Annonce
Mærk Aarhus

En helt særlig tid i Salling

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Det er bare en helt særlig tid. Julen. December. Også for de mange ansatte i varehuset Salling er tiden ganske særlig. Men for mange i Salling fylder julen det meste af året, så det at kunne pakke den ud fysisk og pynte op er noget helt særligt

24 kilometer ledning skal der til. 14 dage tager det. 500.000 led-lamper. Én meter bred og ti meter lang. De hænger i otte uger. De bruger for 34 kroner strøm i timen. Det svarer til, at man i perioden har ni elkedler fra OBH kørende i døgndrift.

Vi taler om Sallings julebelysning. Den, som stormagasinet er pakket ind i fra den 5. november til den 2. januar.

Der skal en 24 kilometer lang ledning til for at få det hele til at lyse. Det tager 14 dage at montere de 500.000 led-pærer, som er sat på som gardiner, der måler én meter i bredden og løber ti meter ned ad facaden. Og nå ja, de 34 kroner i timen er, hvad den menige dansker ville skulle betale. Sallings elpris er en anden. Og der er naturligvis taget højde for miljøet, så alle pærer er led. Inde bag alle de hvide lys gemmer der sig ikke færre end 67 aluminiumsplader med rødt kunstgræs. Det er dem, der giver effekten af det røde bånd.

Ret begejstret

Klaus Kilstoft er et velkendt ansigt i hele varehuset og går under titlen teknisk chef. Og han kender hver en krog af Salling. Det er nemlig 39 år siden, han blev ansat.

- Jeg synes, julen er noget ganske særligt. Det er lige stort hvert år. Ja, jeg indrømmer det. Jeg er ret begejstret for det, lyder det fra Klaus med et smil.

Udsendte medarbejdere fra Magasinet Mærk Aarhus blev budt velkommen til varehuset og inviteret med op i kranen – udenfor i regnvejr denne efterårsdag. Men det bringer os tæt på logoet på facaden.

Masser af lys

Klaus har, med sine 39 år i Salling, været med til mange forskellige måder at fejre og pynte op til julen på.

- Engang hed det store røde hjerter – som vi finder en lille del af på depotet. Men siden 2015 har vi pakket hele huset ind i lys, og det fortsætter kun på toppen. Huset er kun blevet større med vores Rooftop, og her skal der naturligvis også være masser af lys. Hen over taget og vinduerne. Der er et stort træ midt i det hele. Smukkere bliver det vist ikke. Jeg synes virkelig, det er en oplevelse hvert år.

- Og hele afsløringen er stor. Et event med tusindevis af mennesker, live koncert og Karin Salling, som trykker på knappen og sørger for, at der bliver lys. Det er virkelig en fin dag.

Årets julekatalog

Head of marketing i Salling Birthe Wiberg deler Klaus’ begejstring.

- Julen er så meget mere end bare nogle uger om året her i huset. Der er utrolig mange ting, der skal gøres, nye idéer, der skal fødes og søsættes.

Hun kigger på årets julekatalog. Igen flere end 300 sider. Det er landet, og når det sker, så lander julen i varehuset på Strøget.

Siden 1958 har Salling været udgiver af et julekatalog.

Det er klart en vigtig del af julen i Salling. Gennem mere end et halvt århundrede har man her kunnet se det nyeste nye og få idéer til årets ønskeseddel.

- Allerede i foråret, er vi i gang med at tænke tanker om årets udgave af kataloget. Der er rigtig meget arbejde med det, men se – det er jo det hele værd, siger Birthe med et smil.

Én stor gave

Tilbage udenfor. Klaus har styr på det hele. Inden længe er det tid til at trykke på knappen. Det hele bliver testet og testet. Det må ikke gå galt. Nerverne sidder uden på op til den store premiere.

Han husker tilbage til dengang, det nye julelys blev introduceret.

- Det var i forbindelse med at Salling lavede en ny strategi i 2015. Her blev det besluttet at der skulle investeres i mange flere oplevelser og events i Salling og vores nye direktør Marianne kom med ideen om, at vi skulle pakke hele huset ind som en stor julegave og lave et stort årligt tilbagevende event, som supplement til alle de andre juletraditioner, der er skabt gennem årene og som samler hele byen i forbindelse med julen.

Traditionen tro

- Det er en festdag – både når kataloget kommer ud, men i høj grad også den dag, hvor lysene på facaden bliver tændt, lyder det fra Birthe.

I år fylder Salling 115 år, så det gør det jo ikke mindre særligt. Men faktisk er der ændret lidt ved traditionerne i år.

- Vi har valgt at rykke vores event og julelys-tændingen en uge. Blandt andet fordi, det så er lidt mørkere. Det er bare smukkere, når det er mørkt. Vi tænder lyset i Aalborg, et par timer før vi gør det her i Aarhus. Et hus med 500.000 led-lys er bare smukkere, hvis solen ér gået ned.

Jul i kælderen

Men det er jo ikke kun udenfor, der skal pyntes op. I skrivende stund er man i fuld gang med alle forberedelserne – behind the scenes.

Klaus inviterer med ned i kælderen.
På lageret eller nærmere på depotet. Det er næsten en hel fortælling for sig selv. Her ser man sider af udstillinger og inventar, man ikke tidligere har set, hvis man ikke har været på lønningslisten i et lignende stormagasin, tænker udsendte medarbejder.

Her er juletræerne allerede pyntet. De står på paller og er iklædt folie fra top til bund, så der ikke sker noget med dem. Farverne er valgt. Støvede og smukke parstelfarver. Længere inde på depotet finder fotografen frem til flere julekugler. Store og små. Der gemmer sig endda en smule kunstgran. Der er glimmer og lækre farver. Ikke kun de klassiske røde eller grønne.

Jul i gamle dage

I gamle dage – da farfar var ung – stimlede byens børn sammen foran facaden hos Salling. Dengang var det det store julevindue, der trak. Nisser i et fint julemotiv. De gyngede og bevægede sig. Der var liv. Et tog kørte rundt i vinduet. Det hele var naturligvis pakket i et smukt snedække. I butikken kunne man så, også dengang, finde alverdens legetøj, som ethvert barn overhovedet kunne komme i tanke om at ønske sig. Og ikke nok med det: Her i stormagasinet kunne man møde selveste julemanden.

Og hvem husker ikke sine møder med julemanden fra sin barndom?

Det er for øvrigt en tradition, man holder fast i. Julemanden kommer naturligvis stadig forbi Salling.

Ordentligt

Klaus har hjertet fuld af gode historier fra sine 39 år i Salling. Han har mødt masser af herlige mennesker igennem sit arbejde. En af dem er hans hustru. Hendes mor arbejdede også i Salling og hendes mor før hende. Også Klaus’ søn er ansat. Og datteren har været. Det siger det hele.

- Vi har virkelig en pragtfuld arbejdsplads. Et fint arbejdsmiljø. Et sammenhold. En Salling-ånd, kan man kalde det. Den holder jeg meget af.

For 39 år siden havde Klaus sin første arbejdsdag i Salling. Han var elektriker. Siden 2013 har der stået teknisk chef på ryggen af ham. Alle kender ham, og med ham ved sin side gennem de mange etager og gennem de forskellige lagre og depoter falder der mange venlige og søde kommentarer. Alle serveret med et smil. Man skal ikke være gæst her længe, før man mærker ånden.

- Det er ordentligt. Salling gør det ordenligt. Og vi holder af at gøre det ordentligt, afslutter Klaus

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden