Annonce
Aarhus

En kæmpe globus er landet på havnen

Dette skelet bliver en kopi af jordkloden. Inden i den kan man på en mindre klode blandt andet se film af jorden, optaget fra Nasa-satellitter. Foto: Flemming Krogh

Nu rejser Climate Planet sig på Aarhus Havn. Til sommer skal den enorme globus fortælle om vores sårbare klima.

AARHUS: Det er sjakket, der rejser de store scenekonstruktioner på Orange Scene i Roskilde Festival.

Og det er nok godt med så erfaren arbejdskraft. Fredag var det nemlig intet mindre end jordkloden, de prøvede kræfter med.

Ikke selveste Moder Jord, men dog en temmelig stor kopi på 24 meter i diameter.

- Vi har googlet og googlet, og nu tør jeg godt slå fast, at vi har konstrueret den største kopi af jordkloden nogensinde, siger Henrik Rud, direktør i KonceptAarhus og idémand bag Climate Planet, som jordkloden hedder.

Når Climate Planet åbner 3. juni vil det skelet, der blev rejst i fredags, være beklædt med folie, hvorpå der er printet et knivskarpt billede af jorden.

Inde i planeten hænger en mindre globe, der er fire meter i diameter. På den kan fire højteknologiske projektorer viser film af Jorden. Nogle kommer fra Nasas vejrsatellitter og viser Jorden, som den ser ud i real time.

Andre film trækker på globale vejrdata, der er indsamlet siden 1905. De skal vise klimaudviklingen fra dengang til nu.

Desuden har meteorologen Jesper Theilgaard lavet en fortælling om, hvordan den fremtidige klimaudvikling bliver - en fremtid, som afhænger af vores handlinger her og nu.

(Artikel fortsætter under video)

Climate Planet er konstrueret af den type rigge, man bruger til at bygge store scenekonstruktioner. Men alle er specialfremstillet til klimaplaneten.

Skal sikkerhedsgodkendes

Men hvorfor skal Climate Planet rejses allerede i slutningen af april? Mere end en måned inden premieren.

- Det er fordi, den skal sikkerhedsgodkendes. Eftersom der aldrig nogensinde er lavet noget lignende, er det et omfattende arbejde, forklarer Henrik Rud.

Climate Planet er åben for offentligheden i skolernes sommerferie. Derefter kører der specialforestillinger for skoler og lignende frem til 22. august. Og så sendes planeten på turne til 24 europæiske storbyer. Og heldigvis for Henrik Rud skal den ikke godkendes i hvert enkelt land på turneen.

- Den bliver godkendt i Tyskland, og tyskernes krav er de højeste i hele Europa. Så den tyske godkendelse er nok for alle de andre lande, siger Henrik Rud, der ikke vil ud med prisen på Climate Planet.

- Men vi snakker om et tocifret millionbeløb, siger han.

Det var oprindeligt meningen, at Climate Planet skulle stå på den nye havneplads tæt på Navitas. Men da den endnu ikke er færdig, er Climate Planet flyttet hen ved siden af Toldboden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce