Annonce
Fødselsdage

En af landets mest anvendte skuespillere

Lars Ranthe har været skuespiller i knap 40 år, siden han i 1981 debuterede som stuntdreng i Gummi Tarzan. Han er gift og har døtrene Betty-Marie og Rigmor. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Lars Ranthe har ikke svært ved at få roller i disse år. Alene i 2018 medvirkede den danske skuespiller i syv tv-serier. Mandag 26. august fylder han 50 år.

50 Lars Ranthe er efterhånden her, der og på alle kanaler. Når den danske skuespiller mandag 26. august fylder 50 år, kan han bryste sig af at være en af landets for tiden mest anvendte skuespillere.

Alene i 2018 havde Lars Ranthe roller i syv danske tv-serier, heriblandt "Kriger" og "Badehotellet" på TV2, "Herrens Veje" og "Broen" på DR1 samt Viaplay-serien "Friheden". Og det er han taknemmelig for.

- Guderne skal vide, at mange i skuespilbranchen kæmper med arbejdsløshed, så at stå midt i livet og være en af de få, der får lov til at lave så mange og så varierede roller, det er utrolig privilegeret, siger han.

Lars Ranthe lægger dog ikke skjul på, at det også har været krævende at bære syv forskellige mænd i sin krop i løbet af et år. Men han er god til at påtage sig en rolle og lægge den fra sig igen, når han forlader filmstudiet.

- Jeg er ikke den type skuespiller, der går rundt i mit studérkammer og ruger over en rolle i et halvt år. Jeg tænker over mine roller, men jeg har også en god evne til at improvisere, være i nuet og slippe rollen, når jeg går ud af døren, siger han.

Lars Ranthe betegner sig som en fysisk skuespiller nærmere end en psykisk skuespiller. Når han forbereder sig på en rolle, tager han ofte udgangspunkt i karakterens kropssprog og fysik. Da han spillede Kjeld Petersen i filmen "Dirch", brugte han eksempelvis lang tid på at studere, hvordan den folkekære komiker bevægede sig og lagde tryk på bestemte stavelser.

- Hvis en person har en trækning i ansigtet eller en særlig måde at folde hænderne på, sætter det gang i mine følelser. Min fantasi bliver animeret igennem fysik, så det er min måde at finde ind til psykologien på, siger han.

Lars Ranthe er opvokset i Urbanplanen på Amager og var kun 11 år, da han fik sin første rolle som stuntdreng i filmen "Gummi Tarzan" fra 1981. Rollen fik han, efter filminstruktør Søren Kragh-Jakobsen spottede Lars Ranthes akrobatiske evner under en træning i gymnastikforeningen Hermes på Frederiksberg.

Han har dyrket redskabsgymnastik, siden han var seks år, og i dag forklarer han en stor del af sin succes i skuespilfaget med de erfaringer, han gjorde sig igennem gymnastikken.

- Siden jeg var barn, har jeg altid været meget bevidst om mine egne evner, og jeg er altid blevet bekræftet i, at hvis der var noget, jeg virkelig ville, så kunne jeg opnå det. Den bevidsthed udspringer i høj grad af redskabsgymnastik, som er vanvittig svært. Man skal øve sig virkelig meget for at blive god. Jeg er ikke specielt talentfuld, men hvis der er noget, jeg vil, kan jeg øve mig som ingen andre, siger han.

I den kommende tid kan Lars Ranthe blandt andet ses i syvende sæson af "Badehotellet" og i Thomas Vinterbergs nye film, "Druk".

Han er gift med skuespillerinden Christine Albeck Børge og har døtrene Betty-Marie og Rigmor.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce