Annonce
Kultur

En kærlighedserklæring til den hele mand

Forestillingen "Den grønlandske mand" havde premiere på Grønland sidste år og er en coproduktion mellem Grønlands Nationalteater og århusianske Teater Freeze Productions.Den har danmarkspremiere på Teatret Svalegangen 8. maj.- Jeg har ladet det være meget på mændenes præmisser. Det er ikke en forestilling, der på nogen måde taler ned til manden. Det har været meget vigtigt for mig, at der ikke var en ironisk distance, for det synes jeg nogle gange, vi hælder til herhjemme, fortæller instruktør Hanne Trap Friis. Foto: Flemming Krogh

Ny forestilling på Svalegangen tegner et nuanceret portræt af den grønlandske mand anno 2018, som vil gøre op med den stereotype fortælling om 'manden' i både Danmark og Grønland.

AARHUS: På grønlandsk betyder angutivik "rigtig mand". Men hvad er en rigtig mand? Og hvordan er den grønlandske mand i 2018?

Det spørgsmål forsøger instruktør og leder af århusianske Teater Freeze Productions, Hanne Trap Friis, at give et nuanceret svar på med forestillingen "Den grønlandske mand".

Gennem to år har hun indsamlet historier og vidnesbyrd fra en bred vifte af grønlandske mænd; jægeren, politikeren, ham på bænken, sportsmanden og forretningsmanden, for at kunne tegne et nuanceret portræt.

- Den grønlandske mand er i en transit-situation fra jæger til det moderne. Der er er del fordomme om Grønland hernede, og jeg vil gerne være med til at gøre det syn lidt bredere. Under valgkampen har der været rigtig meget fremme om Grønland, men fokus er hele tiden på problemerne. Dem er der mange af, men der er godt nok også meget andet, som der også er brug for at blive fortalt om, understreger Hanne Trap Friis.

- Det er ikke et antropologisk projekt. Det er moderne teater, hvor vi taler sex, køn, mand, kvinde, parforhold og politik. Det er også derfor, skuespillerne har jakkesæt på og ikke skindbukser og nationaldragt. Jeg havde lyst til at portrættere det moderne Grønland. For at vise at det er almindelige mennesker med alt, hvad det indebærer, siger hun.

Den grønlandske mand

"Den grønlandske mand", "Angutivik", har danmarkspremiere på Teatret Svalegangen 8. maj og spiller her til 16. maj, hvorefter den fortsætter til Teater Momentum, Teater Nordkraft og Husets Teater.Århusianske Hanne Trap Friis, fra teaterchef ved Teater Freeze Productions står for koncept og instruktion.

Stykket er skrevet af den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen, der i 2015 blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for sin debut "Homo Sapienne".

Medvirkende: Hans-Henrik Poulsen, Miki Jakobsen, Klaus Geisler og Kristian Mølgaard.

"Den grønlandske mand" blev i efteråret vist på Grønland på grønlandsk. Forestillingen bliver vist på dansk.

"Den grønlandske mand" tegner et nuanceret billede og bygger på fortællinger fra sportsfolk, manden på gaden, forretningsmænd, jægere og politikere, indsamlet gennem to år. Her Klaus Geisler. Foto: Flemming Krogh

Fire årtier

På scenen står fire grønlandske skuespillere fra hvert sit årti. Fire mænd som har hver sit syn på det at være mand.

- For mig har det været svært at leve mig ind i. For de ting, der bliver sagt og gjort i forestillingen, er ikke noget, jeg selv har oplevet. Det er nok fordi, jeg er fra den yngre generation, at jeg ikke oplevet de hårde ting, som skete i de ældre generationer. Men hver gang vi laver en forestilling, er det berigende, og man lærer mere og mere, siger Hans-Henrik Poulsen.

Han er 24 år og fra det første kuld skuespillere, som i 2014 blev uddannet fra The National Acting School of Greenland ved Grønlands Nationalteater.

Hans-Henrik Poulsen er vokset op i en lille bygd på Diskoøen cirka 800 kilometer nordvest for Nuuk. Her har han stadig base. Han kommer fra en familie, hvor de ældre generationer kun taler grønlandsk.

Kollegaen Miki Jacobsen er med sine 52 år holdets ældste. Han har en lang uddannelses- og erhvervsbaggrund inden for visuel kultur. Miki Jacobsen har blandt andet tegnet et frimærke til Grønland, men han er også musiker og performer. Han er halv dansk og har først som voksen tillært sig det grønlandske sprog, fordi det ikke blev prioriteret i skolen, da han var barn. Han har altid følt sig meget grønlandsk og betragter Grønland som sit hjem.

Forestillingen "Den grønlandske mand" blev i september vist i Nuuk og seks mindre byer langs kysten. Uanset hvor den er blevet vist, har responsen fra mændene i salen været positiv, fortæller de to skuespillere.

- Der er mange mænd, som efterfølgende er kommet hen til os og har sagt tak, og fortalt hvordan de opfattede stykket, siger Hans-Henrik Poulsen.

- Der var publikummer, som også er ældre end mig, som pludselig følte sig set. At det var tilladt at have nogle tunge og stærke følelser og så komme ud med dem til andre mennesker, fortæller Miki Jacobsen.

Forestillingen bliver på den måde et spejl for nogle af de følelser, som mændene i salen sidder med, fortæller de.

- Der er mange, som har oplevet de her ting, men som ikke har kunnet sætte ord på, siger Hans Henrik Poulsen.

- Måske løser forstillingen op for, at mændene kan få lov til at være lidt mere bløde og åbne i forhold til tidligere tiders kultur, siger Miki Jacobsen og fortsætter:

- Generelt snakker man ikke så meget. Måske fordi det er en fangerkultur, og det dur ikke, at du snakker helt vildt, når du er på jagt ude i naturen.

Skuespillerne repræsterer fire årtier. De er i alderen 24 til 52 år, og har alle grønlandsk baggrund. Her Klaus Geisler (tv) og Kristian Mølgaard (th). Foto: Flemming Krogh
Annonce

Det hele menneske

For Hanne Trap Friis er intentionen både at spejle den grønlandske mand for manden selv, men også at vise et mangefacetteret billede til omverdenen.

- Det er en forestilling, hvor man også griner meget og kommer igennem hele spektret. Det har været vigtigt for mig. Det er en kærlighedserklæring til hele manden, både det mørke og det lyse, det tunge og det lette. En erkendelse af det hele menneske, siger Hanne Trap Friis.

De to grønlandske skuespiller er stolte af at være en del af en unik kultur, som de oplever som stærk og rig på traditioner.

Med det sagt håber de to skuespillere også at "Den grønlandske mand" kan give folk en bedre forståelse af manden generelt. Ikke en forståelse af hvordan en mand er, men hvordan han kan være.

- At grønlandsk kultur er andet end tupilakker og mænd, der bor i igloer. En udvidet horisont for det grønlandske univers. Måske peger forestillingen også på noget universelt, som slet ikke har noget at gøre med at være dansker eller grønlænder, men om at være menneske og være mand i et samfund som på mange områder udvikler sig hurtigt, siger Miki Jacobsen.

Forestillingen får danmarkspremiere 8. maj på Svalegangen.

Hans-Henrik Poulsen er vokset op i en lille by på Diskoøen. Her har han fortsat base.- Jeg har været så heldig at vokse op med bedste- og oldeforældre, som var fangere og fiskere. Så jeg har som barn tit været med på jagt. Jeg glæder mig stadig til at komme hjem og bruge tid med min bedstefar. Lige før jeg kom hertil var vi sammen på narhvals jagt, griner Hans-Henrik Poulsen. Foto: Flemming Krogh
Miki Jacobsen (tv) er kunstner, musiker og performer. Han er halv dansk og halv grønlandsk og har en lang uddannelses- og erhversbaggrund inden for visuel kultur. Foto: Flemming Krogh
Miki Jacobsen i "Den grønlandske mand". Foto: Flemming Krogh
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Byudvikling

Kritisk byrådsmedlem afvist til borgermøde om havneudvidelse: - Jeg synes, det er ærgerligt og uklogt

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Profileret plejehjem i Aarhus sendt til tælling: - Det er næsten værre end Else i liftselen på Kongsgården

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce