Annonce
Aarhus

Den gammeldags købmand er flyttet ind på Godsbanen: Bæredygtige indkøb uden emballage

Anne Thuesen (th) og Anna Sauermilch står bag emballagefri-købmand med salg i løs vægt. Foto: Flemming Krogh
To kvikke studerende står bag en købmandsbutik, hvor de sælger tørvarer fra sække - efter gammeldags princip

AARHUS: I gamle dage, før supermarkedernes indtog, købte husmødre tørvarer hos den lokale købmand, der vejede mængderne på sin vægt.

Den procedure er forsvundet for længst. Den Gamle By er vel nærmest det eneste sted, hvor man kan opleve den måde at handle på.

Plasticemballage til de fleste dagligvarer følger ofte med, når man gør et indkøb i et supermarked. Netop emballagen er en af udfordringerne, hvis man vil forsøge at tænke klimavenligt i den daglige husholdning.

I en lille, grønmalet træbygning med store vinduer på Godsbanen forsøger to århusianske studerende at komme med deres bud på, hvordan man løser affaldsudfordringen med emballage. Ved at genindføre de gamle indkøbsprincipper.

Her står brune papirssække fyldt med pasta, bønner, nødder, havregryn, linser og andre tørvarer, der passer til daglige indkøb. I aflagte - men smukt patinerede - æblekasser på væggene, står glas med krydderier, rosiner og andre tørvarer, der også kan købes efter vægt. Afhængigt af hvor stor husholdning man har.

Mødtes på studiet

Anne Thuesen Holst og Anna Sauermilch, de to kvinder bag butikken RAA Aarhus, passer butikken sammen med deres ni frivillige.

- Vi skal passe vores studier på Biologi, og derfor har vi ikke tid til at være her i så mange timer, selvom vi gerne ville, lyder det fra Anne Thuesen Holst.

Idéen til at etablere RAA Aarhus, der udtales Rå, opstod i oktober 2017. Tanker om bæredygtighed og udfordringen med emballage og plastikforurening rumsterede i Anna Sauermilchs hoved. Måske ganske naturligt for en studerende på biologi, hvor miljøvenlighed naturligvis indgår.

Via et opslag på Facebook fik Anna Sauermilch kontakt til Anne Thuesen Holst, som også læste på Biologi. Sammen med en tredje biologistuderende udviklede de idéen om købmanden på Godsbanearealet, og snart var den emballage-fri butik en realitet.

- Det er oplagt at tænke i bæredygtighed. Ved at købe ind i store mængder, og sælge til kunderne, som kommer med deres egne beholdere eller poser, reducerer vi mængden af emballageaffald. I butikken kommer kunderne med alle slags bøtter, poser eller tasker. En brugt børnemadpakke i plastic med Fedtmulemotiv fungerer fint. Plastic kan jo være et udmærket materiale, så længe det genbruges, mener Anna Sauermilch.

Annonce

Vigtigt med hygiejnen

De to energiske kvinder har lært, hvordan man driver en butik gennem erfaringerne.

- I starten vidste vi ikke, hvordan man laver et momsregnskab. Der er mange udfordringer ved at være selvstændig, men vi har efterhånden fået styr på de mange ting og er vokset med opgaven, siger Anne Thuesen Holst.

Tilladelser fra Sundhedsstyrelsen til at handle med fødevarer er også en del af dagligdagen i RAA Aarhus. Det skal være på plads, så man ikke får en sur Smiley.

- Det kræver noget særligt at handle med tørvarer. På den måde vi gør det. Men da lokalet ikke er stort, kan vi nemt overskue kunderne og undgå at folk tager hænderne til brug, forklarer Anna Sauermilch og tilføjer, at der også er stillet dispensere med sprit op i butikken.

Krydderier er en del af sortimentet hos RAA på Godsbanen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Bambus erstatter plastic

Ud over tørkost er der også non-food-artikler på hylderne. Tandbørster i bambus og hæklede karklude er en del af det klimavenlige udbud.

Efterhånden kniber det med pladsen i det lille lokale. Derfor søger de to studerende et større. De har kig på et nabohus, men det kræver en ekstra investering.

- Vi er i gang med at lave crowdfunding for at få folk til at bakke op økonomisk. Det går godt, så vi håber bestemt, at det snart lykkes, lyder det med optimisme i stemmen fra Anne Thuesen Holst.

Men indtil videre handler det om at gøre kunderne tilfredse i den lille købmandsbutik, hvor de hylder de gamle indkøbsprincipper.

Anne Thuesen fra købmandsbutikken RAA deler plads med Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab, der sælger grøntsager. Men Anne Thuesen og hendes makker Anna Sauermilch håber snart at få deres eget lokale. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce