Annonce
Erhverv

En god anledning til at blive grønnere: Rask Mølle-firma bruger ombygning til at energioptimere produktionen

R.M. Spåntagning har siden opstarten i 1985 været leverandør af produkter fremstillet ved spåntagning. Fremstillingen af mindre dele og komponenter til brancher som medico-, vindmølle- og fødevareindustrien foregår på maskiner, der kører fuldautomatisk i 24-timers produktion. Arkivfoto: Mads Dalegaard
En ombygning blev anledningen til at kaste sig over en energirenovering og -optimering for R.M. Spåntagning. Nu skal solceller på taget, en bedre udluftning og en bedre isolering være med til at sikre firmaet et sundt arbejdsmiljø og en mindre ødsel tilgang til energiforbruget.

Rask Mølle: Efterspørgsel fra kunderne, mindre træk og færre udgifter til varmeregningen.

Det er blandt årsagerne til, at R.M. Spåntagning for nylig har givet sig i kast med en omfattende energirenovering og optimering i forbindelse med, at firmaet i forvejen var ved at bygge 800 kvadratmeter lager- og administrationsbygninger til.

- Det har selvfølgelig været en betydelig investering, men det er absolut det værd. For jeg tror ikke, at vi kan komme udenom, at miljøoptimering er noget, man er nødt til at forholde sig til. Det vil være et krav fra kunder i fremtiden, at man kan bevise, man ikke ødsler med energien, men tværtimod er optimeret omkring dens anvendelse, siger John Haue Damkjær.

Han er foruden at være bestyrelsesformand også medejer af spåntagningsvirksomheden gennem Executive Capital. Investeringspartnerskabet består af erfarne erhvervsfolk, der udvikler og professionaliserer mindre og mellemstore danske virksomheder gennem investering af egne midler og kompetencer.

Annonce

Sparer på energien

Netop derfor nøjes R. M. Spåntagning da heller ikke med at energioptimere de nye tilbygninger på firmaets grund. De har også undersøgt mulighederne for at forbedre forholdene i de ældre bygninger, hvor hovedproduktionen fortsat finder sted.


Det, vi ser i markedet, er, at kunderne efterspørger miljøforbedringer. Det er vi nødt til at forholde os til som producent, så det gør vi. Og det kommer kun til at intensiveres.

John Haue Damkjær, medejer af R.M. Spåntagning


Og her har de været i stand til at skifte fra traditionel opvarmning med gas og udluftning til simple ventilatorer til en total energioptimeret løsning. En løsning, der betyder, at firmaet ikke længere et behov for opvarmning udefra i hverdagen, da de i stedet genanvender energien fra processerne i produktionen til opvarmning.

- Så ikke alene har vi skilt os af med vores gamle gasfyr; vi bruger også kun varmepumper i weekenderne udenfor produktionstiden. Så det er virkelig positivt, både på energiregningen, hvor vi straks kunne se et stort plus, men også i forhold til miljøet, hvor det er en god sag, siger John Haue Damkjær.

Annonce

Et godt arbejdsmiljø

Løsningen sparer dog ikke kun firmaet for energi. Den sikrer også medarbejderne et sundere og forbedret arbejdsmiljø uden træk, som John Haue Damkjær ligeledes ser en stor fordel i.

- Vi vil jo gerne tiltrække de bedste medarbejdere indenfor vores felt, og her tæller alle kneb, understreger han.

Foruden energioptimeringen og isoleringen af de nye tilbygninger, der skal sikre et godt indeklima, har R. M. Spåntagning også benyttet lejligheden med stilladser og håndværkere til at få anlagt solceller på taget.

- Det, vi ser i markedet, er, at kunderne efterspørger miljøforbedringer. Det er vi nødt til at forholde os til som producent, så det gør vi. Og det kommer kun til at intensiveres, slutter John Haue Damkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce