Annonce
Mærk Aarhus

En lille bid af Spanien i Latinerkvarteret

Foto: Mærk Aarhus
Sender delikatesser fra Spanien dig i den syvende himmel, så vil du med sikkerhed føle dig hjemme hos Grapeland i Rosensgade. Her har indehaverne specialiseret sig i spanske vine og olivenolie fra nogle af verdens bedste producenter

Mange vælger ofte den olivenolie med den flotteste etikette i supermarkedet. Det gør man uden at vide, hvordan den smager, og måske tænker man heller ikke, at der er den store forskel på olivenolier.

Men besøger man butikken Grapeland i Latinerkvarteret, finder man hurtigt ud af, at der kan være stor forskel på olivenolies smag og anvendelse. Udover at sælge spanske vine skiller butikken sig også ud ved at være specialiseret i olivenolie.

-I starten havde vi olivenolie med til vores vinsmagninger, og det endte hurtigt med, at vi ikke havde nok, fordi folk ville købe det med hjem, da de havde smagt det, siger Charite Nielsen, der sammen med sin mand Preben Nielsen er indehaver af Grapeland. De startede virksomheden i 2013 og flyttede ind i lokalerne i Rosensgade i 2016.

Der er tænkt over indretningen i butikken, hvor der skal være plads til alle. I mange specialvarebutikker kan man næsten ikke bevæge sig uden at være nervøs for at vælte noget på gulvet. Hos Grapeland er der brede gangarealer, og har man børn med, må de tegne med gadekridt på gulvet.

Personlig relation til producenterne

Passionen for spansk vin og olivenolie er opstået under familiens mange rejser til Spanien. Når Charite og Preben Nielsen har rejst rundt i Spanien, har de altid taget store dunke olivenolie med hjem, og det har sidenhen åbnet op for salg af olivenolie i herhjemme.

-Alt, hvad vi har på hylderne, har vi smagsgodkendt. Vi smager det hele, så vi kan stå inde for alt, vi tager ned fra hylderne, siger Charite Nielsen.

For Charite og Preben Nielsen er det vigtigt, at de kender de små producenter bag de produkter, de sælger i butikken. Derfor rejser de ofte til Spanien for at kunne følge produktionen og pleje deres relationer.

-Vi har et tæt forhold til producenterne, og jeg kan se de enkelte producenter for mig, når jeg tager en flaske ned fra hylden her i butikken. Man kan altid smage, når der virkelig er nogen, der gør det ordentligt, og en vin eller olivenolie smager bare bedre, når man kender historien bag, siger Charite Nielsen.

På grund af det store udvalg, er Grapeland også velbesøgt af spaniere bosiddende i Aarhus, som køber vin og olivenolie i butikken.

På opdagelse i olivenoliens univers

Når danske kunder i Grapeland smager på olivenolierne, bliver de ofte overraskede over den store smagsforskel, og hvad man kan anvende olivenolie til.

-De fleste tænker, at olivenolie smager på én måde, men det kan smage meget forskelligt, og der er olivenolier, som er særdeles gode på is, i fyldte chokolader eller på frugt, fordi olivenolien bliver en smagsforstærker eller giver smagene et delikat samspil, siger Charite Nielsen.

Selv er Charite Nielsen blevet undervist af to spaniere, der til daglig underviser på Olive Oil School of Spain. Hun er blevet undervist af to spaniere fra verdens olivenoliehovedstad Jaén i
Andalusien, som står bag produktionen af en af verdens bedste olivenolier.
Charite Nielsens store passion for olivenolie har også ført til, at Grapeland nu får produceret deres egenudviklede olivenolie, der er mere karakterfuld i smagen end de typer, som er mest
udbredt herhjemme.

-Folk har taget virkelig godt imod vores olivenolie. En kunde købte 24 liter af vores olivenolie, fordi han skulle være sikker på, at han havde nok derhjemme, hvis jeg skulle løbe tør, siger Charite Nielsen.

Personligt drømmer hun om at udvide sine aktiviteter i butikken med olivenoliesmagninger. Derudover er Charite Nielsen begyndt at sælge keramik, der bliver produceret af to ældre herrer fra Rioja-regionen i Spanien, som hun gennem tiden har købt keramik af privat. Tanken er, at keramikken bringer nye kunder ind i butikken, som også kunne være interesserede i spanske vine og olivenolie. Netop tankegangen med at blive inspireret på rejser og at føre sin passion ud i livet går igen i alt, hvad Charite Nielsen foretager sig:

-Man skal gøre, hvad man drømmer om, og jeg brænder virkelig for det her.

Kend din olivenolie

En god olivenolie skal være afbalanceret, behagelig, ren og frem for alt velsmagende. Olivenolien skal have en vis bitterhed og en snert peber, som giver en krydret fornemmelse i halsen afhængig af sorten.

Sådan opbevarer du olivenolie korrekt

Efter åbning er olivenolien holdbar i 4-6 måneder, hvis du opbevarer den korrekt, som er mørkt, køligt, tørt og tillukket.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Aarhus

Er dit navn på listen? Se de 50 mest populære navne i Aarhus