Annonce
Aarhus

En diva i bybilledet

Adda Lykkeboe har levet et spændende liv, og snart kan det opleves på film. Foto: Jens Thaysen

Kunstnerduo skaber portrætfilm om Adda Lykkeboe, forfatter med mere.

AARHUS: Masser af mennesker kender hende fra bybilledet i Aarhus.

Adda Lykkeboe var 60 år, da hun debuterede som forfatter, og før det havde hun arbejdet i 39 år i biblioteksvæsnet i Aarhus.

Nu er kunstnerduoen "Apperaat" på vej med en portrætfilm om hende. Tam Vibberstoft og Niels Gade, som udgør "Apperaat", har slået sig på portrætgenren og har allerede skabt tilsvarende film om Jens Bech, pensioneret skolelærer fra Langballe ved Mårslet, og biskop Kjeld Holm.

- De to og Adda Lykkeboe er historiefortællere med noget på hjerte, og de er gode til at fortælle, siger Niels Gade, der sammen med Tam Vibberstoft er ved at lægge sidste hånd på filmen. Der er premiere lørdag 11. februar i Dokk1 i Aarhus.

Adda Lykkeboes første roman var den erotiske fortælling "Kontrakten".

Hun har ellers aldrig haft en skabsforfatter i maven, men på en ferie til Firenze i 1992 mødte hun den katolske kirke og kunsten, som begyndte at synge om fortiden hos Franciscaner-søstrene i Tórshavn. Siden da har hun skrevet bøger.

- Filmen om Adda Lykkeboe er også fortællingen om en direktørdatter fra det bedre borgerskab, der som 7-årig rejste til Færøerne med sin familie, hvorfra hun først som ung kvinde vendte tilbage til et privilegeret liv i Aarhus, fortæller Niels Gade.

Annonce

Film om Adda Lykkeboe

Filmpremiere lørdag 11. februar kl. 13 i Store Sal, Dokk1, Aarhus: Adda - Et portræt af Adda Lykkeboe. Skabt af kunstnerduoen Apperaat.

Noget diva over hende

Han siger, at "Apperaat" oplever en interesse for rolige film, der dvæler ved emnerne, og hvor den portrætterede får tid til at fortælle. Filmen om Kjeld Holm har de vist syv-otte steder siden premieren.

- Folk ringer og spørger. Vi har for eksempel vist filmen i sognegårde, hvor Kjeld Holm har været med, og så har der været diskussion og spørgsmål bagefter, siger Niels Gade.

Han synes, det har været spændende at lave filmen om Adda Lykkeboe.

- Hun taler et formfuldendt sprog, og der er noget diva over hende. Det er en dame, man lægger mærke til i bybilledet som en af Aarhus' personligheder, siger Niels Gade.

Livskloge betragtninger

6I filmen kommer Adda Lykkeboe i sin fortælling omkring "provinsbyen Aarhus", byens frisindede venstreorienterede kollektivister, sin livsledsager, kunsten og kærligheden, ærkeenglen Gabriel og ikke mindst den verdensberømte sanger Richard Tauber, om hvem Adda Lykkeboe har skrevet en anmelderrost portrætbog.

- Adda Lykkeboe øser i filmen af sine livskloge betragtninger, altid fra et lyst sind, siger Niels Gade.

Filmen varer cirka ca. 60 minutter.

Kunstnerduoen "Apperaat" kombinerer disciplinerne musik, poesi, visuel kunst og scenekunst i et uforudsigeligt mix. Apperaat har produceret en lang række værker i mere end 10 år, herunder portrætfilm, musikvideoer, musikalbum, performances og udstillinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce