Annonce
Debat

En gammel kulturminister forsvarer Køn: Hver generation tager sin kamp

"En ny generation med flere stemmer, andre stemmer, er i gang med at løfte fortællingen om kvinders liv og arbejde, fortællingen om køn, biologi og samfund, om skjulte sammenhænge. Det er skønt, og alene den heftige debat lover godt. Den viser ganske løfterigt, hvor vigtigt museets arbejde er, hvor mange, der hjertens gerne vil være med til at fortælle kvinders historie videre ind i vor ukendte fremtid", skriver Jytte Hilden. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

DEBAT: Køn er til debat, Kvindemuseet har skiftet navn, og debatten raser. Det er heftigt og udfordrende. Må museet skifte navn, hvem bestemmer, forsvinder kvindehistorien nu ud i det blå? Næppe, snarere tværtimod.

En ny generation med flere stemmer, andre stemmer, er i gang med at løfte fortællingen om kvinders liv og arbejde, fortællingen om køn, biologi og samfund, om skjulte sammenhænge. Det er skønt, og alene den heftige debat lover godt. Den viser ganske løfterigt, hvor vigtigt museets arbejde er, hvor mange, der hjertens gerne vil være med til at fortælle kvinders historie videre ind i vor ukendte fremtid.

Tidligere tiders debat om stemmeret, fri abort og lige nu #metoo sætter museets arbejde i bredt perspektiv. Museer har fra gammel tid traditionelle basisopgaver med indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling - slut prut - men det rækker ikke i vor tid. Museets direktør, Julie Rokkjær Birch, fortalte selv, da hun trådte til for et par år siden, at nu skal der handles. Hun er fortaler for en aktivistisk linje, hvor museers traditionelle opgaver udvides. Der skal tages stilling til aktuelle konflikter med respekt for historien, ikke partipolitiske svar, men politiske som i samfundsdebat.

Annonce


Verden flytter sig, engang imellem langsomt, andre gange i kvantespring. Tusindårsriget med fred, ro og ingen fare lyder kedeligt. Kamp skal der til. Nogen skal hele tiden vende debatten på hovedet.


Sød musik i mine ører, og det flugter helt med alle pionerernes tanker, da Kvindemuseet startede op i 1984. Dengang havde også frontløbere og kaospiloter vind i sejlene i Aarhus. Smilets by var ungdommens by. Dengang rykkede de rundt på brikkerne. Det gør unge altid, fremtiden er deres. Verden flytter faktisk hele tiden. PH formulerede det så enkelt: "Stilstand er tilbagegang".

Nogen frygter faneflugt, men ligestillingsdebatten vil altid høre til på museet, det er museets rationale. Museet skal fortsat indsamle, registrere, opbevare, forske og formidle, men dagens levende museum vil mere, det vil ikke blot være kustode i en svunden tid, dengang mormor var ung. Der skal ske noget. At skifte navn signalerer liv.

Museet blev skabt i sin tids tegn. Tiden dengang var til at tænke kvinder ind i historien, synliggøre kvinder. Tiden nu er til at tænke bredere, favne mere. Køn er dagens unge generation, den ser andre horisonter, det gør historien farligere, mere spændende og lyslevende.

Måske ligger der bag alle protesterne mod et nyt navn et dybfølt suk, måske en længsel efter at få løst nogen af de opgaver, som sært nok stadig ikke er løst. Hvorfor har fagbevægelsen ikke forlængst fået indført ligeløn, hvorfor blev partierne S og R og SF i fælles regering så bange for deres egen skygge, at de droppede fædreorlov, hvorfor er der så få kvinder som professorer på universiteterne og så få som direktører i erhvervslivets top? Bare for at tage et par eksempler.

Det er ikke museets skyld, at de spørgsmål ikke er løst. Fagbevægelsen må se at komme op på dupperne, venstrefløjspartierne tage sig sammen, universiteter og erhvervsliv se at få øje på talenterne. Et nyt syn på Køn kan være med til at finde svar.

Tilbage i midt-1960'erne var jeg aktiv i Dansk Kvindesamfunds Ungdomskreds. Vi kæmpede for fri abort, egen selvangivelse og eget navn ved ægteskab. Det lyder i dag lidt gammeldags, og det er sandelig længe siden, men det var datidens spørgsmål. I dag har vi fri abort, beholder vores navn ved ægteskab og egen selvangivelse. Hvad så nu?

Nu stilles andre spørgsmål. Vi var krigsdøtre, født i et fattigt samfund. I dag er samfundet digitalt og globalt, mine døtre og deres døtre er nysgerrige på en anden måde, børnebørnene vil videre, og deres børnebørn skal finde horisonter endnu længere fremme.

Verden flytter sig, engang imellem langsomt, andre gange i kvantespring. Tusindårsriget med fred, ro og ingen fare lyder kedeligt. Kamp skal der til. Nogen skal hele tiden vende debatten på hovedet. Det gjorde rødstrømperne, de kaldte det private politisk og det politiske privat. Det hedder kvindehistorie.

Hver generation har sine håb og sine drømme, hver generation stiller sine spørgsmål og finder sine svar. Videre videre. Dagen i dag hedder Køn.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce