Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

En gammel modstander stemmer ja: Vi skal gøre EU til en folkebevægelse

"En ny væbnet konflikt kan betyde menneskelige tragedier og nye flygtningestrømme. Jeg mener, det er vigtigt, at vi får muligheden for at deltage aktivt i planlægning og gennemførelse af missioner udsendt i regi af EU", skriver Malte Larsen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg har været modstander af såvel EU og før det EF. Men i dag er jeg ikke i tvivl om, at vi på mange områder har brug for et stærkere europæisk samarbejde. Ligesom jeg synes, at der er områder, som EU ikke skal blande sig i.

For mig vendte det, da et samlet EU var den eneste, der stod op imod den højredrejning, der florerede i store dele af Europa i starten af dette årtusinde med den østrigske politiker Jörg Haiders i spidsen.

En samtidig erkendelse af, at miljø- og klimaspørgsmål er grænseoverskridende, gjorde mit kursskifte endnu nemmere.

Annonce

Vi har et stort arbejde med at styrke EU på en række områder. Hvis vi vil, kan vi gøre EU til en folkebevægelse, der på fornuftig vis løser udfordringer som forurening, social dumping, finanskriminalitet og mange andre emner til gavn for borgerne.

Og nu helt aktuelt også på forsvars- og sikkerhedsområdet. Derfor vil jeg sammen med mit parti og et flertal i Folketinget argumentere for, at vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet 1. juni. Nogle vil påstå, at et ja medfører en EU-hær. Men oprettelsen af en EU-hær vil kræve en traktatændring.

Krigen i Ukraine viser med al tydelighed behovet for stærke fællesskaber. Vi har nu chancen for at styrke samarbejdet i EU på forsvars- og sikkerhedsområdet. Den chance mener jeg, at vi bør gribe.

Vi står i en helt ekstraordinær situation med den forfærdelige krig i Ukraine. Det er vigtigt, at alle EU-lande og demokratier rykker sammen og udgør det stærkest mulige alternativ til samfund, hvor reelt demokrati ikke er en del af hverdagen.

Samtidig sender USA det klare signal, at Europa i fremtiden skal klare en større del af vores forsvar og løsninger selv. Balkan er et udmærket eksempel. Her er nye spændinger. En ny væbnet konflikt kan betyde menneskelige tragedier og nye flygtningestrømme. Jeg mener, det er vigtigt, at vi får muligheden for at deltage aktivt i planlægning og gennemførelse af missioner udsendt i regi af EU.

Jeg mener, at Danmark kan og skal bidrage med mere. For mig er det vigtigt, at vores danske værdier kommer til at stå stærkest muligt i det europæiske samarbejde. Det skal være vores demokratiske værdier, vores frihedstankegang og vores fredsidealer, der arbejdes for, når beslutningerne i EU tages.

I Socialdemokratiet har vi altid vidst, at vi kan opnå mere sammen end hver for sig. Som nation kan og skal vi yde mere i det europæiske samarbejde.

Krigen i Ukraine viser med al tydelighed behovet for stærke fællesskaber. Vi har nu chancen for at styrke samarbejdet i EU på forsvars- og sikkerhedsområdet. Den chance mener jeg, at vi bør gribe.Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Debat

Sæsonen er slut: Er det bare mig, eller bliver der truffet virkelig mange dårlige sportslige beslutninger i AGF?

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce