Annonce
AGF

En AGF-trup på foryngelseskur: - Vi vil have en gruppe af unge, sultne og salgbare spillere

AGF-spillerne fejrer mandagens sejr i Superligakampen mod AC Horsens mod AGF. Fredag aften gælder det Hobro. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Gennemsnitsalderen i AGFs Superligatrup er dalet i de lidt over tre år Peter "PC" Christiansen har siddet som sportschef. Og det kan sagtens fortsætte i den retning i de kommende år. Der ligger nemlig en helt bevidst strategi bag.
Annonce

FODBOLD: Anfører Niklas Backman er med sine 31 år ældste mand i AGF-truppen, og svenskeren trækker dermed gevaldigt op på den samlede gennemsnitsalder, der på de 25 registrerede spillere i Superliga-truppen lyder på rundt regnet 24 år. De to udlejede - Magnus Kaastrup på 19 år og Daniel Thøgersen på 20 år - er ikke medregnet i det samlede gennemsnit.

Sammen med Jesper Juelsgård og Patrick Mortensen er Niklas Backman de eneste spillere på holdkortet over 30 år. 15 ud af de 25 spillere i truppen befinder sig faktisk under gennemsnitsalderen. Det er ikke tilfældigt. Det er en klar strategi fra den sportslige ledelses side.

Truppen er på foryngelseskur.

Det handler om at have en gruppe af sultne spillere. Og det handler om at råde over en trup, der nu og i fremtiden er spækket med salgbare aktiver.

- Vi er som gruppe, den samlede superligatrup, blevet markant yngre i de seneste år, lyder det fra sportschef Peter "PC" Christiansen, der tog over på posten fra svenske Jens T. Andersson i december 2016, og som det første – sjovt nok – lagde fra land med at hente dengang 33-årige Mikkel Rask til klubben.

Siden dengang har han faktisk ikke handlet en eneste spiller over de 30 år til Fredensvang.

- Vi har helt bevidst gjort truppen yngre, og det har vi gjort i en klar erkendelse af, at vi gerne vil have flere salgbare spillere. Det har vi i den grad lige nu. Og så er det igen afhængigt af resultaterne. Vi har ret stor efterspørgsel på billetter til vores kampe lige nu fra folk udefra, der gerne vil kigge på vores spillere. Og det er fordi, vi er blevet mere interessante, fordi vi vinder, men også på grund af, at vi er blevet yngre, siger Peter "PC" Christiansen.

- Dem, der kigger ind på den danske Superliga, ser jo på "ok, hvor lang tid skal vi så bruge for at gøre ham der klar til vores niveau". Så det handler rigtig meget om potentiale. Derfor er det vigtigt og nødvendigt med flere unge, lovende spillere end de mere erfarne. Dem skal der også være plads til, så det drejer sig om at lave det bedst mulige mix, men med hovedvægten på spillere, der flugter eller er under vores nuværende gennemsnit, kommer det fra sportschefen.

AGF-trup

AGFs Superligatrup består aktuelt af 25 spillere.

Den har dags dato en gennemsnitsalder på rundt regnet 24 år og 30 dage.

15 ud af de 25 spillere befinder sig under gennemsnitsalderen.

AGF har i sæsonens første 21 kampe i ligaen stillet med en startopstilling, der i gennemsnit har en alder på 25 år og 238 dage. Indskifterne har haft et gennemsnit 24 år og 332 dage.

Truppens yngste spiller er tredjemålmand Daniel Gadegård, der er 18 år gammel. Ældste mand er anfører Niklas Backman på 31 år. Han er tre måneder ældre end Jesper Juelsgård, der også har rundet 31 år.

Magnus Kaastrup (19 år) og Daniel Thøgersen (20) er p.t. udlejet til henholdsvis Dortmund og Kolding IF, og tæller derfor ikke med i det udregnede gennemsnit. Førstnævnte er i øvrigt den yngste AGF-debutant nogensinde i Superligaen. Han fik debut mod AC Horsens i juli 2017 i en alder af 16 år og 198 dage.

Annonce

De 19-24 årige er fremtiden

Foryngelseskuren blev for alvor sat på skinner i sommerens transfervindue, hvor unge navne som Jon Dagur Thorsteinsson, Zach Duncan, Alex Gersbach, William Eskelinen, Gift Links og Kevin Diks blev hentet ind, mens noget ældre spillere som André Riel, Tobias Sana og Adama Guira røg den anden vej.

I forvejen var AGF gået gennem et forår, hvor flere af klubbens egne talenter – Kasper Lunding, Sebastian Hausner, Daniel Thøgersen, Benjamin Hvidt, Alexander Ammitzbøll og Magnus Anbo – hver især fik mange minutter i Superligaen.

Flere - Albert Grønbæk Erlykke, Mikkel Møller Lassen, Mads Bager - er på vej nedefra.

- Det er noget, der skal tages i etaper. Først skal der laves et solidt indhug, det har vi haft, og var specielt i sommervinduet, at vi gjorde det. Der var mange udskiftninger. Det er ikke bare så lige til, for det handler jo også om, hvem vi kan få fat i den anden vej i forhold til økonomien. Alder og økonomi skal hænge sammen. Men overskriften i sommer var, at vi gerne ville have spillere fra et specielt segment, altså fra 19 år til 24 år. Og flere af dem vi sagde farvel til var jo noget ældre, siger Christiansen.

- Fremadrettet bliver det med den samme overskrift. Vi kigger på den type spillere, hvor vi skal ramme dem på det rigtige tidspunkt på deres karrierestige. Det er helt afgørende. Om de så lige er 20, 22 eller 24 år, det må afhænge af spilleren og den enkelte case, men det er den aldersgruppe, vi gerne vil have ind. Så kan det godt være, at der pludselig kommer en spiller på 32 år, som jeg føler kan gøre en kæmpe forskel for os. Sådan skal det være. Det giver jo ikke mening at diskvalificere på alder, men vores retning, vores idé om, hvordan vi gerne vil forme gruppen, handler om at gøre den yngre.

Så hellere en spiller på 23 end 28 til den samme position, hvis de nærmest står lige i forhold til niveau og økonomi?

- Ja, som udgangspunkt. Men det skal også være det, der er vigtigst for helheden. Kan den 28-årige umiddelbart gøre et større impact end ham på 23 eller 20, så vil vi måske i enkelte tilfælde vælge det, men generelt kigger vi efter yngre spillere.

Har I sat jer et mål for et optimalt aldersmæssigt gennemsnit?

- Nej, vi skal ligge et eller andet sted omkring, hvor vi ligger nu, når man ser på hele gruppen. Tager man vores start-11er er den fornuftig, den ligger omkring 25-26 år, og det vel kun FC Nordsjælland, der for alvor stikker ud fra det i Superligaen. Men hele gruppen som den er nu, er vi aldersmæssigt tilfreds med, kommer det fra Peter Christiansen.

Annonce

Der skal være erfaring

AGF har i indeværende sæson spillet med den gennemsnitligt fjerdeyngste startopstilling af alle i Superligaen: 25 år og 238 dage.

FC Nordsjælland skiller sig ganske rigtigt og helt forventeligt ud med deres på 22 år og 207 dage. Derudover har kun Silkeborg og FC Midtjylland stillet med yngre spillere end AGF. Med hensyn til indskiftede spillere er århusianerne faktisk den klub med det ældste gennemsnit efter deres første 21 kampe. Det lyder på 24 og 332 dage.

I forhold til startopstillingen er AGF på et passende niveau, mener sportschefen. Det samme gælder altså den samlede trup.

- Det bliver svært at bringe længere ned, hvis der fortsat skal være de her rutinerede omdrejningspunkter i holdet, vi gerne vil have. Når vi har en Niklas Backman på 31 år, skal vi jo bruge fire mand på 22 år for at holde det nuværende gennemsnit. Det er svært at komme længere ned. Og i opbygningen af et fodboldhold skal der bare være nogle profiler, der er klar til at tage ansvar og som har prøvet noget i deres karrierer, siger han.

- Jeg tror ikke på en trup med en gennemsnitsalder på 19-20 år. Det er slet ikke der, vi er. Og det vil ikke gøre det i AGF. Det tror jeg simpelthen ikke på er konkurrencedygtigt. Det er stadigvæk vigtigt at have noget erfaring og rutine, nogle holdepunkter i truppen, spillere, der har noget med i bagagen som Niklas Backman, Patrick Mortensen og Nicolai Poulsen for den sags skyld. Der skal være nogle i truppen, som de unge kan spille og læne sig op ad. Ellers bliver det for farligt med så mange helt unge.

Så der er en nedre smertegrænse?

- Nej, egentligt ikke. Det handler også om, hvilket niveau vores egne, unge talenter, der kommer op, har. Hvor skarpe er vi som klub i opdragelsen af dem i forhold til det, de skal op og være en del af. Og der føler jeg, at vi er nået langt. Jeg tror, at en Albert Erlykke vil få lettere ved at komme ind på holdet, når han på et tidspunkt skal have muligheden, end det var for en Benjamin Hvidt for tre år siden, hvor alle bolde var i luften. Så der synes jeg, at vores retning gør, at det er blevet lettere for de unge at præstere, når de kommer op, kommer det fra Christiansen.

- Vi er på et passende niveau i AGF. Det passer godt til det, vi gerne vil, både i forhold til det sportslige og fremtidige salg, siger han.

AGF spiller fredag aften hjemme på Ceres Park mod Hobro.

AGFs formodede startopstilling mod Hobro. Grafik: JFM
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce