Annonce
Aarhus

Elses barnebarn vender tommelfingeren ned:  -Jeg kan ikke se, at det redder noget som helst

Charlotte Ahm er en frontfigur i kritikken af forholdene på plejehjemmene i Aarhus. Hun er ikke begejstret for de ni anbefalinger, som ifølge Aarhus Byråds udvalg for sundhed og omsorg skal medvirke til at genrejse ældreområdet. Hun finder dem overfladiske. Foto: Axel Schütt
Charlotte Ahm var med til at sætte gang i en uvildig undersøgelse af forholdene på Kongsgården. På baggrund af undersøgelsen har et politisk udvalg lavet ni anbefalinger, der skal styrke ældreplejen. Men Charlotte Ahm finder dem for overfladiske. Hun mener, at det først og fremmest handler om at finde de brodne kar i plejepersonalet.
Annonce

AARHUS: Overfladiske, ukonkrete og uden de lavpraktiske værktøjer til at ændre hverdagen på plejehjemmene i Aarhus.

Sådan ser Charlotte Ahm på de ni anbefalinger, som Aarhus Byråds udvalg for sundhed og omsorg onsdag aften offentliggjorde for at skabe store forandringer i ældreplejen.

Charlotte Ahm er værge for sin farmor Else, og hun er blevet landskendt som en af hovedpersonerne i TV 2’s dokumentar om omsorgssvigt på blandt andet Plejehjemmet Kongsgården i Viby.

- Overordnet er udvalgets anbefalinger en flad omgang. Men vigtigst af alt er, at de ikke beskæftiger sig med det dybt kritisable menneskesyn, som desværre findes hos en meget lille procentdel af plejepersonalet. Ansatte uden hjerte for plejen skal ganske enkelt væk. Ellers vil det aldrig lykkes at forbedre ældreplejen. Det er der, at man skal begynde, vurderer Charlotte Ahm.

Annonce

De mange flotte ord

I maj satte Aarhus Byråds udvalg for sundhed og omsorg gang i en undersøgelse af plejesvigt på Kongsgården.

Det skete ikke mindst på grund af Charlotte Ahms beskrivelser af forholdene for sin farmor. De vakte sammen omtale i denne avis og TV2-optagelser lavet med skjult kamera på plejehjemmet stor opsigt.

De ni anbefalinger til bedre ældrepleje

Aarhus Byråds udvalg for sundhed og omsorg har lavet ni anbefalinger for at styrke ældreplejen. Det er sket med udgangspunkt i en konsulentrapport, der undersøger omsorgssvigt på Plejehjemmet Kongsgården. Her er et uddrag af de ni anbefalinger:

1. Der skal arbejdes med en styrket organisering i Sundhed og Omsorg, hvor der er et større fokus på driften både centralt og decentralt. Udvalget anbefaler på den baggrund, at posten som vicedirektør og stedfortræder for direktøren fremadrettet varetages af en leder med en stærk sundhedsfaglig profil og tilgang samt stor ledelseserfaring.

2. Udvalget anbefaler, at der i forbindelse med en evt. ny organisationsstruktur ses grundigt på, hvordan man i endnu højere grad end i forvaltningens nuværende forslag kan sikre et styrket fokus på kernedriften og vilkårene for de ældre og pårørende. 

3. Samarbejdet med pårørende skal styrkes væsentligt, og udvalget noterer sig, at der er afsat ressourcer til arbejdet i budgetforliget for 2021. Særligt kontaktpersoner og aftenvagter skal uddannes yderligere i samarbejde med pårørende, og forstanderens ansvar for samarbejdet med pårørende skal stå klokkeklart. 

4. Det er vigtigt at have stort fokus på dialogen med borgerne, og at vi som kommune handler på de informationer, der dukker op i dialogen. Der skal arbejdes på at skabe en rød tråd i behandling af klager. 

5. Udvalget konstaterer med tilfredshed, at ledelseskapaciteten på de større plejehjem styrkes med afsæt i budgetforliget. Herudover ønsker udvalget, at den nuværende ledelsesinformation udbygges med hyppige drifts- og aktivitetsdata. Udvalget ønsker løbende at modtage nøgletalsrapporter på alle de væsentligste parametre på plejehjemmene.

6. Alle plejehjem skal have mest muligt faglært arbejdskraft ansat, og der skal sikres en hensigtsmæssig balance mellem forskellige personalegrupper og uddannelsesbaggrunde på de enkelte plejehjem.

7. Undervisningen i CURA intensiveres, så omfanget af dokumentationsfejl kan reduceres markant, og så journalerne løbende ajourføres.

8. Der skal desuden igangsættes øget uddannelse i forhold til, hvordan medarbejderne kan forebygge brug af magtanvendelse, og hvad rammerne for magtanvendelse er.

9. Der skrues op for opsamlingen af data fra samtaler med fratrådte medarbejdere (exit-samtaler) på tværs af Sundhed og Omsorg, for at sikre at vigtige tegn på dårlig arbejdspladskultur ikke overses.

De seneste uger har udvalgsmedlemmerne endevendt den uvildige konsulentundersøgelse. Onsdag kulminerede indsatsen, da udvalget offentliggjorde ni anbefalinger, der skal styrke plejen og genoprette tilliden til kommunens håndtering af ældreområdet.

- Der er mange flotte ord i anbefalingerne. Men der er langt fra overfladiske beskrivelse til de ændringer, der er nødvendige. Jeg kan ikke se, at det redder noget som helst. Desværre, understreger Charlotte Ahm.

Annonce

Ændringer i topledelsen

I de ni anbefalinger er lyset i høj grad rettet mod den kommunale topledelse på ældreområdet.

Der fokuseres især på stillingen som vicedirektør, hvor politikerne vil have nye kræfter med langt større sundhedsfaglig viden.


Jeg har hele tiden sagt, at problemerne med omsorgssvigt på plejehjem har bund langt ind i ledelsen af området. Derfor er det godt, at politikerne gør noget på den front.

Charlotte Ahm, pårørende


Det er Charlotte Ahm tilfreds med.

- Jeg har hele tiden sagt, at problemerne med omsorgssvigt på plejehjem har bund langt ind i ledelsen af området. Derfor er det godt, at politikerne gør noget på den front, vurderer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus

Smattede blade og standset godstog giver problemer

Annonce