansk teater får SOSU-elever til at høre borgerens indre stemme og forbereder dem på mødet med virkeligheden.

AARHUS: Hvordan tackler man en ældre herres frustration og bekymring over, at hans kone skal på plejehjem? Og hvordan kan man som personale prøve at tale en konflikt ned med en psykotisk patient?

Det er to af de scenarier, som Teater Katapults nye lydprojekt Audio Move forsøger at løse.

I en form for hørespil eller lyddrama kommer lytteren ind i de medvirkendes tanker for bedre at kunne forstå deres bevæggrunde og handlemønstre.

- Det er situationsspil i lyd, hvor man selv bliver en form for hovedkarakter. Det er ikke en almindelig podcast, men et drama, som man bevæger sig rundt og hører. Men det er også et drama, man bliver bevæget af. Man kommer i empatisk forbindelse med personerne, forklarer teaterleder Torben Dahl fra Katapult.

Pilotprojektet er blandt andet blevet testet af social- og omsorgsmedarbejdere og to SOSU-assistent klasser, hvor eleverne var på vej ud i praktik. Og resultatet har været godt, fortæller Bente Hangaard, underviser og læringslab-koordinator ved SOSU Østjylland og skolens repræsentant i samarbejdet.

- Eleverne fik en meget autentisk fornemmelse af nogle oplevelser i praksis set fra den pårørendes synsvinkel i ældreplejen og den psykiatriske patient i psykiatrien, fordi de oplever deres indre stemme. Man flytter så at sige ind i hovedet på de personer, og det var en meget berigende oplevelse for eleverne, der lærer og træner et perspektivskifte. Eleverne sagde, at det gav nogle aha-oplevelser og åbenbaringer i forhold til at knytte liv på den mængde teori, de havde fået i ugerne op til, forklarer Bente Hangaard.

Annonce

Autentisk oplevelse

Det århusianske teater har en lang erfaring med lydmediet og begyndte allerede i 2004 at arbejde med lyd på audioguides og siden på mobilen via QR-koder. En teknik Katapult var det første teater i landet til at gøre brug af.

- Dengang var det udelukkende som et kunstprojekt. Men vi fandt ud af, at det kan bruges som en form for empatisk formidling, hvis vi går ind i nogle samarbejder, hvor det ikke handler om kunsten, men hvor vi bruger de kunstneriske kompetencer til at løse problemer, siger Torben Dahl, der blandt andet har samarbejdet med turistbranchen og boligforeninger om lydfortællinger.


Det er en undervisningsmetode, som er meget i tidens ånd, og som matcher eleverne og de medier, de bruger i forvejen.

Bente Hangaard, underviser og læringslab-koordinator ved SOSU Østjylland


- Dette område udvikler sig mere og mere væk fra kunst og til at blive et redskab, samfundet kan bruge. Vi skal hele tiden fortælle nye historier i nye former ikke bare på teaterscenen, men også i andre hjørner af samfundet. Jo mere vi interagerer med samfundet, jo større rolle får kunsten og kulturen. Men som teater, er det er ikke kun dét, vi skal. Den frie kunst skal også leve på scenen, understreger Torben Dahl.

Anna Skov, husdramatiker på Teater Katapult, har researchet meget for at gøre lyttedramaet Audio Move så virkelighedstro som muligt. Her er hun i en testbolig hos SOSU Østjylland i Silkeborg. Foto: Torben Dahl

I tilblivelsen af Audio Move bruger Katapult de samme værktøjer som på scenen. Katapults husdramatiker Anna Skov og dramaturg Frederik Behrend har researchet meget. De har været i felten og undersøgt problematikker på området. Siden har Anna Skov skrevet teksten, som er indtalt i et studie af uddannede skuespillere.

Det professionelle resultat har virket efter hensigten.

- Det bliver meget mere autentisk, frem for at eleverne selv prøver at spille et amatørrollespil. De elever, der havde været ude i praksis, fortalte, at det var helt, som de kendte det fra virkeligheden, siger Bente Hangaard.

Annonce

Lyd som empatisk formidling

Lyd som medie har i de senere år oplevet stor fremgang, men hvad er det, lyd kan?

- Man danner billederne selv. Derfor synes vi, det er bedre end for eksempel VR. Det giver indre billeder på, hvordan vi interagerer med hinanden. Det kan man ikke altid læse sig til. Det får flere nuancer og sætter sig bedre, fordi man erfarer det i stedet for at lære det, mener Torben Dahl.

Bente Hangaard er enig:

- Mange af eleverne sad og lyttede med lukkede øjne i den halve time, hvert scenarie udspillede sig. De sagde, at det var fuldstændig som at se en indre film, så livagtigt var det. De kan leve sig ind i de forskellige positioner, og det kan man ikke læse sig til i en teoribog. Så det er et godt supplement til undervisningen.

Hun ser også Audio Move som en fordel for de elever, som ikke er læsestærke, men gode praktikere.

Annonce

Gode tilbagemeldinger

Selv om der kun var tale om en testudgave, har Audio Move givet gode resultater.

- Alle, der har deltaget i udviklingen af testudgaven, synes, det er så godt et materiale, at vi har ønsket at sætte det i drift. Kvaliteten var allerede så god, at det var lige til at tage i brug ude i klasserne, siger Bente Hangaard, der har fået begejstrede tilbagemeldinger fra både underviser og elever.

- Jeg ser store fremtidsperspektiver i Audio Move. Det bidrager til en mere bred palet af pædagogiske metoder. Jo mere alsidig undervisning, jo bedre kan vi motivere eleverne til at tage læringen til sig. Metoden er meget i tidens ånd og matcher eleverne og de medier, de bruger i forvejen, uddyber Bente Hangaard.

Audio Move

Teater Katapult, Magistratsafdeling for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, SOSU Østjylland, Specialområde Socialpsykiatri Voksne, Region Midtjylland (SVO) og FO-Aarhus er gået sammen om Audio Move pilot-projektet i sundheds- og omsorgssektoren.

Tanken bag konceptet er, at lyd-drama kan fungere som empatisk motor til at løse problemer på sundheds- og omsorgsområdet.

Pilotprojektet har været under udvikling siden 27. januar 2020 og er blevet testet af ansatte og studerende ved Specialområde Socialpsykiatri Voksne, Region Midtjylland og SOSU Østjylland.

Resultatet har været over al forventning, og Audio Move ventes at blive taget i brug snarest.

I princippet sætter kun fantasien grænser for, hvilke scenarier og temaer som Audio Move kan benyttes til. Det kunne også være et relevant værktøj til efteruddannelse eller som information til pårørende.

- Det har virkelig vist sig at kunne løse nogle sociale udfordringer. Nu går vi ind i en fase to med forskning, så vi også rent videnskabeligt kan sige, at det virker. Det kræver en relativ stor finansiering fra en eller flere fonde, men alle partnere er interesserede i, at vi går den vej. Potentielt kan det bruges over hele landet, slutter Torben Dahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Aarhus

Moderna eller Pfizer: Hvem bestemmer, hvilken vaccine du skal stikkes med?

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce