Annonce
Debat

En forhenværende galdeblærerøv sender gode tanker mod Skejby: Jeg har fået fripas til fortsat rumsteren i fællesskabet

"Håbet, helbredelsen holdes sammen af empatiske naturtalenter, sygeplejerskerne. Døgnet rundt opsatte på at yde hver enkelt patient optimal omsorg og pleje", skriver Knud Ditlev Molbæk. Tegning: Jens Nex

"Du er gul! Du er jo helt gul! Har du smurt dig med noget?". Nej, da. Men faktum var, at jeg var gul som en smiley.

Vi ringede straks til praktiserende læge, som efter konsultation prompte fik den lille gule mand her indlagt på Østjyllands supersygehus.

45 år siden jeg sidst var hospitaliseret. Toncillektomi i Thisted. Mandler klippet og ikke videre. Nu udsigt til penetrering af bugfedtbræmme ind til galsindet leverunderliggende organ.

Annonce

Gulsot skal tages alvorligt. Og det blev den på Aarhus Universitetshospital, Skejby. Professionelt, patientempatisk. Massiv antibiotikabehandling sat i værk. MR-scanning bestilt. Overført til Mave og Tarm, ind på flersengsstue. Overfor en statelig, skrøbelig ældre herre, til højre en nyopereret med Prins Valiant-frisure, som viste sig at være en kvinde, "jeg har ligget med flere mænd på den her stue". "Spændende" kunne jeg kun sige.

Scanning følgende formiddag påviste galdesten - op til 500.000 årlige tilfælde i Danmark, i mit en betydelig mængde små og en stor flinteskarp på tværs. Oveni galdeblærebetændelse. Kort sagt: Knud – On the Rocks!

Heldig at komme på akut galdeoperationsliste. Faste fra midnat og faste/tørste fra kl. 06. Diffus, dehydreret, drømmedaskende rundt på hospitalsmatriklen den udslagne dag. De fremmeste danske kunstneres kæmpeværker på væggene. Fine gåture i området. Antibiotikask kampsusen helt ud i kapillær-filigran.

Sen eftermiddag: Ikke flere galdeoperationer. Træls. Til gengæld smager leverpostej himmelsk efter dagssult.

Galdeblæren dagen efter afskediget efter 67 års lydefri tjeneste. Det superskarpe kvindelige operationsteam performede par excellence, præempatisk med professionalismens beroligende overskud. Anæstesibossen: "Se mig i øjnene, åbn gabet og ræk tunge ad mig". Fri luftvej til fuld narkose tjekket. Vækket med fire bugskudhuller, som sågu gør nas, men ikke ubærligt.

Opholdet i det kolossale hospitalsrige var storslået og rigt facetteret – dimensionerne, ekspertisevolumen, nær- og samvær lige ud af posen. Sammenlagt kørt vel 10 km internt med eldrevet "sengeskubber". Det er ren voksenbarnlig gocart-fest med saltvandsdrop flagrende i slipvinden, virtuost portør-navigeret mellem kitler, laborantcyklister, vildfarne pårørende og patienter i klovnefrotté.

Udskrevet til hverdagsliv. Monstro hæfteklammerne, som rimper bughullerne sammen, er rustfrie? Måske lidt klogere på lidelse og bagateller.

Denne unikke "Insula" af højkvalificeret professionalisme og suveræn instrumentel kapacitet har været eksplicit positiv at nyde gavn af. Fascinerende og eftertankevækkende på flere plan. Et memento mori om ens eget udaterede kø-nummer på dødsgangen.

Lå i galdeugen på stue med ultraalvorlig sygdom. Nabosengs-krop i flitsbue spændt op under 111 loftsplader, otte indbyggede lysarmaturer, seks sprinklere, fire udsug, to gamle fladskærme – i smerteskrigende konvulviske urbrøl – og et størknet stankelben. Mennesker i nød og morfinhinsides smertelindring er kuldkastende insisterende. Volumen som på Smukfest i Skanderborg. Især om natten. Det er overlevelsesinstinktet, der sætter ind og spiller sit sidste kort.

Studsede over de første vulkaniske gulvbræk. Siden blev harken, åndenøds-panik og almen vånden en del af afdelingens lydside. Stod ved vasken på flersengsstuen og børstede tænder med medpatientens gennemsigtige fækaltank-opfyldning i spejlet. Fin fyr, græd af skam.

Næppe nogetsteds er livet så manifest mangfoldigt nærværende som på et hospital, klos op ad dets modpol, det evige endeligt.

Mødte patienter af alle slags: De tapre, de elendige, nogle beriget med langtids-optimisme, andre, som holdt fast i bristefærdige livliner.

Håbet, helbredelsen holdes sammen af empatiske naturtalenter, sygeplejerskerne. Døgnet rundt opsatte på at yde hver enkelt patient optimal omsorg og pleje. Man kan se det i øjnene hos dem, der har dét. De sande virtuoser i menneskekundskab og håndelag. Den lette adgang til forløsende humor. Den åbne, utøvende tilgang til dødsens alvor.

Udskrevet til hverdagsliv. Monstro hæfteklammerne, som rimper bughullerne sammen, er rustfrie? Måske lidt klogere på lidelse og bagateller; taksom for fripas til fortsat rumsteren i fællesskabet.

Venligst Fhv. Galdeblærerøv

OBS! Undgå uautoriseret galde-vås på nettet: https://www.auh.dk/afdelinger/maveogtarmkirurgi/lever-galdeveje-og-bugspytkirtel/galdeveje/behandling/

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce