Annonce
Aarhus

En million ekstra: Nu kan Svalegangen lave mere teater selv

Svalegangens direktør Per Smedegaard går fra bekymring til begejstring. Foto: Axel Schütt
Ambition om at skabe fire egenproducerede stykker om året har fået næring.

AARHUS: Teatret Svalegangen har været amputeret de senere år, efter at et fireårigt statstilskud hørte op. Men en million kroner ekstra fra Aarhus Kommune om året betyder helt nye muligheder. De penge er en del af budgetforliget.

Teaterchef Per Smedegaard er fuld af begejstring.

- Pengene betyder, at vi får ro til at arbejde med vores visioner og ambitioner. På grund af den statslige nedskæring har vi tæret på vores egenkapital og skåret ned og skåret ned, og det har giver uro i organisationen, siger Per Smedegaard.

- Det er visionært af politikerne at give penge til drift, fordi det giver udvikling af både skuespillere og kunsten på scenen, siger Smedegaard.

Teatret har været nødt til at skære ned til to egenproduktioner om året, men planen er at nå op på fire igen og på længere sigt seks, så der er tre egenproduktioner i hver af de to sale.

Derudover lægger Svalegangen scener til teatre udefra. Sæsonen 2019-20 byder på 13 forskellige gæsteforestillinger.

Teatret ligger i Rosenkrantzgade og har udviklet sig til at være landets fjerde største teater uden for hovedstaden, kun overgået af landsdelsscenerne i Aarhus, Aalborg og Odense. Det har lidt over 20.000 gæster om året.

Med millionen får Svalegangen 9,6 millioner kroner i offentlig støtte om året.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce