Annonce
Debat

En efterskoleelev sukker fra mørket under dynen: Jeg er mere sikker på skolen end herhjemme

"Mine to brødre kommer nu tilbage til udendørs fritidsaktiviteter, og den ældste kommer ovenikøbet også i skole, og med to forældre, som går på arbejde, bliver vores hjem udsat for mange forskellige smittekæder. Alligevel må jeg ikke komme tilbage, jeg er fanget herhjemme med fire forskellige smittekæder", skriver Emilie Thisted Eggertsen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

DEBAT: Vi er som unge mennesker fanget - fanget og ensomme bag vores små skærme. Dagene, timerne og minutterne har aldrig været længere. Jeg sidder som efterskoleelev og oplever vores hjemsendelse på egen krop, og nu sætter vi foden i og siger stop.

En fokusrapport fra Statens Serum Institut viser, at efterskolerne har holdt smittetallene nede. Rapporten viser, at 170 efterskoleelever har været en del af et muligt udbrud, mens tallet kan ganges med over 7,5, hvis vi kigger på udskolingseleverne. Det virker simpelthen helt vildt absurd, at min lillebror nu er tilbage på skolebænken, mens jeg skal blive hjemme.

Som prikken over i'et må min lillebror også starte til fodbold og andre udendørs aktiviteter. Han kommer derfor til at være i kontakt med klassekammerater, lærere, holdkammerater og trænere. Derudover har han tre forskellige jobs, som han også skal passe, for ellers fungerer samfundet ikke. Allerede her indgår han i en kæmpe smitterisiko. For ikke at nævne, at alle dem, han kommer til at møde i sin nye hverdag, også har familiemedlemmer, som har deres helt egen smittekæde.

Annonce

Så hvor er logikken i, at jeg ikke må komme tilbage til en lukket efterskoleboble? Hvor er logikken i, at jeg højest må se fem personer? Hvor er logikken i, at mine venner og veninder hjemmefra må komme tilbage, men ikke jeg?


Mange søger ikke mod lyset mere, så jeg spørger meget pænt: Vil I ikke nok sende os tilbage, inden vi bliver fanget i depressioner og mørket?


Derfor har jeg sammen med mange andre efterskoleelever påbegyndt en strejke. Vi har et klart budskab - vi vil tilbage, en negativ test er vel en negativ test. Fra vores synsvinkel er det ret simpelt. Nu, hvor efterskoleelever i Nord-og Vestjylland må komme tilbage, hvis de har en negativ test, hvorfor må vi så ikke komme tilbage, hvis vi har en negativ test?

Til daglig går jeg på Brøruphus Efterskole i Skanderborg. Her har vi hele efteråret holdt covid-19 fuldstændigt ude af skolen. På skolen havde vi alle sammen en social og aktiv hverdag. Nu er vi derimod sendt hjem, sendt hjem bag skærmene, og helt alene.

Jeg oplever, at mange synker længere og længere ned i sengen og ned under dynen, hvor mørket og depressionerne finder sted. Der er ikke i nærheden af lige så meget livsglæde tilbage bag skærmene, som der var i starten. Vi synker længere og længere ned. Hjælp os!

Når alt dette er sagt, så står vi selvfølgelig i en pandemi, hvor det handler om at få folk i de sikreste rammer for at undgå smittespredning. Her må jeg så sige, at jeg ikke længere befinder mig i de tryggeste rammer. Mine to brødre kommer nu tilbage til udendørs fritidsaktiviteter, og den ældste kommer ovenikøbet også i skole, og med to forældre, som går på arbejde, bliver vores hjem udsat for mange forskellige smittekæder. Alligevel må jeg ikke komme tilbage, jeg er fanget herhjemme med fire forskellige smittekæder.

Så hvor er logikken i, at jeg skal blive herhjemme i stedet for at komme hjem til min egen boble, en boble, som er så sikker, som den kan blive, når alle bliver testet? For ikke at nævne, at vi jo faktisk har gjort dette i fire og en halv måned allerede uden, at en eneste blev smittet under løsere restriktioner.

Nu er nok nok, vi siger stop.

Vi vil have et svar nu, hvorfor må vi ikke bliver testet ligesom efterskolerne i Nord-og Vestjylland? Vi har brug for, at logikken går op, ellers er det simpelthen ikke fair, at vi sidder hjemme. Det er ikke kun fagligt, vi bliver ramt, hjemsendelsen er hård på alle tænkelige måder. Mange søger ikke mod lyset mere, så jeg spørger meget pænt: Vil I ikke nok sende os tilbage, inden vi bliver fanget i depressioner og mørket?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce