Annonce
Udland

En af Maltas rigeste mænd sigtes for medvirken til drab

Yara Nardi/Reuters
Sag om drab på en undersøgende journalist har udviklet sig til en alvorlig politisk krise for Maltas regering.

Den maltesiske forretningsmand Yorgen Fenech er lørdag blevet sigtet for medvirken til drab på journalisten Daphne Caruana Galizia i 2017.

Fenech, der er en af Maltas rigeste personer, nægter sig i retten skyldig i denne og andre sigtelser i sagen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fenech er hovedmistænkt i sagen. Han har siddet varetægtsfængslet siden 20. november, hvor han blev anholdt, da han var ved at forlade Malta på sin luksusyacht.

Få dage inden var en anden mand, Melvin Theuma, blevet anholdt i en sag om hvidvask. Han fortalte politiet, at han havde været mellemmand i drabssagen og tilbød politiet oplysninger i sagen.

Kilder i politiet siger ifølge Reuters, at de mener, at Fenech udtænkte drabet.

Drabssagen og den løbende efterforskning har udviklet sig til en alvorlig politisk krise for Maltas regering.

Stabschefen og ministeren for turisme har trukket sig, og landets økonomiminister har ladet sig suspendere fra regeringen.

Fenech er blevet udpeget som ejer af et hemmeligt selskab, der fra et skattely skulle sende penge til Stabschefens og turismeministerens konti, skriver nyhedsbureauet dpa.

Talrige meldinger peger i retning af, at premierminister Joseph Muscat også vil gå af.

Ifølge avisen Times of Malta har han meddelt sin afgang til landets præsident. Avisen erfarer, at Muscat har indspillet en videomeddelelse lørdag eftermiddag, hvor han officielt meddeler sin afgang.

Kilder i hans parti siger til nyhedsbureauet AFP, at Muscat vil gå af den 18. januar, når partiet har haft mulighed for at vælge en ny leder.

Andre kilder siger, at Muscat officielt vil meddele sin afgang sent lørdag aften eller søndag.

Premierministeren har sagt, at det er vigtigt for ham, at drabssagen opklares på hans vagt.

Muscat er under pres fra både demonstranter og fra familien til den dræbte journalist. De er stærkt utilfredse med hans håndtering af sagen.

Familien skriver i en udtalelse, at Muscat spiller både "dommer, nævningeting og bøddel i en drabssag, der indtil videre omfatter tre af hans nærmeste kolleger".

Journalisten Daphne Caruana Galizia var kendt for at lede efter oplysninger om økonomisk kriminalitet blandt højt placerede maltesere.

Hun blev i oktober 2017 dræbt af en kraftig bombe, der var placeret i hendes bil.

Tre mænd er anholdt og afventer en retssag for at have bragt bomben til sprængning. De nægter sig alle skyldige.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce