Annonce
Aarhus

Emil fik allergi af fugten i sin lejlighed: Århusianske kældre udlejes ulovligt

I dag bor Emil Koitzsch og sønnen Mikkel i et midlertidigt lejemål i Mårslet. Foto: Axel Schütt

Emil Koitzsch flyttede i september 2017 ud af en kælderlejlighed, der var fugtig og inficeret med skimmelsvamp. Og problemet med kælderlejligheder, der ikke er godkendt til beboelse er langt fra ukendt, lyder det fra LLO.

Annonce

AARHUS: Da Emil Koitzsch flyttede ind i en kælderlejlighed i Risskov, bemærkede han noget fugt på en væg i stuen. Det blev dog udbedret, og så skulle der være styr på det - men det var der ikke. I september sidste år opdagede han nemlig, at betongulvet under gulvtæppet var flækket og at der derfor var trukket fugt op, at lejligheden var inficeret med skimmelsvamp - og at lejligheden faktisk slet ikke var godkendt til beboelse.

- Det startede egentlig med at en af mine kammeraters kæreste fik det skidt under en fødselsdag, men jeg har også selv døjet med hovedpine og slimdannelse. Lægen siger, at det sandsynligvis er allergi forårsaget af skimmelsvampen, siger han.

Udover i stuen var sønnen Mikkels værelse også ramt af fugt og skimmelsvamp, ligesom lejlighedens badeværelse. Det blev starten på en rodet og tung proces for Emil Koitzsch og hans søn, som han har hver anden weekend. For udlejeren ville ikke gøre noget, før lejligheden var tømt, og Huslejenævnet var ikke til megen hjælp i lige netop Emil Koitzsch' sag. De har nemlig ikke kompetence til at behandle sager vedrørende erstatning og nedslag i lejen. Derfor er hans næste skridt at indbringe sagen for boligretten med bistand fra en advokat som Lejernes Landsorganisation, LLO, har sat Emil i forbindelse med, et skridt som mange bliver lidt klemt i, siger Stinne Rudbeck-Thomsen, der er jurist hos LLO.

- Tit handler sagerne om 2.000 eller 5.000 kroner, og det er tit mange penge for de her mennesker. Men målt op imod de personlige og økonomiske omkostninger der er ved en retssag, så er det ikke altid det kan svare sig at gå denne vej, siger hun.

LLO har også haft fat i Emil Koitzsch' sag. De har hjulpet ham med i første omgang at indbringe sagen for Huslejenævnet, og har nu hjulpet ham videre i forhold til at undersøge mulighederne for at blive godkendt til fri proces. Men det er ikke alle, der er så heldige.

- Er man ikke omfattet af enten fri proces eller en retshjælpsforsikring, så falder man i et hul, hvis Huslejenævnet ikke kan træffe afgørelse i sagen, siger Stinne Rudbeck-Thomsen.

Her er fem ting, du skal være opmærksom på

Når du flytter ind eller ud af en lejlighed, er der i hvert fald fem ting, som du skal være opmærksom på, ifølge Stinne Rudbeck-Thomsen fra LLO.


  1. Gå ind på OiS.dk og tjek i BBR-registret, at lejligheden overhovedet er godkendt til beboelse inden du underskriver lejekontrakten. Her kan du også se, om størrelsen passer med det, der står i lejekontrakten.
  2. Sørg for at få skriftlig dokumentation for lejlighedens stand ved indflytning - og husk at du skal reklamere overfor fejl og mangler senest 14 dage efter indflytning.
  3. Indgå aldrig mundtlige aftaler angående lejeforholdet. Når der senere opstår en tvist, er det umuligt at bevise hvad parterne har aftalt.
  4. Lejekontrakter må ikke længere indeholde nyistandsættelsesklausuler. Muligheden herfor blev fjernet med lovændringen i 2015, og selvom udlejeren forsøger at snige det ind i kontrakten, så er det altså ikke lovligt.
  5. Underskriv aldrig fraflytningsrapporten, med mindre at du er helt enig i den og klar over, hvad du skriver under på. Når først du har underskrevet den, hæfter du nemlig for indholdet i den.
Annonce

Mange kældre udlejes ulovligt

I dag bor Emil Koitzsch i et midlertidigt lejemål i Mårslet. Her flyttede han ud i september 2017 da han fik nok af sin udlejer og lejligheden i Risskov.

- Da jeg først så, hvor slemt det var, besluttede jeg mig for, at jeg ikke havde lyst til at være der - og slet ikke til at min søn skulle være der, som han siger.

Flytningen betød også, at alle Emil Koitzsch' møbler, tøj og sønnens legetøj skulle rengøres, inden de kunne bruges igen - eller flyttes i Boxit, som blev løsningen, indtil lejligheden i Mårslet dukkede op. Og i det hele taget tog flytningen hårdt på både ham og sønnen.

- Han var ret ked af det i den periode. Jeg har ham kun hver anden weekend, og så skulle vi pludselig bruge rigtig meget tid på at finde ud af, hvor vi skulle være og så køre ud og hente lidt af min søns legetøj, som vi kunne vaske, fortæller han.

I august-september 2017 havde Emil Koitzsch kontakt til Teknik og Miljø hos Aarhus Kommune, som konstaterede at lejemålet ikke var godkendt til beboelse og udlejning, og at lejekontrakten derfor heller ikke var gyldig. Og det er desværre heller ikke en ualmindelig situation, siger Stinne Rudbeck-Thomsen fra LLO.

- Der er mange af de her kælderlejligheder, der udlejes, selvom de ikke er godkendt til beboelse. Hvis kommunen afviser at gribe ind overfor den ulovlige udlejning eller afviser at udarbejde en rapport, fordi lejer allerede er fraflyttet lejemålet, så står lejer med et meget ringe bevisgrundlag og der er måske ovenikøbet flyttet en ny lejer ind. Og så går problemet videre til den næste lejer, siger hun.

Annonce

Kan få 83 kroner

Men på grund af manglen på især billige boliger, dukker der altså tit historier op som den, Emil Koitzsch har været udsat for. Han er glad for, at han havde LLO på sin side undervejs.

- Jeg har også fået meget hjælp af min mor, men ellers ville jeg nok ikke vide, hvor jeg skulle gå hen. Det er deres rådgivning, der har gjort at jeg har kunnet gå videre med sagen, siger han.

Emil Koitzsch næste skridt er altså nu at indstævne sin tidligere udlejer for boligretten, hvilket han kun kan, fordi hans netværk og familie bakker ham op.

Og selvom udlejeren af Huslejenævnet blev idømt at skulle tilbagebetale noget husleje til Emil Koitzsch, så nægter han at gøre det. Han tilbageholder den for den tid, han har brugt på at renovere lejligheden, hvilket efter hans mening er Emil Koitzsch' ansvar. Han vil dog godt betale Emil Koitzsch en difference på 83 kroner, som er til overs. Men indtil da er det usikkert, hvor Emil Koitzsch og hans søn skal bo fra juni. Der udløber det midlertidige lejemål i Mårslet nemlig, og Emil Koitzsch mangler stadig sit indskud, som han havde planlagt at bruge til et nyt indskud.

I mellemtiden fortsætter kampen med udlejeren.

Da Emil Koitzsch fandt ud af, hvor slemt det stod til med skimmelsvampen i den gamle lejlighed, besluttede han sig for at han og sønnen ikke skulle bo der mere. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce