Annonce
Aarhus

En million ekstra: Nu kan Svalegangen lave mere teater selv

Svalegangens direktør Per Smedegaard går fra bekymring til begejstring. Foto: Axel Schütt
Ambition om at skabe fire egenproducerede stykker om året har fået næring.

AARHUS: Teatret Svalegangen har været amputeret de senere år, efter at et fireårigt statstilskud hørte op. Men en million kroner ekstra fra Aarhus Kommune om året betyder helt nye muligheder. De penge er en del af budgetforliget.

Teaterchef Per Smedegaard er fuld af begejstring.

- Pengene betyder, at vi får ro til at arbejde med vores visioner og ambitioner. På grund af den statslige nedskæring har vi tæret på vores egenkapital og skåret ned og skåret ned, og det har giver uro i organisationen, siger Per Smedegaard.

- Det er visionært af politikerne at give penge til drift, fordi det giver udvikling af både skuespillere og kunsten på scenen, siger Smedegaard.

Teatret har været nødt til at skære ned til to egenproduktioner om året, men planen er at nå op på fire igen og på længere sigt seks, så der er tre egenproduktioner i hver af de to sale.

Derudover lægger Svalegangen scener til teatre udefra. Sæsonen 2019-20 byder på 13 forskellige gæsteforestillinger.

Teatret ligger i Rosenkrantzgade og har udviklet sig til at være landets fjerde største teater uden for hovedstaden, kun overgået af landsdelsscenerne i Aarhus, Aalborg og Odense. Det har lidt over 20.000 gæster om året.

Med millionen får Svalegangen 9,6 millioner kroner i offentlig støtte om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

26-årig dansker var i virkeligheden 45-årig inder: Falsk tandlægepatient afsløret af sit eget tandsæt

Annonce