Annonce
Navne

En gentleman of the press takker af: Hans Petersen siger farvel til Stiften

Hans Petersen har haft sidste arbejdsdag på Århus Stiftstidende. Foto: Lene Aamand Sørensen
Hans Petersen er gået fra at være journalist på Stiften, til avisens øverste chef og tilbage som skrivende igen. Et forbillede, kalder hans tidligere praktikant og nuværende chef ham. Nu er han 74 – og så må det være nok, mener han selv.

PENSION: Egentlig ville Hans Petersen helst blot give en farvel-frokost til kollegerne på avisen. Men da både chefen og andre mente, der burde holdes en afskedsreception, indvilgede han. Fordi også dén nyhed skulle ud til byen, hvor han har færdedes hele sit liv og kender helt utrolig mange mennesker. Kilderne og læserne skulle naturligvis informeres om, hvorfor han nu ikke længere skrev for avisen, som han har gjort næsten uafbrudt siden 1970.

Hans er en rigtig Aarhus-dreng. Voksede op i en lejlighed på Silkeborgvej, faren var repræsentant og solgte cigaretter, mens moren var hjemmegående med de to sønner. Siden flyttede familien til Hasle, og Hans kom, som den første i familien, på gymnasiet. Det var på Statsgymnasiet, hvor han i løbet af 3.g. blev klar over, at han ville være journalist og kom i mesterlære på Midtjyllands Avis i Hammel i 1966.

- Jeg interesserede mig for nyheder – og ikke kun fra sportens verden, smiler den inkarnerede fodboldspiller og træner, der kom til AGF som otteårig og siden spillede for byens hold og var udtaget til ungdomslandsholdet, før han selv blev træner.

Annonce

Hans Petersen har den højeste træneruddannelse, man kan tage, og holder den stadig ved lige.

Berigelser at gå på arbejde

Interessen for nyheder er også helt intakt. Han kan lide at skrive og bringe nyhederne videre, og det har han gjort for Stiften i nu over 45 år. I første omgang som journalist, siden i 17 år som redaktionschef på avisen og derpå seks et halvt år som chefredaktør.

Hans Petersen var træner i AGF, da klubben hentede sydafrikanske Josta Dladla til Aarhus. Foto: Ernst van Norde/Scanpix

Efter nogle års fravær i nullerne, hvor han var talenttræner i AGF, kom han til gratisavisen Urban som redaktionschef og derfra tilbage til Stiften som journalist. Et skifte, som nogen ville have det svært med efter at have været chef. Men ikke Hans. Titler siger ham ingenting.

For mig er det en berigelse at gå på arbejde. Jeg møder mennesker, jeg ellers ikke ville have mødt, og det giver mig ofte en oplevelse at være på arbejde.

Hans Petersen

Han ser det som et privilegie at være journalist.

- For mig er det en berigelse at gå på arbejde. Jeg møder mennesker, jeg ellers ikke ville have mødt, og det giver mig ofte en oplevelse at være på arbejde, siger han.

Men hvorfor så stoppe?

- Jeg er 74 og skal jo stoppe på et tidspunkt. Og jeg vil egentlig gerne have mere fri. Jeg har også otte børnebørn, og de tre af mine fire børn bor i København, forklarer Hans Petersen, der havde sidste arbejdsdag 30. september.

Annonce

De skæve ben

Fodbold spiller han stadig, selv om benene er skæve, og især det ene knæ efterhånden lever sit eget liv på vej ud til højre efter de mange år på fodboldbanen. Men han ved, at hvis han skal have et nyt, er det slut med at spille. Så han venter lidt endnu.

Der sker svære ting i livet, sorger, dødsfald, og det er heller ikke gået mig forbi, men det er en del af livet at miste, og at der sker uforudsete ting. Så skal jeg lige sunde mig, og så kan jeg igen.

Hans Petersen

- Nu er jeg målmand på AGF’s oldboyshold, smiler den tidligere angriber bredt og tilføjer: - Men jeg spiller ikke kampe.

Til gengæld træner han stadig det ene af børnebørnenes fodboldhold. Derudover interesserer han sig meget for kunst og vil stadig være at se i byen, og der skal også være tid til kæresten Bodil, der er journalist på Moesgaard.

Desuden har han sagt ja til at skrive en bog om fodboldlegender.

Annonce

Ingen er uundværlig

- Jeg har det rigtig fint med at stoppe. Og ingen er uundværlige. Det skal man huske, understreger han.

Er der mon dage, hvor du ikke skal noget?

- Ja, det kan godt ske. Så vegeterer jeg. Når jeg har haft en periode med fuldt besatte dage, så kan jeg fornemme, at både min krop og hjerne har brug for hvile. Jeg bliver ikke som sådan træt - men jeg mister lidt energien. Men der er langt imellem, smiler han.

At dyrke sport renser hjernen.

Hans Petersen

Efter at han i 2016 mistede sin hustru, Marianne Misser, der døde af kræft, måtte han dog, som han siger ”genopfinde sig selv”.

- Og det synes jeg, at jeg har nu. Hun sagde til os i familien, at vi skulle leve vores liv videre. På den måde satte hun os fri, og det gav mig en befriende følelse.

- Man kan ikke få det hele. Der sker svære ting i livet, sorger, dødsfald, og det er heller ikke gået mig forbi, men det er en del af livet at miste, og at der sker uforudsete ting. Så skal jeg lige sunde mig, og så kan jeg igen, siger Hans Petersen, der priser sig lykkelig for sit lyse sind. Og for sport.

- At dyrke sport renser hjernen. Jeg bliver fuldstændig optaget af en kamp, også som træner, og kan huske alle detaljer – selv når vi træner om lørdagen, husker jeg hvert eneste mål, der er gået ind ved mig, smiler han.

Annonce

Lærlingen er nu chef

Utællelige er de linjer, han har skrevet til avisen og stiften.dk.

- "Hansi" er et forbillede, en gentleman of the press, siger chefredaktør Jan Schouby, der selv blev ansat som praktikant af Hans Petersen, der var træner for ham i AGF.

Siden ansatte Hans Petersen den nu uddannede Schouby – og i dag er lærlingen så blevet chef for læremesteren.

- Der er ikke mange af Hans’ slags. Han kan tale med alle, er utrolig vellidt og god til at se en historie i alle. Han har fingeren på byens puls. Det er imponerende, at han har brændt for det i så mange år - han er den, som skriver langt flest linjer på Stiften. Han elsker at fortælle historier og har været et helt utroligt aktiv for avisen. Og så har han den evne at lede mennesker uden at råbe ad dem. Både på fodboldbanen og på avisen. Det forstod han langt før, det blev moderne, siger Jan Schouby.

Stiften holder afskedsreception for Hans Petersen på Café Stiften mandag 4. oktober kl. 14-16.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Navne

80 år: Troen er fundamentet for hans tilværelse

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce