Annonce
Debat

En god statsleder erkender sine fejl

Svend Løbner

Debat: ”Man har et standpunkt, til man tager et nyt.”

Jens Otto Kraghs kendte statement mindes med et skævt smil. Var han vægelsindet? Nej, han udtrykte måske bare det, der kendetegner en god leder, også statsleder. At man skal erkende sine fejl og rette op på dem.

Statsminister Mette Frederiksen har pure nægtet at hjemtage 19 danske børn fra fangelejrene Al-Hol og Al-Roj i det nordlige Syrien. Kommer de hjem, følger mødrene jo med, og mødrene har – som hun siger – vendt Danmark ryggen.

Annonce


Hvad gør en fornuftig statsleder så? Opvejer to onder mod hinanden og vælger det mindst onde: Hjemtager de danske børn fra de syriske fangelejre øjeblikkeligt. Indrømmer, at hun tog fejl og tager et nyt standpunkt.


De udgør en terrortrussel mod Danmark, tilføjer hun. Men vores to efterretningstjenester FET og PET siger modsat, at børnene udgør en større terrortrussel mod Danmark ved at blive i lejrene.

Her risikerer de at blive radikaliseret og endda blive hvervet til krigere, som terrorbevægelsen Islamisk Stat siden kan sende til Danmark. Da børnene er danske statsborgere, kan de nemt komme ind.

Hvad gør en fornuftig statsleder så? Opvejer to onder mod hinanden og vælger det mindst onde: Hjemtager de danske børn fra de syriske fangelejre øjeblikkeligt. Indrømmer, at hun tog fejl og tager et nyt standpunkt.

Et standpunkt, der i øvrigt passer bedre med Socialdemokratiets historiske linje: At tage sig af de undertrykte og marginaliserede. For de gennemgående fundamentale værdier er trods alt vigtigere end kort-for-hovedet politisk spin i en ærgerlig situation.

Og så skal vi altså lige have tillid til vores retssystem. Mødrene skal naturligvis retsforfølges ved hjemkomsten. Deres sag skal prøves for en domstol og alt vejes for og imod med forsvarer og anklager som det er et demokratisk retssamfund værdigt. Også det er god ledelse.

Ja, helt fundamentalt at den lovgivende magt har tillid til den dømmende. Vi skal også have tillid til vores velfærdssystem. At der bliver taget hånd om udsatte børn og familier. At børn kan komme i pleje. Og at vi faktisk med Aarhusmodellen har ry i verden for at afradikalisere afsprorede unge.

Summa summarum: Hent dog de 19 danske børn hjem – mest for deres egen skyld, men også for vores egen anstændigheds skyld. Tag et nyt standpunkt, Mette Frederiksen.

Det taber vi intet ved. Tværtimod.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Kojo Musah løber 29. hurtigste tid og er færdig ved OL

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Annonce