Annonce
Aarhus

En forsinket Marselis-tunnel kan give trængsel på vejenec

trafik i Nørreport-krydset

Når Multimediehuset står færdigt i 2015, skal den gennemgående trafik væk fra havnen. Det vil presse ringvejssystemet

Som en mand med forkalkede blodårer hurtigt mister pusten, sådan risikerer trafikken i Aarhus om ganske få år at stoppe alvorligt til.

Med mindre vejnettet får en livgivende bypass-operation i form af en tunnel under Marselis Boulevard.

Forklaringen på den truende, trafikale blodprop finder vi nede på havnen. Nærmere bestemt ved Europaplads, hvor entreprenørmaskiner i en måned har været i gang med at grave ud til Multimediehuset.

Annonce

Huset står færdigt i 2014. Året efter er kommunen færdig med at bygge hele pladsen mellem Multimediehuset i syd og Navitas i nord om til et centralt havnebyrum. En stor offentlig plads, der skal binde by og havn sammen.

For at det skal lykkes, er det nødvendigt med »en reduktion af de trafikale barriérevirkninger, herunder den, der udøves af Grenåbanen i dens eksisterende form«, som der står i Helhedsplanen for de bynære havnearealer.

Grenåbanen forsvinder i sin eksisterende form i 2015. Så bliver den til en letbane, der som en sporvogn følger trafikken og lyskrydsene.

De 40.000 biler, der i gennemsnit i løbet af et døgn kører mellem Tangkrogen og Marienlund udgør også en stor trafikal barriere for et samspil mellem havn og by.

Så dem bliver der heller ikke plads til alle sammen på Havnegade og Kystvejen.

»Efter 2015 må vi neddrosle trafikken langs havnen,« siger afdelingsingeniør Michael Kirkfeldt, Trafik og Veje.

Det betyder, at hele den gennemgående trafik langs med havnen skal til at vænne sig til at køre på ringgade- og ringvejs-systemet.

»Marselis Boulevard er en del af ringgade-systemet, og når vi nu presser flere biler ud i ringgade-systemet, så kommer der også flere biler på den strækning,« siger Michael Kirkfeldt.

Og hvis det viser sig umuligt at finde alle de 700 millioner kr., tunnel-projektet mangler, så er der faktisk en tredje løsning.

En løsning, hvor trafikken til og fra havnen stadig kører på Marselis Boulevard, men hvor den lokale trafik finder andre veje på lokale kørebaner parallelt med den dobbelssporede vej med den tunge trafik.

Den løsning indebærer, at adgangen til Marselis Boulevard fra Kongsvangs Allé, P.P. Ørums Gade og en række andre gader spærres af.

Af hensyn til beboerne tættest på Marselis Boulevard bliver det også nødvendigt at opsætte støjskærme i hele vejens længde. Hvad det har af konsekvenser, kan man læse om i VVM-redegørelsen (vurdering af virkninger på miljøet. Red.) fra 2007, der undersøgte både konsekvenserne af en tunnel og dette alternativ. Her står, at Marselis Boulevard i højere grad vil blive opfattet som en barriere. Og at det vil blive lidt sværere at komme til og fra naboområderne.

Alternativet har altså det indbyggede problem, at mens det giver det overordnede vejnet ny luft, så risikerer det at tilstoppe den lokale trafik nord og syd for Marselis Boulevard.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Aarhus

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce