Annonce
Erhverv

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

- Akademikere skal som udgangspunkt have en høj løn. Derfor skal virksomhederne ofte lige finde ud af, hvad det er, de kan, siger Janni Filt Kristensen, afdelingsleder for Center for Akademikere og Professionsbachelorer under Jobcenter Aarhus. Billedet her stammer fra det første forløb med det seks uger lange jobrettede kursus i digital innovation. Arkivfoto: Axel Schütt
For et år siden besøgte Erhverv+ et nyt seks uger langt jobrettet kursusforløb i digital innovation udbudt til ledige akademikere af Jobcenter Aarhus i samarbejde med Aarhus BSS. Håbet var dengang at få flere akademikere i job. Og her godt et år senere er det mål stort set nået, vurderer udbyderne bag.

Aarhus: Flere ledige akademikere skal i job. Sådan står der skrevet sort på hvidt i Aarhus Kommunes Beskæftigelsesplan 2020, ligesom der stod det i planen for året før.

Som universitetsby udklækker Aarhus Kommune nemlig i lighed med Odense Kommune, Københavns Kommune og Aalborg Kommune årligt en stor portion nyuddannede ledige akademikere, og dem vil de gerne hjælpe videre i fast arbejde.

Af samme grund findes der i Aarhus Kommune op mod 10 forskellige initiativer, der alle skal være med til at få ledige akademikere ud af arbejdsløshed og ind på arbejdsmarkedet. Og et af de seneste af slagsen - et jobrettet seksugers kursus i digital innovation, som Jobcenter Aarhus udbyder i samarbejde med Aarhus BSS ved Aarhus Universitet - ser dekan Thomas Pallesen fra selvsamme fakultet som en glimrende showcase på, hvordan det kan lykkes.

Annonce

En svær tid

- Jeg synes, det er en rigtig god showcase i en svær tid og med et godt formål, siger dekanen fra Aarhus BSS om det seks uger lange jobrettede kursusforløb i digital innovation, der fik debut i januar 2020.

- I øjeblikket er arbejdsmarkedet rigtigt udfordret, ikke mindst for de mange dygtige dimittender, der kommer ud fra universiteterne. Så kurset er efter min mening et godt eksempel på, at når gode kræfter slår sig sammen, så kan vi godt påvirke situationen til det bedre, siger Thomas Pallesen, der særligt fremhæver det tætte samarbejde mellem uddannelsesinstitutionen, kommunen og erhvervslivet som et plus.


Noget af det sværeste som nyuddannet er at omsætte kompetencer, så de bliver mere virksomhedsrettede. Omvendt har virksomhederne ofte svært ved at sætte ord på, hvad de mangler. Så vi taler nogle gange om en dobbelt blindhed på området.

Janni Filt Kristensen, afdelingsleder, Jobcenter Aarhus


Også Janni Filt Kristensen, afdelingsleder for Center for Akademikere og Professionsbachelorer under Jobcenter Aarhus, er tilfreds med de foreløbige resultater, der viser, at omkring 45 procent af deltagerne fra det første forløb et halvt år efter kursets afslutning enten var i fast job eller i job med løntilskud. Herudover var 13 procent af deltagerne i gang med en virksomhedspraktik.

Annonce

Godt med værktøj

- Hvis man skal sammenligne med andre forløb, så ligger det tal nok cirka fem til syv procent under normalt. Så vi har haft lidt flere i løntilskud end i ordinært job. Men tager vi situationen med corona i betragtning, så ser det ret godt ud, siger Janni Filt Kristensen.

– Det første hold afsluttede jo deres forløb på det værst tænkelige tidspunkt. De havde sidste kursusdag 21. februar, og fra 14. marts blev alle aktiviteter sat på hold. Så ingen måtte komme ud i hverken løntilskud eller virksomhedspraktik. Men til trods for det ser det faktisk helt okay ud, når vi ser på, hvor mange der er kommet i job sidenhen, uddyber hun.

Af samme årsag har jobcenteret da også valgt at fortsætte forløbet, der afholdes for tredje gang 8. marts 2021, og som de betragter som én ud af flere vigtige indsatser for at få flere af de i øjeblikket lige omkring 5400 ledige akademikere i arbejde.

- Noget af det sværeste som nyuddannet er at omsætte kompetencer, så de bliver mere virksomhedsrettede. Omvendt har virksomhederne ofte svært ved at sætte ord på, hvad de mangler. Så vi taler nogle gange om en dobbelt blindhed på området, siger Janni Filt Kristensen.

- Derfor kan vi også se, at hvis vi giver akademikerne mere håndværksbaserede værktøjer og en praktisk indsigt i, hvad man arbejder med ude i virksomhederne, hvilket dette kursus giver, så er det lettere at sælge deres kompetencer derude, uddyber hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce