Annonce
Mærk Aarhus

En dansk tradition Roelygter i Den Gamle By

Foto: Den Gamle By
Græskarhovederne kigger grinende frem på trappestenene, når kalenderen nærmer sig slutningen af oktober. Det er Halloween, og mange hjem dekoreres med uhyggelig Halloween-pynt. Men var du klar over, at man tilbage i 1800-tallet lavede roelygter og brugte dem til at skræmme sinenaboer med i Danmark? I gamle dage var Halloween og udhuling af græskar ikke et fænomen, men i stedet snittede man uhyggelige lygter af roer og fejrede Allehelgensaften

Det er en gammel efterårstradition at lave roelygter, når roerne blev høstet på markerne. I dag er roerne skiftet ud med græskar, og Allehelgensaften er skiftet ud med Halloween. I Den Gamle By holder man fast i gamle traditioner, hvorfor man i efterårsferien kan komme og snitte sin egen roelygte og høre om Allehelgen.

- Det har været helt almindeligt at bruge roer og lave roelygter i Europa, men traditionen rejste senere til Amerika sammen med nogle udvandrere, og herovre udhulede man i stedet græskar. I det sidste årti har de amerikanske traditioner for alvor vundet indpas her i Danmark – man har taget det amerikanske Halloween til sig, lyder det fra Marianne Bager, der er leder af undervisningsteamet i Den Gamle By.

I Den Gamle By kan man blandt andet lave sin egen roelygte og få den med hjem. Roerne er fra Roekompagniet i Skive, der ejes af to roe-entusiaster. De to mænd dyrker roer og gammeldags roesorter og bruger helt gamle maskiner, når de dyrker og høster deres roer.

Roelygter er en ældgammel tradition

Den amerikanske Halloween-tradition, som vi kender i dag, har rødder i en helt gammel europæisk tradition omkring Allehelgensaften.

- Vi skal helt tilbage til dengang folk levede af jorden og den mad, man havde brug for. Dengang var man afhængig af solen og årstiderne. Vi kender det fra keltiske traditioner, hvor man fejrede Samhain. Samhain blev fejret den 1. november, og inden da skulle alt på markerne høstes, markerne pløjes og jorden gøres klar til vinter. Dyrene skulle på stald, og året sluttede, og derfor fejrede man det som et nytår, fortæller Marianne Bager.

Festen foregik aftenen før, og netop om aftenen og natten mente man, at ånderne var meget aktive og iblandt menneskene. Marianne Bager fortæller, at der både var gode, onde og drilske ånder. De gode ånder ville man gerne mindes og ære, mens de onde ånder skulle gerne jages væk, og det gjorde man ved at lave noget med lys og larm:

- Noget af det, man kunne gøre for at skræmme dem væk, var at udskære et uhyggeligt ansigt i en roe, sætte et lys inden i og stille den ud. I gamle dage var der ikke meget lys, og derfor kunne man forskrække andre ved at sætte en roe med et udskåret ansigt og med lys indeni uden for folks huse efter mørkets frembrud. Mange har også brugt dem som en sjov dekoration i et vindue eller foran deres hus.

Alle Helgen

Kristendommen overtog senere i Europa, og det gjorde Samhain til en ikke -

hedensk begivenhed ved at indstifte Allehelgen og Alle Sjæles Dag i starten af 600-tallet.

- På Allehelgens skulle man fejre alle helgener og på Alle Sjæles Dag skulle man fejre alle dem, der var døde i årets løb. Det var altså i starten af 600-tallet, at man indstiftede det, vi kender som Allehelgen, fortæller Marianne Bager, der er udannet lærer og nu underviser i Den Gamle By.

I dag findes disse traditioner stadig i flere sogne i Danmark, hvor man på den første søndag i november læser navne op på dem, der er døde det sidste år.

Danmark blev et protestantisk land i 1536, og det betød blandt andet, at danskerne ikke fejrede helgener mere, men nogle af de folkelige traditioner har hængt ved, fortæller Marianne:

- De folkelige fester har man altid holdt fat i – ligesom man stadig fejrer fastelavn, så fejrer man også Allehelgen. Det har fotonet sig meget gennem årerne, men det har generelt været en tradition i Danmark at skære roer og pynte dem.

Fra Allehelgen til Halloween

Traditionen om Allehelgen og roelygter rejste til Amerika, hvor Allehelgen fik et helt nyt liv, da den blandede sig med mexicanske traditioner.

- I Mexico har man også en tradition om at fejre de døde på samme dag. Her tager man ud på kirkegården og spiser et måltid med de døde – ikke på en uhyggelig måde, men for at være sammen med dem. Forestillingerne fra Europa om ånder på Allehelgensaften, der møder det mexicanske, blandede sig i Amerika. Derfor startede man her med at klæde sig ud som spøgelser, skeletter, ånder og så videre. Det har efterfølgende udviklet sig til det, vi i dag kender som Halloween, fortæller Marianne Bager.

Allehelgensaften hedder på engelsk ”All Hallows Even”, og det er med tiden blevet sammentrukket til Halloween.

- Efter Allehelgen er vendt tilbage til Europa igen, er den næsten uddød. Det er ikke et helt uddødt som begreb, men fejringen af den har ikke været særlig tydeligt, fordi den er blevet til noget andet de steder, hvor man stadig fejrer helgener. Man har i stedet taget den amerikanske Halloween-udgave til sig, afslutter Marianne Bager.

I Den Gamle By kan du, udover at lave roelygter, udforske resten af byen, når uhyggen spreder sig i de brostensbelagte gader. Man kan for eksempel høre præsteenken, skomagermadammen, gårdskarlen og gøglerne fortælle om overtrospøgelser og genfærd. Eller man kan forkæle sig selv med byens mange madtilbud – kager og kakao fra konditoriet eller en frokost på Restaurant Gæstgivergården

Allehelgen i Den Gamle By

Efterårsferien 16.-24. oktober og weekenden 30.-31- oktober fra 10:00-17:00

Lav din egen uhyggelige roelygte og velsmagende bolsjer

Hør præsteenken fortælle uddrag fra H.C. Andersens eventyr om en gammel åmand

Lyt til skomagermadammens historie om allehelgen, og se skomagerbørnene snitte roelygter

Få en snak med præsten, der taler overtroen imod

Hør om genfærdet ”helhesten” på Festpladsen.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden