Annonce
Debat

En 80-årig skovgæst appellerer: Lad Aarhus-skovene være i fred og giv plads til både mennesker og dyr

"Engang var der i Aarhus-skovene både rævehvalpe, hejrer, ravn og rådyr. Hejrene og ravnen er væk, og rådyrene er gået meget stærkt tilbage. Om der stadig findes rævehvalpe, ved jeg ikke; men en vildskov med mountainbikere bringer dem i hvert fald ikke tilbage", skriver Tonny Hansen. Arkivfoto: Morten Stricker

DEBAT: Jeg selv er en folkepensionist på godt 80 år, der har rendt rundt i Aarhus-skovene i 70 år og stadig gør det.

Jeg har bygget huler derude. Gået på naturstierne og læst lektor Skjøtt Petersens oplysende sedler om underne, vi møder derude, og endda fået diplom for interessen. Og jeg er af skovrider Kjeld Ladefoged blevet bedt om at flytte det telt, jeg sammen med mine søskende havde sat op på toppen af havskrænten i Fløjstrup Skov (dog kun i dagtimerne).

Og jeg har gjort det med største fornøjelse og ydmyghed i alle årene. Trods det hilste jeg ideerne om vildskov aldeles velkomne. Det lød da rigtig spændende. Men som tiden er gået, og allehånde interesser og synspunkter er væltet ind, er jeg kommet på andre tanker.

Annonce

Mine første tanker var vel, hvordan kan heste, køer og mountainbikere forenes med begrebet vildskov. Jeg syntes blot slet ikke, det passede ind i mine tanker og forestillinger om en vild skov, hvor rådyr, ravne, ræve, hejrer, småfugle og insekter ville boltre sig. Jeg var slet ikke nået dertil i min forståelse, at store dele af skoven ville blive hegnet ind, og en del af mbk-ruterne skulle så gå langs hegnet.


Jeg har haft mange skønne og oplevelsesrige timer derude, specielt før mountainbikerne gjorde deres indtog.


Heste og køer hører ikke til i skoven, de hører i vild tilstand til ude på stepperne, hvor de kan gå og græsse, som vi ser det i Mols Bjerge. Dertil kommer så, at i denne vinter sultede mange af de dyr, der var sat ud af Naturstyrelsen (ikke af Molslaboratoriet). De var så afkræftede, at de begyndte at spise giftig gyvel, og en del var i så ringe forfatning, at de måtte aflives.

Når vi (mennesket) tager heste og køer og sætter bag hegn, må vi sandelig også sørge for, at de får nok at spise.

Endvidere er der jo et helt andet eller tredje problem ved at have heste og køer derude. Aarhus-skovene er nogle af Europas mest besøgte skove, og travestierne skal jo gå tværs gennem indhegningerne, hvorved mange af skovgæsterne kan komme ganske tæt på de store dyr. Det er bestemt ikke alle, der er trygge ved det, med eller uden hund. Med hund skal man tage sig i agt.

Vi erindrer alle, hvordan det gik damen ved Lushage på Helgenæs, der blev trampet ned af en flok køer grundet en løsgående hund.

Og så er der mountainbikerne, hvorfor skal de netop køre på stierne langs indhegningerne, som jeg har læst det. Det er jo netop her, at mange af skovgæsterne, som er nervøse ved de store dyr, vil færdes. Allerede i dag har disse sportsudøvere med kommunens billigelse overtaget de bedste stier langs skovbrynet og ovenpå havskrænten, i ikke mindst Fløjstrup Skov.

I denne avis var der for nogen tid siden en overskrift, der hed "Hvem er skoven til for?". Oprindeligt er skoven vel til for plante- og dyrelivet, som nævnt ovenstående; men ved en storby som Aarhus også for byens indbyggere, som på gåben og i ydmyghed kan undres over skovens dyre- og planteliv og finde behagelig helse ved det.

Orienteringsløbere og ryttere har ligesom mere hjemme i skoven end mountainbikere, der blot jager af sted uden at ænse naturen omkring dem.

Et visionært debatindlæg ser vi i Århus Stiftstidende 15.marts af en skovmand, Niels Juhl Bundgaard Jensen, pensioneret statsskovrider, som er meget kritisk overfor ideerne om vildskov og vel her er på linje med pensioneret skovfoged Helge Daus. Han mener ikke, at biodiversiteten er så ringe endda i vores nuværende skov, og frygter, at en vildskov efterhånden vil komme til at se ud som en trælosseplads. Det er jo trods alt ikke Amazonasjunglen, hvor væltede træstammer bliver nedbrudt og formuldet.

Engang var der i Aarhus-skovene både rævehvalpe, hejrer, ravn og rådyr. Hejrene og ravnen er væk, og rådyrene er gået meget stærkt tilbage. Om der stadig findes rævehvalpe, ved jeg ikke; men en vildskov med mountainbikere bringer dem i hvert fald ikke tilbage.

Alt i alt: Lad Aarhus-skovene blive, som de er, der er alt for mange modstående interesser. Jeg har haft mange skønne og oplevelsesrige timer derude, specielt før mountainbikerne gjorde deres indtog.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce