Annonce
Aarhus

En nabo fra Helvede

Naboerne til den nye kunstgræsbane i Risskov har oplevet både et lys- og et støjhelvede, siden banen åbnede i 2011, siger de. Året rundt bruges banen til kl. 22. Sådan ser det ud om aftenen i Ulrich Hammelevs have. Foto: Jens Thaysen

Beboere i Risskov har lært på den hårde måde, at det ikke er nogen spøg at være nabo til en fodboldbane med kunstgræs.

At sælge huse på Themsvej i Risskov burde være enhver ejendomsmæglers drøm.

For Themsvej ligger på en af de mere attraktive adresser i Aarhus. Indkørslen er fra Nordre Strandvej, og Themsvej ender i hvid sandstrand og blåt badevand.

Der er bare et problem med syv af husene på Themsvej:

De har en nabo fra Helvede liggende lige uden for baghaven.

Den nye nabo kom til Themsvej i 2011, da en grusbane på det store idrætsanlæg ved Bellevue-Hallen blev opgraderet til en kunstgræsbane.

Kunstgræsbaner er nemlig sagen, fordi man kan spille på dem året rundt. Og på banen ved Bellevue-Hallen bliver der spillet hele året. Så godt som hver eneste dag. Fra ud på eftermiddagen til kl. 22.

Det betyder, at når solen går ned - og det gør den tidligt i den danske vinter - så bliver lyset ved med at være tændt i syv haver i Risskov.

Kunstgræsbanens kraftige projektører bader både fodboldbane og haver i et koldt, skarpt lys.

Og ikke nok med det:

Fodbold er ikke noget lydløst spil. Det kræver råb og skrig, når forsvarsspillere skal dirigeres på plads, og angribere byder sig til over for spilleren med bolden.

»Det larmer helt vildt«

Med andre ord: En kunstgræsbane er ikke bare et lyshelvede. Den er også et støjhelvede at være nabo til. Især hvis ens grund næsten grænser op til banen.

»Det larmer helt vildt. Især når der er kamp, og tilskuere står lige uden for vores have,« siger en af kunstgræsbanens naboer, Ulrich Hammelev.

I påsken kom støjen op på så mange decibel, at Ulrich Hammelev og hans kone, Kirsten Jakobsen, klagede til Aarhus Kommune.

I klagen beskriver de en fodboldkamp, hvor begge holds trænere, udskiftningsspillere og supportere opholder sig blot tre meter fra deres have.

»Vi klager derfor over, at det på en dag, hvor vejret gør, at de fleste danskere nyder forårets første dejlige timer udendørs, er det for os ganske umuligt at opholde os i vores have. Vi kan end ikke føre en almindelig samtale på grund af støjen fra fodboldfolket...selv når vi er indendørs, når støjen os,« skriver parret i klagen.

At beboerne på Themsvej ikke er hysteriske kællinger, der bare ikke bryder sig om fodbold, det dokumenterer denne udtalelse fra Aarhus Kommunes miljøchef, Claus Nickelsen.

»Noget skal gøres«

»Vi står med en række naboer, som er udsat for en belastning, som man under normale omstændigheder ikke kan sidde overhørig og dermed acceptere som myndighed,« siger Claus Nickelsen.

Han fortæller, at hvis beboerne på Themsvej havde fået en larmende og lysende virksomhed som nabo i stedet for en fodboldbane, så ville Aarhus Kommune være forpligtet til at skride ind.

»Hvis det var en virksomhed, ville man simpelthen være nødt til at gøre noget for at nedbringe generne. De gener, naboerne oplever, er af en karakter, så noget skal gøres. Det er jeg slet ikke i tvivl om,« siger Claus Nickelsen.

Støjvæg på vej

Der foregår derfor et samarbejde internt i Aarhus Kommune om en indstilling til Aarhus Byråd med forslag om atbygge en fire meter høj støjvæg mellem husene på Themsvej og kunstgræsbanens langside.

Den øverste halvdel skal være af plexiglas. Den nederste af et uigennemsigtigt materiale. Desuden foreslår Claus Nickelsen lysanlægget erstattet af nye master, hvor armaturet ligger inde over banen og skinner ned på spillerne.

»På den måde udsættes naboerne ikke for at blive blændet. Og fodboldspillerne får et fornuftigt lysniveau. For at tage hensyn til naboerne har de i dag skruet længere ned for lyset, end godt er, når man spiller fodbold,« siger Claus Nickelsen.

Hvis byrådet siger ja til forslaget, så kan støjvæg og nyt lysanlæg opføres i løbet af sommeren.

Stadig utilfreds

Så forhåbentlig kan Ulrich Hammelev og hans naboer se frem til færre gener fra kunststofbanen næste vinter.

Men tilfreds er han ikke. Beboerne på Themsvej havde nemlig foretrukket, at brugen af kunstgræsbanen blev begrænset.

»Men det vil de ikke gå med til. Derfor er vi næsten nødt til at sige ja. Og vi er ikke interesserede i, at sagen trækker ud. Så vi siger bare, 'vil det gavne med den støjmur, så lav den',« siger Ulrich Hammelev.

På Aarhus Kommunes budget for 2013 er der afsat to millioner kr. til en støjvold ved kunstgræsbanen i Risskov. Beløbet er dog ikke stort nok til at finansiere hele projektet.

Ulrich Hammelev i Risskov fik en fodboldbane, der kan bruges året rundt, lige uden for sin baghave. Nu planlægger Aarhus Kommune at erstatte hegnet på billedet med en fire meter høj støjmur. Foto: Jens Thaysen

Seks baner

I dag ligger der seks fodboldbaner med kunstigt græs i Aarhus Kommune.

Lyseng Fodbold har en kunstgræsbane på sit anlæg i Højbjerg. Det samme har AGF på træningsanlægget i Fredensvang.

Der ligger også en kunstgræsbane på anlægget ved Vejlby-Risskov Hallen. Den drives af Skovbakken Fodbold.

På Risvangen Stadion råder Aarhus Fremad over en kunstgræsbane. Det samme gør VRI på anlægget ved Bellevue.

Nye baner

I Aarhus er der langt færre fodboldbaner pr. indbygger end i både Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers.

Sport og Fritid anbefaler, at Aarhus Byråd frem til 2023 afsætter 19 millioner kr. til anlæg af seks nye kunstgræsbaner.

Desuden anbefaler Sport og Fritid, at der i samme periode anlægges 23 nye græsbaner.

Det er nødvendigt, hvis antallet af fodboldbaner i forhold til befolkningstallet skal fastholdes. De nye fodboldbaner vil koste 60 millioner kr.

Kunstgræsbaner

Kunstgræs bruges som underlag i forbindelse med sportudøvelse - eksempelvis til fodboldbaner.

Kunstgræs bruges også på hockeybaner, golfbaner, tennisbaner og andre steder som haver, altaner, terrasser, legepladser med mere.

I den danske Superliga er det blevet tilladt at afvikle kampe på kunstgræs.

Kilde: Wikepedia.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce