Annonce
Østjylland

En landsby midt i byen: I Bryndhildsparken er fællesskabet lige uden for døren - her kommer man nemlig hinanden ved

Seniorbofællesskabet Brynhildsparken, har en lang interesseliste. Bestyrelsen for andelsforeningen glæder sig over, at mange gerne vil være med i fællesskabet. Fra venstre ses Peder Mikkelsen, Egon Hesselbjerg, Elsa Kaae, Egon Andersen og Poul Christensen. Foto: Annelene Petersen
Det giver tryghed, når man kender naboen - og alle de andre, der bor i nærheden. Og så giver seniorbofællesskabet Bryndhildsparken masser af muligheder for aktivitet og samvær. Her kan man bidrage så meget man magter, og til gengæld være en del af et naturligt fællesskab om små og store opgaver.

Randers: Haven er kæmpestor i Brynhildsparken. Der er både græsplæner, blomsterbede, træer - og en legeplads samt krolf og petanquebane.

Men det giver ikke anledning til bekymring hos beboerne, selv om de måske ikke selv magter havearbejdet mere. Det er der nemlig andre, der gør.

- Ideen er, at man skal yde til fællesskabet. Men det skal ikke nødvendigvis være hårdt havearbejde, siger Egon Hesselbjerg, der er medlem af bestyrelsen for andelsboligforeningen Brynhildsparken.

Annonce

- Måske kan man i stedet for lave en kop kaffe til haveholdet, siger Poul Christensen, der også er bestyrelsesmedlem.

Seniorbofællesskabet har, udover mange grønne arealer, et træværksted, metalværksted, rum til kreative aktiviteter, et lille bibliotek, festsal, café og andre faciliteter, som beboerne kan benytte, hvis de har lyst.

Der er masser af udstyr, for mange tager værktøjet med til deres nye adresse, når de flytter fra store huse og lejligheder til de mindre andelsboliger med fælles faciliteter.

Stor tryghed

Ud over de mange muligheder for aktiviteter, er der også en anden grund til, at beboerne trives i bofællesskabet.

- Folk er trygge. Hvis man for eksempel bliver syg om natten, er der altid nogen i nærheden, man kan få fat i, siger Elsa Kaae, der er medlem af bestyrelsen. Hun har været med til at oprette andelsboligforeningen, da den blev stiftet i 2002. I 2003 flyttede de første beboere, blandt andet Elsa Kaae, der dengang var 66 år, ind i de nyopførte boliger.

Seniorbofællesskabet Brynhildsparken

En privat bygherre stod bag opførelsen af seniorbofællesskabet Brynhildsparken, der ligger på hjørnet af Mariagervej og Brynhildsvej i Randers.

Man skal være 50+ for at flytte ind.

Andelsforeningen blev stiftet i 2002, og i 2033 flyttede beboerne ind.

Der er 68 boliger på mellem 80 og 140 kvadratmeter.

Der en lang række fælles faciliteter, blandt andet parkeringskælder, fitnessrum, værksteder, bibliotek, festsal - og en gæstelejlighed med tre værelser.

13 forskellige udvalg er med til at skabe liv i seniorbofællesskabet. For eksempel er et have-udvalg på 15 personer ansvarlig for, at de grønne områder bliver passet og plejet. Lige nu er en del af de sociale sammenkomster dog sat på pause på grund af corona-situationen.

Det er beboerne selv, der står for rengøring og lettere vedligeholdelse samt pasning af fælles arealer både ude og inde.

Administrationen af bofællesskabet er lagt i hænderne på advokat og revisor.

Hvis man ønsker en andelsbolig, kan man blive skrevet på en interesseliste.

- Jeg så omtalen af bofællesskabet i avisen og tænkte; der skal jeg bo. Jeg havde været alene i fem år og boede i et hus, fortæller Elsa Kaae.

Hun engagerede sig i arbejdet med at få bofællesskabet godt i gang, og hun har været aktiv lige siden. Hun er stadig glad og tilfreds med at bo her.

Indbyggerne i Brynhildsparken får ikke blot en bolig, men også et fællesskab, når de flytter ind. Det er dét, mange kommer for at blive en del af. Foto: Annelene Petersen

Egon Andersen, der er formand for bestyrelsen, understreger, at fællesskabet er vigtigt, og en forudsætning for, at det hele kan fungere. Der er nemlig ingen vicevært, så beboerne skal selv passe og pleje arealer både ude og inde. Der er ingen faste krav til, hvad man skal lave, men der er en forståelse af, at alle bidrager, som de nu kan. Hvad enten det handler om at dække bord til et arrangement eller slå græs, holde petanquebanen eller lave mad til fællesspisning.

Annonce

Man vælger fællesskabet

- Man skal lære at bo her, siger Egon Andersen.

- Det handler om at vælge fællesskabet til, og det kræver noget, understreger Egon Hesselbjerg.


Hvis man selv vil, bliver man taget imod med åbne arme.

Poul Christensen


Det forventes, at beboere ikke blot flytter ind, men også tager del i livet i andelsboligforeningen. Til gengæld får man meget forærende.

- Jeg flyttede hertil i 2015, og kendte ingen. Men der er rigtig mange fælles arrangementer, og hvis man deltager i dem, så lærer man automatisk folk at kende. Hvis man selv vil, bliver man taget imod med åbne arme, fortæller Poul Christensen.

Annonce

Hjælpen er nær

Det er dejligt at opleve den umiddelbare hjælpsomhed blandt beboerne.

- Vi står klar, hvis nogen har brug for transport, eller hvis én har været på sygehuset - så er der nogen der for eksempel handler ind, fortæller Poul Christensen.

At bo et sted, hvor naboerne er tæt på, giver en tryghed der betyder, at mange kan klare sig længere i eget hjem, end hvis de boede alene et sted uden kontakt til næromgivelserne.

Men det er en balance, påpeger Elsa Kaae. For det må ikke blive sådan, at man som beboer er helt afhængig af naboernes hjælp.

I Arkaden er der tit masser af liv og hyggeligt samvær. Mange beboere har flyttet møbler udenfor, så de kan sidde og nyde folkelivet. Foto: Annelene Petersen

Ensomhed og mangel på mulighed for aktiviteter er noget, der kan give dårlig livskvalitet for ældre. I bofællesskabet er der mange tilbud om samvær og udfoldelser, og det er med til at give beboerne indhold i livet.

- Man holder sig i gang, understreger Egon Christensen.

Annonce

Mange muligheder

Peder Mikkelsen peger på, at bofællesskabet er indrettet, så der er mange muligheder for at være en del af det, der foregår. En del lejligheder har indgang fra en lukket arkade, hvor mange beboere har stillet stole og små borde ud foran indgangsdøren, så de kan sidde og følge med i "folkelivet".

Han er også en af de beboere, der har været med næsten lige så længe som bofællesskabet har eksisteret. I løbet af årene er der sket en ændring.

Har man hænderne skruet rigtigt på, så er der mange muligheder for at bruge sine håndværksmæssige talenter. Foto: Annelene Petersen

- Folk er gamle, når de flytter hertil, konstaterer Peder Mikkelsen med henvisning til, at gennemsnitsalderen på nye beboere er steget siden begyndelsen af 00'erne.

- De fleste er i 70'erne, når de får en lejlighed i Brynhildsparken, siger Egon Andersen.

Uanset alder, så er og bliver fællesskabet det bærende element. Også selv om corona har sat en stopper for mange aktiviteter og arrangementer, der plejer at være faste holdepunkter i løbet af året for beboerne i Brynhildsparken.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce