Annonce
Mærk Aarhus

En blomstrende verden

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Hun får det til at se legende let ud. Tilfældigt måske, men det er det på ingen måde. Det er kun ganske kort tid siden, at 24-årige Alberte Hammer åbnede egen blomsterbutik – og kort tid siden hun blev uddannet. Men sikke en start, hun har fået

Badstuegade 15. Lige i hjertet af Latinerkvarteret. Et lille lokale midt i gaden, og allerede udenfor bliver man bjergtaget. I skrivende stund er et smukt kirsebærtræ i potte ved at sprede sine lyserøde blomster ud. Jo tættere man kommer på døren, jo mere bliver man bare nødt til at gå ind. Duften indfanger en. Omfavner en. Man smiler.

Her er smukt med smukt på – uanset hvor øjet farer hen. En farvelade af blomster i alverdens smukke afskygninger. Et stort og frisk udvalg af afskårne blomster – nogle som enkelte i vaser, mens andre allerede fra morgenstunden er blevet sat smukt sammen i buketter, så det er nemt både for kunden og for Alberte, som passer butikken alene.

- Det hele er stadig ret nyt. Herre i eget hus, og jeg elsker det. Kunderne har taget så godt imod mig, og mange af de kunder, som allerede kender mig fra mine to år hos Bang & Thy, har fundet frem til min lille butik her, og det sætter jeg virkelig stor pris på, siger den unge florist.

Mors dag

En af årets allerstørste dage i en blomsterhandel er lige om hjørnet. Den anden søndag i maj er – som bekendt – altid mors dag. Det er den dag, hvor vi alle skal sende vores mor en sød tanke, og hvad sætter enhver mor pris på? En smuk buket. ”Sig det med blomster,” sagde man engang. Så det gør vi. Den anden søndag i maj. Alberte er klar – eller det bliver hun.

- Jeg er spændt, men jeg glæder mig. Jeg håber dog, at størstedelen af mine kunder kigger forbi butikken eller går online og bestiller deres mors dag-ordre i forvejen. På den måde når vi flere, og ventetiden bliver forkortet. Det er godt for alle, siger Alberte Hammer, som forbereder sig på travlhed.

Og hvad skal en mors dag buket så kunne?

- Sprede glæde. Der er ikke nogen opskrift – i hvert fald ikke hvis du spørger mig. Ingen regler. Kreativt eller enkelt. Vildt eller roligt. Stort eller småt. Man kan få det, ligesom man vil, og ved man ikke, hvad man vil, sætter jeg gerne farverne og stilkene sammen.

En glæde

Blomster. Krukker. Planter. Vaser. Duft. Smil. Glæde. Lys. Kreativitet. Pynt. Butikken er indbydende. Man bliver glad. Man bliver inspireret. Lysten til at tage det hele med hjem mærkes tydeligt, så den største udfordring er at vælge.

Alberte smiler. Hun er landet – også selvom det hele er nyt endnu. Og det var en underlig tilfældighed, der ligger bag.

- Jeg boede i Hobro. Havde et sabbatår efter gymnasiet. Den lokale blomsterbutik søgte en medarbejder. Den stilling fik jeg, på trods af at jeg absolut intet vidste om blomster. Det lærte jeg, fortæller Alberte.

- Jeg faldt pladask. Jeg er fan. Blomster er så livsbekræftende. De skaber glæde. Giver en glæde. Og tænk, at det er det, jeg sælger. Glæde. Alberte smiler.

Bang & Thy

- Jeg havde en virkelig god chef, som lærte mig så meget, og da jeg siden kom i lære hos Dean i Bang & Thy, blev min kreative side både forkælet og udfordret. Det var en skøn legeplads med masser af muligheder for virkelig at lære hvad og hvordan.

Arbejdsdagen begynder tidligt. Denne dag, hvor Mærk Aarhus kigger forbi, inden butikken åbner, er Alberte mødt ind klokken seks.

- Dagene indledes med, at der køres til Tilst, hvor jeg henter alle de friske blomster, som jeg dagen inden har bestilt online. Det er altafgørende, at blomsterne er friske – hver dag, siger Alberte.

- Der ryger mange buketter hver dag, men mange kommer også forbi og køber tre-fire enkelte stilke og måske et par grene. Så bytter man hellere dem ud oftere. Det at have friske blomster i en vase betyder meget for mange, og det er der jo heldigvis mange måder at gøre på.

Der er travlt. Og med en arbejdsdag, der begynder, før de fleste overhovedet er oppe, kan timerne blive til mange.

- Jeg har på ingen måde fortrudt.

Jeg er vild med at være pige i egen blomsterbutik. Også selvom al gang foregår lidt i løb …

En førsteplads

- Fem dage om ugen i butikken. Dertil kommer alle opgaverne ude af huset.

Så er der konkurrencerne – dem kan jeg virkelig godt lide, lyder det fra Alberte, som i 2020 vandt en førsteplads i juniorrækken ved afdelingsmesterskabet i Aarhus og derved kvalificerede sig til danmarksmesterskaberne, som skulle have været afholdt senere på året, men som desværre blev aflyst grundet corona.

- Jeg er blevet udtaget til deltagelse i konkurrencen Skills i år, og det glæder jeg mig til. Jeg synes, det er sjovt at udfordre sig selv – både på tid og i forhold til det kreative. Det gør jeg jo også i hverdagen ved at stå her, men det giver noget at gøre det sammen med andre.

Et sprog alle forstår

Gadevarerne bliver båret ud. Butikken skal åbne om lidt. Der er mennesker i Badstuegade, der skal forkæles. De kommer og henter forkælelsen. Måske er det til dem selv eller måske til nogen, de holder af. Ingen tvivl om, at der spredes glæde. Blomster kan noget. Det er et sprog, alle forstår. Uanset højde og drøjde, farver, former, antal og mængde.

Man smiler. Øjet bliver forkælet.

Allerede ved åbningen af butikken er der buketter, der er bundet. Det gør det nemt lige at stikke ind forbi og hente en buket. Ind og ud igen. Vil man andet, plukker man. Og dertil kommer det store udvalg af potter og planter.

- Her skal være noget for og til alle, smiler Alberte.

Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået