Annonce
Aarhus

En defekt på et glycerin-anlæg stoppede Letbanen tirsdag morgen

Letbanen havde taget sine forbehold for frosten, men det ene af banens to glycerinanlæg havde ikke lagt et tykt nok lag på køreledningerne.
Aarhus Letbanen havde kørt glycerin ud på køreledningerne, men den ene af letbanens glycerin-anlæg havde en defekt og fik ikke spredt et tykt nok lag i forhold til frosten.

AARHUS: Det var en defekt på et glycerin-anlæg, som var årsag til, at Letbanen ikke kunne køre i en længere periode om morgenen tirsdag 12. januar.

Det fortæller Letbanen på sin hjemmeside.

Aarhus Letbane havde påført glycerin på både Grenaabanen og Odderbanen natten til 12. januar, ligesom den har gjort siden årsskiftet.

Annonce

Glycerinen skal forebygge isdannelse på køreledningerne.

Hvis der kommer for meget is på ledningerne, så kan letbanetogene ikke trække tilstrækkeligt med strøm og kan derfor ikke køre.

- Vores vinterberedskab overvåger temperatur og luftfugtighed dagligt via data fra DMI, men forleden nat indtraf et vejrskifte med lavere temperaturer og højere luftfugtighed end varslet. Det betød, at der for første gang i lang tid forekom is på køreledningerne på den indre strækning i et omfang, der forhindrede fortsat drift. Det betød også, at den påførte glycerin på Grenaabanen og Odderbanen ikke havde den ønskede effekt, forklarer den administrerende direktør Michael Borre i en pressemeddelelse og uddyber:

- Der blev efterfølgende fundet en defekt på det nye af de to glycerin-anlæg, der har betydet, at det ikke har påført glycerin i det omfang, det var forventet. I kombination med den høje luftfugtighed, er det vores konklusion, at den påførte glycerin ikke har været tilstrækkelig, i den vejrsituation vi oplevede natten til tirsdag, siger han.


Der blev efterfølgende fundet en defekt på det nye af de to glycerin-anlæg, der har betydet, at det ikke har påført glycerin i det omfang, det var forventet.

Michael Borre


Nye initiativer i gang

Aarhus Letbane har igangsat en række initiativer, der på den korte og lange bane skal forhindre et lignende scenarie i fremtiden.

Defekten på det nye glycerin-anlæg blev fikset tirsdag, og der er samtidig skruet op for mængden af glycerin, som anlægget påfører på køreledningen. Det har indtil videre medført, at der ikke har været problemer med is hverken onsdag eller torsdag morgen.

Derudover er der lavet en plan for, hvornår der bliver påført glycerin på køreledningen, ligesom der vil blive lavet tomkørsel om natten på den indre strækning for at forebygge, at der skal komme is på køreledningerne.

- Der er igangsat et arbejde med at kigge på supplementer eller alternative løsninger til bekæmpelse af is på køreledningerne. Løsningerne vil typisk være kendetegnet ved markante investeringer og lang implementeringstid og vil derfor i udgangspunktet blive behandlet i bestyrelse og ejerkreds, skriver Aarhus Letbane i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Sport

Overvandt chokstart: Bears har guld i sigte efter ny sejr over Horsens

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce