Annonce
Blog

En nem og hurtig vej til vægttab: 3 gode råd

Hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne følge deres motivation op med offentlige tilbud, der tog denne kompleksitet alvorligt ved at kombinere højt specialiserede ernæringsuddannede med psykologer specialiserede inden for spisningens psykologi, og samtidig gjorde det muligt at arbejde med de mange andre ting i folk liv.

Denne overskrift er ren clickbait, ikke sandt? Og det er da klart – hvor ville det være skønt, hvis der fandtes en nem og hurtig vej, for den vil da være at fortrække frem for en vanskelig, tidskrævende vej til vægttab.

Både erfaringen og forskningen viser bare, at for langt de fleste findes der ikke en nem og hurtig vej – der findes en vej, eller rettere: flere mulige veje til vægttab, men det er ikke særligt sandsynligt, at den bliver nem og hurtig. Endnu mere usandsynligt er det, at avisens tre gode råd eller selvhjælpsbogens løsning er den rigtig løsning for alle. Den mellemregning, som desværre alt for ofte overses – eller springes over – er følgende: det giver ikke mening at vælge løsning eller strategi til, HVORDAN du kan ændre din nuværende spisning, før der er blevet lavet en ordentlig afklaring af, HVORFOR du spiser, som du gør. Selve det at konstatere, at du vejer x antal kilo eller spiser det-og-det i de-og-de mængder, siger ingenting om, hvordan du kan lave mønsteret om. Først når vi ved, hvorfor du spiser det du gør, kan vi vende os til forskningen for at finde ud af, hvilke strategier og metoder der hjælper – er sagen manglende opmærksomhed, er det én strategi; er det cravings og fristelser, er det andre strategier; er det sociale behov og hensyn, som det er svært at gøre op med, er det et tredje sæt af metoder, og spiller negative emotioner en rolle, er det noget helt fjerde og så videre.

Hvem er skyld i, at markedet for vægttabsstøtte er oversvømmet af bøger, artikler, podcasts, blogs og hjemmesider, der lover, at netop deres tre gode råde eller ”unikke” tilgang til vægttab er det, der vil løse alle dine problemer? Mange siger: ”Jamen, sådan er folk – de vil bare have den nemme løsning, og måske er det derfor, de er blevet overvægtige til at starte med.”

Fordommene om overvægtige er mangfoldige og negative. Min erfaring, når jeg holder foredrag eller har samtaler om spisningens psykologi, er imidlertid en anden: dem, der virkelig kæmper med vægt, spisning og forholdet til krop og mad, beder mig ikke om en enkel, hurtig løsning. De bliver heller ikke skuffede, skeptiske eller mister interessen, når jeg fortæller, at de mest sandsynlige veje ud af et problematisk, mangeårigt spisemønster, kræver læring af nye færdigheder over lang tid, hos en højt specialiseret fagperson. Tværtimod er det, hvis jeg nævner nogle af de lidt banale, enkle tricks (”spil Tetris, hvis du har uønskede tanker om mad”), at folk, der kæmper med vægten, kan reagere negativt – og med rette, tænker jeg: hvis det var så enkelt, så stod de nok ikke i den situation. Dem, der hurtigt mister interessen, når jeg begynder at sige: ”Jeg kan ikke sådan lige gives tre gode råd – den kommer an på en mængde faktorer: spisning og psykologi og vægt er meget komplekse ...”, er ofte dem, der bare lige vil snacke lidt mindre eller tabe 5 kilo.

De overvægtige vil gerne høre, at det ikke er så enkelt, hurtigt og nemt – dem, som jeg møder, går ikke rundt i en drømmeverden og leder efter den nemme, hurtige løsning (selv om man sagtens kunne ønske, at den fandtes). Hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne følge deres motivation op med offentlige tilbud, der tog denne kompleksitet alvorligt ved at kombinere højt specialiserede ernæringsuddannede med psykologer specialiserede inden for spisningens psykologi, og samtidig gjorde det muligt at arbejde med de mange andre ting i folk liv (for eksempel sociale og økonomiske udfordringer, og psykologiske problemer der ikke handler om mad), der både er problemer i sig selv og samtidig står i vejen for et langsigtet, succesfuldt vægttab.

Annonce
Anette Schnieber, Ph.D., psykolog, VIA Ernæring & Sundhed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce