Annonce
Fødselsdage

En kunstner med orden i cv'et

Kristian Leth har haft en finger med i mange kendte sange, film og radioprogrammer. Fredag 27. marts fylder han 40 år. (Arkivfoto) People's Press/Free
Det er umenneskeligt at afkræve unge mennesker en klar karriereplan, siger Kristian Leth, der har grebet chancerne, som de kom. Fredag 27. marts fylder han 40 år.

40 Der har aldrig været en plan i Kristian Leths liv. Alligevel har han både som blandt andet sanger, skuespiller, radiovært, forfatter, digter og journalist haft succes. I dag bor danskeren i New York, USA, og fredag 27. marts runder han 40 år.

Det skabende gen kommer ikke fra fremmede. Han er søn af det mindst lige så kunstnerisk mangfoldige menneske Jørgen Leth og sanger og skuespiller Hanne Uldal.

Som ung søgte han ind på Forfatterskolen og udgav i sit afgangsår - i 2002 - sin første digtsamling. Den hed "Land". Snart efter kunne man se ham i film som gyseren "Midsommer" og "Min Søsters Børn i Ægypten". Igen var der ingen plan. Men når man får muligheden for at tjene til dagen og vejen og samtidig have det sjovt, siger man ja. Også selv om skuespil trods alt ligger et stykke væk fra bøgerne.

Sådan har det været i store dele af Kristian Leths karriere.

- Meget af det har været valg, jeg har foretaget på stedet, for at forsøge at overleve økonomisk. Jeg har aldrig set mig selv som skuespiller, og det er jeg heller ikke på nogen som helst måde. Men når man er 20 år og kan tjene 2000 kroner om dagen i fire uger, er det ret fedt. Det var igen en verden, jeg følte mig forholdsvis tryg ved, siger han.

I 2008 udgav han med bandet The William Blakes det første album, og de har siden hen udgivet seks yderligere albummer. Næste plade kommer inden for et par måneder.

Selv om han har været omkring mange brancher, har to ting i hans liv været konstante. Forfatterskabet og musikken.

- Det er to ting, jeg ikke kan stoppe med, siger Kristian Leth.

Ud over det kommende album med The William Blakes er han i gang med en EP - eller maxi-single - med et andet band, og så er han ved at færdiggøre hele tre bøger. Samtidig er han i gang med ny musik til tv-serien Rita samt den kommende Netflix-serie Equinox, som hans kone instruerer. Nej, Kristian Leth hviler ikke på laurbærrene.

- Men jeg har aldrig selv følt, jeg havde travlt.

- Der er også noget i det med, at når man arbejder i et fag, hvor det at udkomme er en del af metieren, er der en paradoksal følelse af, at jo mere man udkommer, jo mere er man det, man siger, man er.

Kristian Leth er gift med instruktøren Tea Lindeburg. Parret har tre børn.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Børn og ungerådmand: Skoler og daginstitutioner bliver klar til åbning efter påske

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce