Annonce
Aarhus

'En fadæse': Forhandlinger om akut økonomisk hjælp til voksne handicappede i Aarhus er brudt sammen

Partierne i Aarhus Byråd forsøgte torsdag at blive enige om at finde en ekstraordinær pose penge til bosteder for voksne med handicap, men forhandlingerne endte uden fælles fodslag. Tidligere har vi i Stiften fortalt om Jens Junior (til højre i billedet), der bor i Bofællesskabet Elev, som Socialtilsyn Midt aktuelt overvejer at kræve lukket på grund af kritisable forhold. Fotocollage: Jesper Bech
Socialområdet sejler på en flod af blodrødt underskud. Torsdag brød en forhandling om ekstraordinær hjælp til bosteder for voksne handicappede sammen. Stiften tager dig med ind i maskinrummet og forklarer, hvordan 25 millioner kroner endte på et rundt 0.

AARHUS: Torsdag skulle hårdt trængte århusianske bosteder have haft en akut økonomisk indsprøjtning på 20-25 millioner kroner.

Sådan lød i hvert fald et oplæg fra SF i Aarhus Byråd.

Mandag 7. juni opfordrede partiet i en pressemeddelelse socialrådmand Kristian Würtz (S) til at indkalde forligspartierne med det mål at finde et her-og-nu engangsbeløb, der ifølge SF burde ligge i størrelsesordenen 20-25 millioner.

Annonce

Bag kulisserne sendte også Enhedslisten en opfordring om at yde økonomisk førstehjælp for 35 millioner kroner til området.

Men der kommer ikke en krone.

Beløbet halveret

Efter et møde blandt partierne torsdag 10. juni beskriver en af mødedeltagerne - uden for citat - over for Stiften resultatet som "en fadæse", hvor beløbet for det første skrumpede, og hvor Dansk Folkeparti til sidst endte med at blokere for en aftale.

Flere af hinanden uafhængige kilder fortæller til Stiften, at SF mødte frem med noget mindre i posen, end partiet havde meldt ud til offentligheden mandag.

I stedet for 20-25 millioner kroner lagde partiet op til kun at finde 10 millioner kroner.

Det kan skyldes, at når man midt i et budgetår skal finde nye penge, så skal de spares et andet sted.

Annonce

Sådan hænger det sammen

Tidligere har Aarhus Kommune lavet lignende lappeløsninger på socialområdet, og her er pengene blevet taget fra de øvrige magistratsafdelinger som en slags grønthøstermetode, hvor hver forvaltning må afgive et beløb svarende til forvaltningens størrelse.

Forstå baggrunden: Socialområdet bløder og bløder

  • Aarhus Kommunes sociale område håndterer tilbud til de svageste grupper i Aarhus. Det gælder eksempelvis børn og voksne med fysisk handicap, borgere med misbrugsproblemer, mennesker med psykiske udfordringer, familier med sociale problemer og hjemløse.
  • I flere år har kommunens sociale indsats været presset af for spinkel økonomi, selv om der løbende er gennemført spareplaner og området også er blevet tilført penge.
  • Presset skyldes grundlæggende en stigning i antallet af brugere. Samtidig har flere og flere brugere komplekse og mere krævende behov for hjælp.
  • Aktuelt er der store udfordringer på området for handicappede. Socialtilsyn Midt overvejer at varsle lukninger af Borgercenter Nord, der rummer en række bo- og dagtilbud, fordi forholdene for de handicappede brugere og beboere ikke lever op til den aftalte standard.
  • Sidste års regnskab på det såkaldte specialiserede unge- og voksenområde står til at lande i et minus på 85 millioner kroner. Prognoser siger, at det årlige underskud kan stige til 118 millioner kroner i 2025.

Det lagde Socialdemokratiet med borgmesteren i spidsen også op til i dette tilfælde, erfarer Stiften.

Mens social- og beskæftigelsesrådmanden er en socialdemokrat (i dette tilfælde den, der skal modtage pengene), så har SF rådmandsposten i Børn og Unge.

Børn og Unge er den største forvaltning i kommunen, og dermed den, der i givet fald ville skulle afgive flest penge til den akutindsprøjtning, partiet selv havde foreslået - hvis det blev efter grønthøstermetoden.

Annonce

Millionerne skrumpede

Partiets ordfører på sagen, Liv Gro Jensen (SF), ærgrer sig over, at forhandlingerne brød sammen.

- Vi er gået efter at skabe et permanent løft, hvor det allerede nu ville blive muligt at ansætte ekstra personale, siger hun.

Liv Gro Jensen (SF) i samtale med rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S). Foto: Kim Haugaard.

I mandags meldte SF ud, at I ville finde 20-25 millioner kroner. Ifølge vores oplysninger, så ville I torsdag kun finde 10 millioner kroner?

- Det tænker jeg ikke er sagens kerne. Vi ville rigtig gerne sikre 20-25 millioner kroner til bostederne, som har hårdt brug for pengene, men forudsætningerne for at lave en aftale var der ikke, siger Liv Gro Jensen

Men er det korrekt, at I møder frem med et udgangspunkt, der hedder 10 millioner kroner i stedet for 20-25 millioner kroner? Hvordan skrumper beløbet så meget fra mandag til torsdag?

- Vi er ikke gået efter at skrumpe et beløb. Det er rigtigt, at de 10 millioner kroner blev en del af forhandlingerne, men det lykkedes hverken at nå til enighed om 25 eller 10 millioner kroner. Der kunne ikke skabes fælles fodslag om noget.

Var SF parate til at finde 25 millioner kroner til bostederne, hvis alle pengene skulle hentes blandt de øvrige magistratsafdelinger, herunder Børn og Unge, hvor Thomas Medom (SF) er rådmand?

- Vi ville rigtig gerne være med på en solidarisk løsning, og det vil vi fortsat gerne. Vores forslag til finansiering lød på, at man kunne tage nogle af de ubrugte coronamidler på beskæftigelsesområdet.

- Det ville være en del af løsningen, så man ikke skulle ud i en 25 millioner kroners besparelse i de øvrige magistratsafdelinger. Vi var i virkeligheden med på mange forskellige løsningsmodeller. Det var ikke os, der fik det til at falde fra hinanden, siger Liv Gro Jensen og tilføjer, at SF kommer til at gå målrettet efter midler til bostederne i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger.

Annonce

DF blokerede

Ifølge Stiftens oplysninger nåede alle partierne på mødet til enighed om en saltvandsindsprøjtning på de 10 millioner kroner.

Men Dansk Folkeparti endte med at hakke bremserne i, fordi partiet ikke ville være med til at afgive penge fra sundheds- og ældreområdet, hvor Jette Skive (DF) er rådmand.

Rådmand Jette Skive (DF) har tidligere nægtet at lade magistraten for Sundhed og Omsorg bære andres byrder. Det blev også tilfældet denne gang, forklarer Jakob Søgaard Clausen (DF). Partiet ønskede at friholde de ældre, og dermed faldt muligheden for at blive enige. Pressefoto

- Vi ville meget gerne være med til at finde en konstruktiv løsning. Desværre stod flere partier, herunder borgmesterens, meget hårdt på, at alle områder skulle afgive midler til socialområdet. Vi er helt med på en omprioritering, men vi synes ikke, at de varme hænder på ældreområdet skal holde for. Derfor foreslog vi, at ældreområdet blev friholdt for omfordelingen. Det ønske stod vi dog alene med, forklarer Dansk Folkepartis 1. suppleant, Jakob Søgaard Clausen, der deltog i forhandlingerne.

Hvis I i udgangspunktet gerne vil være med til at yde økonomisk førstehjælp til bostederne, kunne I så ikke let finde et par millioner på budgetterne i Sundhed og Omsorg?

- Jeg kan i hvert fald ikke pege på, hvor man skulle finde de sosu-assistenter. Og så synes jeg også, det er for let bare at smøre besparelsen bredt ud på den måde. Jeg mener, man burde kigge på de enkelte magistratsafdelinger og se på, om ikke der er nogle tidsbegrænsede projekter, der kunne stoppes lidt før end planlagt, så vi kunne spare nogle lønkroner og finde pengene den vej, siger Jakob Søgaard Clausen.

Annonce

Frustration over kollaps

Hvert af forligspartierne har vetoret i forhold til at ændre i det vedtagne budget.

Med Dansk Folkepartis nedadvendte tommelfinger var sammenbruddet en realitet, eftersom især Socialdemokratiet samtidig stod stejlt på at hente pengene bredt i alle magistratsafdelingerne.

Det skuffer Socialdemokratiets politiske ordfører, Anders Winnerskjold (S), at det ikke lykkedes at nå til enighed, eftersom flere partier forinden offentligt havde udtrykt ønske om at fremskaffe pengene.

Anders Winnerskjold er kritisk over, at flere partier offentligt har ytret, at de ønsker at styrke socialområdet, men at viljen så manglede, da det kom til stykket. Foto: Axel Schütt

- Det er ærlig talt frustrerende, at partierne ikke kunne blive enige om at lave en særbevilling til området nu. Der er efterhånden mange, der har været fremme i medierne og talt om flere penge til bostederne, men på et tidspunkt skal man jo også sætte handling bag sådan nogle flotte ord, siger Anders Winnerskjold og uddyber, hvor forhandlingerne ifølge ham strandede:

- Udfordringen er jo, at pengene skal findes et andet sted i kommunens budget. Og her er vi altså nødt til at foretage nogle benhårde prioriteringer. Det rækker partiernes vilje ikke til i øjeblikket.

Annonce

Imod grønthøsteren

Også Enhedslisten opfordrede som tidligere nævnt allerede i mandags til et møde i forligskredsen for at finde flere penge, og her er Viggo Jonasen (EL) helt klar i spyttet om, at han ikke finder det spiseligt at hente pengene i de øvrige magistratsafdelinger.

Han vil i stedet grave i kommunens reserver på kistebunden:

- Vi vil ikke være med til at lave grønthøsteri. Enhedslisten har foreslået finansiering via en særlig bevilling fra kommunekassen, men det kunne ikke vinde tilslutning. Det korte af det lange er nu, at der er brug for hjælp, men at hjælpen ikke kommer.

Annonce

Måske stadig en vej

Venstre står som det eneste parti uden for budget 2020 og har derfor ikke været med i torsdagens forhandlinger.

Gert Bjerregaard (V) erklærer sig dog lige som Viggo Jonasen parat til helt ekstraordinært at hente pengene i kommunekassen.

- Kan rådmand Kristian Würtz (S) ikke selv finde pengene, så foreslår vi at tage dem fra kassen, og så må vi dække det ind ved budgetforhandlingerne i september 2021.

- Det er et spørgsmål om vilje, og såfremt Socialdemokratiet ikke ønsker at finde pengene nu og her, vil vi i Venstre afsøge mulighederne i byrådet for at sikre et flertal uden om S. Ingen borgere med voksenhandicap skal lide under kassetænkning. De skal have hjælp nu og her, siger Gert Bjerregaard.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Annonce