Annonce
Erhverv

En Jeva-taske er stadig let, stærk og dansk

Jeva fik sit gennembrud på skoletaske-markedet fra begyndelsen af 1980'erne, da virksomheden lavede sine første tasker i nylon og med et patentanmeldt stativ i ryggen (t.h). I dag er kvalitet og ergonomi stadig i højsædet blandt de nyeste modeller, som Bea Jensen her viser et eksemplar frem af (t.v).

Jeva har lavet skoletasker i mere end 60 år og holder stadig ved gamle dyder som god kvalitet, korrekt ergonomi og stor funktionalitet. Bag det familieejede brand fra Hundslund står i dag to søstre.

Annonce

Langs væggen i det kombinerede køkken og showroom på førstesalen på Langgade i Hundslund hænger det nuværende sortiment af skoletasker fra Jeva.

Masser af farver og med forskellige motiver på nylon-fronten. Her er det sikre valg til heste-pigen - en skoletaske med et kært hestehoved og blød manke - eller de mere drengede udgaver med fodbolde, dinosaurer, droner eller politibiler. Alt sammen universelle motiver.

Til gengæld er ingen kommercielle, merchandise-agtige salgssucceser a la Bratz og Spider-man. Jeva har nemlig alle årene - og vi skriver efterhånden mere end 60 af slagsen - holdt sig fra at bruge penge på licenser hos rettighedshavere som MCA Entertainment og Marvel Comics i ovennævnte dukke- og superhelte-tilfælde.

En enkelt lille undtagelse titter dog frem mellem tasker. En lille trold - eller Troll om man vil - skabt af skovhuggeren Thomas Dam i nordjyske Gjøl i slutningen af 1950'erne. Den amerikanske animationsgigant DreamWorks sendte i oktober sin første film om Gjøl-trolden ud, og den næste er annonceret til april 2020.

- Vi har altid hellere brugt penge på god kvalitet og ergonomi end at købe licenser, men fordi trolden er dansk, og virksomheden bagved har en historie som passer parallelt med vores, så synes vi, at det var sjovt at lave den - især på grund af håret, som kan vokse ud af tasken, forklarer Bea Jensen, som i dag tegner Jeva Lædervarer A/S sammen med sin søster, Tessa Jensen.

Annonce

Tre generationer

Historien går dog væsentlig længere tilbage end d'damers dåbsattester. Det var nemlig deres farfar, Valdemar Jensen - heraf navnet Jeva Lædervarer - som begyndte at producere træsko, lædermapper og rygsække i 1956.

I første omgang fra Aarhus, men i begyndelsen af 1960'erne rykkede han og virksomheden ind i ejendommen i Hundslund syd for Odder, hvor den stadig har til huse. I 1970'erne overtog sønnen Preben og hans hustru Kirsti familiebrandet, mens det tredje og seneste generationsskifte kom for halvandet år siden. Der har dog været tale om en glidende overgang, siden Bea og Tessa Jensen trådte ind i firmaet for henholdsvis 22 og 12 år siden.

Det store gennembrud for Jeva kom i 1980'erne, hvor nylon erstattede læder som materiale, og virksomheden fik patentanmeldt det stativ, som bar selve tasken. Det blev en stor succes, og mange danske skolebørn i den periode vil kunne genkende navne som Jeva Super eller Jeva Space fra deres første skoletaske.

Andre husker måske en mørkeblå 'kasse' med orange stropper og frontlomme, men i så fald er der ikke tale om et Jeva-produkt, men en Piolet-taske fra Danmap, der blev produceret i Hou bare 15 kilometer fra Hundslund.

Jeva i Hundslund har produceret skoletasker i mere end 60 år
Annonce

Gamle dyder

En Jeva-taske har alle år været kendetegnet af god kvalitet og korrekt ergonomi, og sådan vil det også blive ved med at være, forklarer Bea Jensen.

- Vi har en kiropraktor med inde over vores produkter, og i dag har vi fem forskellige rygstøtte-systemer. Vores foambag-ryg har været fremme i mange år, og vi var de første, der gav mulighed for at indstille tasken, så den passer til barnets ryg. Og vi har netop i år tilføjet et par ekstra puder på vores foambag, så den støtter endnu bedre.

Mottoet lyder 'Watch your bag', men det gamle slogan 'let, stærk, dansk' passer også stadig, selv om produktionen for længst er flyttet ud.

- Indtil 1990 var der 60 symaskiner her i huset i Hundslund. I første omgang blev produktionen så flyttet til Polen i et par år, inden vores producent i Kina fandt os, og ham har vi siden holdt ved. Vi har aldrig gået efter at finde et billigere sted i Kina, for her ved vi, at kvaliteten holder, siger Bea Jensen.

Jeva i Hundslund har produceret skoletasker i mere end 60 år
Annonce

Skoletasken holder stadig

En Jeva-skoletaske har i dag blandt andet et isoleret madkasserum, et hævet og polstret computerrum, integreret gymnastikpose, som også kan bruges separat, drikkedunk på siden, en organiser til skriveredskaber m.v., et navneskilt, en bærehank, faconsyede skulderremme, en regulerbar brystrem og masser af reflekser.

- Og vægten er holdt helt nede. Uden gymnastikpose, drikkedunk og madkasse vejer taskerne mellem 580-985 gram. Det er vigtigt, fordi tasken med indhold højest må veje 15 procent af barnets kropsvægt, påpeger Bea Jensen og tilføjer, at funktionaliteten er i højsædet, så et barn let skal kan betjene tasken.

Samtidig er metervaren 100 procent vandtæt, og taskerne er selvfølgelig helt fri for alle skadelige stoffer.

Som handtag hænger et dansk flag på siderne af skoletasken anno 2017 akkurat som i 1980'erne. Jeva er også vendt tilbage til igen at bruge sit gamle logo, ligesom skyderne på lynlåse igen er med Jeva-inskription som dengang.

Faktisk er der slet ikke så meget, der har ændret sig. En skoletaske er nemlig stadig en skoletaske.

Annonce

Som søstre de dele

- Målet for os er hele tiden at følge med udviklingen, og for 10 år siden var vi klar til at sadle om, da computeren skulle med i skole. Odder Kommune var blandt de første til at forsøge at udstyre eleverne med en ipad, og vi havde forestillet os, at taskerne ville blive mindre med tiden, men sådan er det ikke gået. Børnene vil stadig have en skoletaske med plads til det hele, og det er fortsat vilde med farvestrålende penalhuse med alt fyldet. Det største skred gennem de seneste år har i stedet været, at børnene typisk skifter deres taske ud efter 1-2 skoleår, fordi de så gerne vil have en ny, der ligner storebrors eller ældre børn i skolen, siger Bea Jensen.

Hun tager sit generelt af taskernes design, mens søsteren Tessa Jensen primært styrer salg, webshop og administration. Egentlig er de dog fælles om det meste:

- Det er fantastisk at arbejde sammen med sin søster og sine forældre på denne måde, og der har aldrig været en sag, hvor vi ikke har været enige.

Udover de to søstre er der fem ansatte i virksomheden - to sælgere, en daglig leder, en bogholder og en lagermand.

- Vi har nogle få gode forhandlere i udlandet - i Estland, Island, Grønland, Færøerne og Schweiz - og så er vi på vej i Rusland, mens Tyskland er begyndt at vokse via vores webshop. Det er et stort marked med samme traditioner som os, og med en ny webshop fra 1. juli håber vi at kunne gøre det endnu bedre her. Vi har haft en jævn stigende vækst over årene, fordi vi altid er troværdige med hensyn til kvalitet og ergonomi, slutter Bea Jensen.

Jeva i Hundslund har produceret skoletasker i mere end 60 år
Mens nogle gik i skole i hjemmesyet tøj, så havde Bea Jensen en hjemmesyet taske med, da hun begyndte i skole i 1970'erne. Den havde far og mor nemlig kreeret i familiefirmaet Jeva Lædervarer A/S i Hundslund. Her viser Preben Jensen - anden generation i virksomheden - tasken frem.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce