Annonce
Danmark

Mail startede mink-oprør i Venstre: Ellemann blev pelset lige inden midnat

Jakob Ellemann-Jensen lagde sig søndag aften ud med Venstres landbrugsbagland. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Jakob Ellemann-Jensen var på nippet til at miste grebet om sit parti, da han søndag aften forsøgte at lægge en linje i minkdebatten, der blev tolket som regeringsvenlig. Både i folketingsgruppen og baglandet rejste der sig et oprør af en styrke, der tidligere har kunnet sætte et formandsopgør i gang.

Politik: Søndag aften et par minutter i halv ti lagde Jakob Ellemann-Jensen linjen i Venstre i forhold til nedlukningen af hele minkerhvervet: Al kommunikation fra partiet skulle tage udgangspunkt i tillid til myndighedernes anbefaling, Danmarks omdømme i resten af verden, og hensynet til at landets virksomheder kan blive ramt på eksporten, hvis der bliver skabt tvivl om, hvorvidt Danmark har styr på det.

Det skete i en fællesmail til folketingsgruppen og partiets ansatte på Christiansborg.

"Her og nu gælder det om at have øje på bolden: Danskernes sundhed, erstatning til minkerhvervet og åbenhed og klar kommunikation, så vi holder vores eksportmuligheder åbne," skrev han opsummerende i slutningen af mailen.

Annonce

Og så sluttede han af med at skrive, at Venstre ikke var klar til at danne fælles borgerlig front mod regeringens hastelovgivning for at skabe hjemmel til aflivning af alle mink i Danmark. Det spørgsmål ville Ellemann først tage stilling til på et møde med fødevareminister Mogens Jensen (S) mandag, hvor gruppeformand Karsten Lauritzen også skulle deltage. Og det var Lauritzen, der skulle stå for at håndtere det i pressen.

Da det blev midnat var linjen fra formanden fuldstændig torpederet. Få minutter inde i det nye døgn sendte Ellemann fra sin iPad en ny mail, hvor han hastigt padlede tilbage og skrev, at "Venstre ikke pt. står bag hastelovgivning", og det hele nok burde være genstand for "en drøftelse i gruppen. Det synes jeg, at vi skal prioritere i morgen på denne sag."

Mailen fra iPaden var indledt med ordene "Kære Anne, Thomas og alle jer andre. Tak for jeres mails."

Intens baglandsreaktion

I timerne mellem første og anden mail, nåede der at rejse sig et oprør ikke bare i folketingsgruppen, men også i baglandet, som 20 minutter over 23 kunne læse, at B.T. havde fået fat i brudstykker af mailen. Avisen brugte oplysningerne til en historie med overskriften "Ellemann i enegang: Freder regeringen i minksag".

Ifølge Avisens Danmarks oplysninger var der folk i Venstres organisatoriske bagland, der oplevede at blive bestormet af vrede medlemmer i grad, så det i både intensitet og antal klart overgik reaktionerne mod det, der i januar 2019 blev begyndelsen til enden for Lars Løkke Rasmussen - partiets plan om at nedlægge regionerne.

En af dem fra folketingsgruppen, der var med i mailoprøret fra gruppens medlemmer, var Thomas Danielsen, valgt i Struer og partiets jagt- og søfartsordfører. Det kan have været ham, der gav Ellemann indskydelsen om, at "det vil være relevant med en drøftelse i gruppen":

"Kære formand. Jeg er bange for, at du er ved at påtage dig et ansvar, som ikke tjener os noget. Tror et gruppemøde i morgen vil være en god idé," skrev han i et svar til Ellemanns første mail.

Annonce

Reparationsarbejde

Fra morgenstunden mandag gik reparationsarbejdet i gang i forhold til at kaste røgslør over, at Venstres formand havde undervurderet styrken i den landbrugsvenlige del af partiet og var blevet løbet over ende i sit forsøg på at lægge den politiske linje.

Karsten Lauritzen lagde ud med at skrive på Twitter:

"Blot til almen folkeoplysning, så har vi INGEN planer om at frede regeringen i denne sag."

Ellemann selv gik på TV 2 News og tordnede mod regeringens håndtering af minkkatastrofen, hvorefter folketingsgruppen gik i ekstraordinært gruppemøde klokken 11, hvor bl.a. formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, deltog.

Men hvad der måtte have været af kampgejst i enkelte folketingsmedlemmer for stadig at kæmpe for minkbranchens overlevelse, blev slået grundigt ned af minkavlerne selv, da Tage Pedersen utvetydigt gav udtryk for, at ikke engang han var villig til at kæmpe den sag.

Annonce

Nyt krisemøde

Klokken 14 fortsatte krisedøgnet med endnu et ekstraordinært møde - nu for den over 100 mand store hovedbestyrelse. Ingen af de kilder, Avisen Danmark har talt med, kan huske, hvornår hovedbestyrelsen sidst er blevet ekstraordinært indkaldt.

På hovedbestyrelsesmødet var der almindelig tilfredshed med Ellemanns nyeste standpunkt. Han blev opfattet som lyttende og ikke som en mand midt i et nederlag. At kæmpe for minkens overlevelse blev accepteret som en tabt sag for nu - ikke mindst, når minkavlernes egen formand ikke engang er klar til at tage del i den. Enden blev opbakning til essensen i Ellemanns iPad-mail: At Venstre skal køre en stil over for regeringen i minksagen, som ikke kan forveksles med en regeringsvenlig linje.

Annonce

Nu er linjen rigtig

Morten Grønborg Larsen er formand for Venstre i Jammerbugt og var en af de mange i baglandet, der rejste sig på baggrund af Ellemanns første mail. Han satte sig selv til tastaturet og skrev til formanden.

- Jeg savnede en klarere udmelding fra ham. Regeringen har ikke haft særligt godt held med sig. Den har ikke styr på lovgivningen. Venstre skal tænke sig rigtigt godt om i forhold til at give den uindskrænket magt i forhold til privat ejendomsret, siger han.


Nu er Venstre, hvor jeg synes, vi skal være.

Morten Grønborg Larsen (V), formand, Jammerbugt


Og Venstres formand efter opstanden søndag lige inden midnat er en formand, Morten Grønborg Larsen forstår langt bedre.

- Nu er Venstre, hvor jeg synes, vi skal være. Så må vi se, hvordan de blive enige på Christiansborg om, hvordan det fortsatte forløb skal være. Det her handler ikke om, at Venstres bagland igen har rejst sig mod sin formand. Det er meget større end det. Det handler om, hvordan demokratiet fungerer i Danmark, siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er urovækkende for Venstre, at formanden ikke havde styrke til selv at lægge den politiske linje i partiet, sagde en af Avisen Danmarks kilder i partiets ledelse mandag formiddag:

- Det tror jeg nu også, at han har. I hvert fald så længe det er den rigtige linje, han lægger.

Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Sport For abonnenter

Se højdepunkter: Sønderjylland Elite Speedway - Nordjysk Elite Speedway

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Annonce