Annonce
Aarhus

Den gammeldags købmand er flyttet ind på Godsbanen: Bæredygtige indkøb uden emballage

Anne Thuesen (th) og Anna Sauermilch står bag emballagefri-købmand med salg i løs vægt. Foto: Flemming Krogh
To kvikke studerende står bag en købmandsbutik, hvor de sælger tørvarer fra sække - efter gammeldags princip

AARHUS: I gamle dage, før supermarkedernes indtog, købte husmødre tørvarer hos den lokale købmand, der vejede mængderne på sin vægt.

Den procedure er forsvundet for længst. Den Gamle By er vel nærmest det eneste sted, hvor man kan opleve den måde at handle på.

Plasticemballage til de fleste dagligvarer følger ofte med, når man gør et indkøb i et supermarked. Netop emballagen er en af udfordringerne, hvis man vil forsøge at tænke klimavenligt i den daglige husholdning.

I en lille, grønmalet træbygning med store vinduer på Godsbanen forsøger to århusianske studerende at komme med deres bud på, hvordan man løser affaldsudfordringen med emballage. Ved at genindføre de gamle indkøbsprincipper.

Her står brune papirssække fyldt med pasta, bønner, nødder, havregryn, linser og andre tørvarer, der passer til daglige indkøb. I aflagte - men smukt patinerede - æblekasser på væggene, står glas med krydderier, rosiner og andre tørvarer, der også kan købes efter vægt. Afhængigt af hvor stor husholdning man har.

Annonce

Mødtes på studiet

Anne Thuesen Holst og Anna Sauermilch, de to kvinder bag butikken RAA Aarhus, passer butikken sammen med deres ni frivillige.

- Vi skal passe vores studier på Biologi, og derfor har vi ikke tid til at være her i så mange timer, selvom vi gerne ville, lyder det fra Anne Thuesen Holst.

Idéen til at etablere RAA Aarhus, der udtales Rå, opstod i oktober 2017. Tanker om bæredygtighed og udfordringen med emballage og plastikforurening rumsterede i Anna Sauermilchs hoved. Måske ganske naturligt for en studerende på biologi, hvor miljøvenlighed naturligvis indgår.

Via et opslag på Facebook fik Anna Sauermilch kontakt til Anne Thuesen Holst, som også læste på Biologi. Sammen med en tredje biologistuderende udviklede de idéen om købmanden på Godsbanearealet, og snart var den emballage-fri butik en realitet.

- Det er oplagt at tænke i bæredygtighed. Ved at købe ind i store mængder, og sælge til kunderne, som kommer med deres egne beholdere eller poser, reducerer vi mængden af emballageaffald. I butikken kommer kunderne med alle slags bøtter, poser eller tasker. En brugt børnemadpakke i plastic med Fedtmulemotiv fungerer fint. Plastic kan jo være et udmærket materiale, så længe det genbruges, mener Anna Sauermilch.

Vigtigt med hygiejnen

De to energiske kvinder har lært, hvordan man driver en butik gennem erfaringerne.

- I starten vidste vi ikke, hvordan man laver et momsregnskab. Der er mange udfordringer ved at være selvstændig, men vi har efterhånden fået styr på de mange ting og er vokset med opgaven, siger Anne Thuesen Holst.

Tilladelser fra Sundhedsstyrelsen til at handle med fødevarer er også en del af dagligdagen i RAA Aarhus. Det skal være på plads, så man ikke får en sur Smiley.

- Det kræver noget særligt at handle med tørvarer. På den måde vi gør det. Men da lokalet ikke er stort, kan vi nemt overskue kunderne og undgå at folk tager hænderne til brug, forklarer Anna Sauermilch og tilføjer, at der også er stillet dispensere med sprit op i butikken.

Krydderier er en del af sortimentet hos RAA på Godsbanen. Foto: Flemming Krogh

Bambus erstatter plastic

Ud over tørkost er der også non-food-artikler på hylderne. Tandbørster i bambus og hæklede karklude er en del af det klimavenlige udbud.

Efterhånden kniber det med pladsen i det lille lokale. Derfor søger de to studerende et større. De har kig på et nabohus, men det kræver en ekstra investering.

- Vi er i gang med at lave crowdfunding for at få folk til at bakke op økonomisk. Det går godt, så vi håber bestemt, at det snart lykkes, lyder det med optimisme i stemmen fra Anne Thuesen Holst.

Men indtil videre handler det om at gøre kunderne tilfredse i den lille købmandsbutik, hvor de hylder de gamle indkøbsprincipper.

Anne Thuesen fra købmandsbutikken RAA deler plads med Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab, der sælger grøntsager. Men Anne Thuesen og hendes makker Anna Sauermilch håber snart at få deres eget lokale. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Første dansker undersøges for coronavirus i Aarhus: Patienten har det godt, siger overlæge

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce