Annonce
Debat

En læresætning, der kan redde liv: Se til venstre og så til højre

"Trist er det særdeles, når vi i dagens medier bliver oplyst om børn og unge, der rammes af en bil, cykel eller andet køretøj. Tragisk er det altid, når et ungt menneske uforvarende dør af en påkørsel", skriver Jørn Okbo. Arkivfoto: Flemming Krogh

DEBAT: "Se dig for, til venstre og til højre, når du går over gaden" var forældres læresætning til børnene, da jeg var barn. Sætningen hænger stadig ved som senior. Ergo: Forældre har et ansvar for, at deres børn får vejledning, når de begynder at færdes i trafikken – som gående eller som cyklende.

Jeg mindes også, at vi i skolen fik besøg af en politimand, der tegnede vejkryds på tavlen og fortalte om, at man skulle være opmærksom på trafikken, når man skulle over på den anden side af vejen eller gaden: Stå stille på fortovet, kig først til venstre, se, om der kommer en bil – halvvejs ovre gaden kigger du til højre, før du fortsætter. Er det forstået?


Nu tales der om at bygge bro eller grave tunnel til adskillige millioner kroner. Der vil gå år, indtil det måske bliver realiseret. Indtil da vil jeg foreslå skilte i øjenhøjde påmonteret lyskurvestanderen på fortovskanten ved ethvert farligt vejkryds i Aarhus og omegn med teksten: "Se til venstre, før du går over vejen".


En tilsvarende lektion fik vi som cyklister. En absolut relevant skoling, da ingen skoleelev dengang blev kørt i bil til skolen.

Trist er det særdeles, når vi i dagens medier bliver oplyst om børn og unge, der rammes af en bil, cykel eller andet køretøj. Tragisk er det altid, når et ungt menneske uforvarende dør af en påkørsel. Det er barskt, når man tænker, at et trafikoffer måske er delvis selvforskyldt, når en ulykke måske sker på grund af fodgængerens eller en cyklists uopmærksomhed. Måske fordi offeret ikke har tænkt på den risikofaktor, der er, når man krydser en vej. Man bør huske på, at der findes hensynsløse trafikanter overalt.

Nu tales der om at bygge bro eller grave tunnel til adskillige millioner kroner. Der vil gå år, indtil det måske bliver realiseret. Indtil da vil jeg foreslå skilte i øjenhøjde påmonteret lyskurvestanderen på fortovskanten ved ethvert farligt vejkryds i Aarhus og omegn med teksten: "Se til venstre, før du går over vejen". Læresætningen vil redde liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce