Annonce
Blog

En nem og hurtig vej til vægttab: 3 gode råd

Hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne følge deres motivation op med offentlige tilbud, der tog denne kompleksitet alvorligt ved at kombinere højt specialiserede ernæringsuddannede med psykologer specialiserede inden for spisningens psykologi, og samtidig gjorde det muligt at arbejde med de mange andre ting i folk liv.
Annonce

Denne overskrift er ren clickbait, ikke sandt? Og det er da klart – hvor ville det være skønt, hvis der fandtes en nem og hurtig vej, for den vil da være at fortrække frem for en vanskelig, tidskrævende vej til vægttab.

Både erfaringen og forskningen viser bare, at for langt de fleste findes der ikke en nem og hurtig vej – der findes en vej, eller rettere: flere mulige veje til vægttab, men det er ikke særligt sandsynligt, at den bliver nem og hurtig. Endnu mere usandsynligt er det, at avisens tre gode råd eller selvhjælpsbogens løsning er den rigtig løsning for alle. Den mellemregning, som desværre alt for ofte overses – eller springes over – er følgende: det giver ikke mening at vælge løsning eller strategi til, HVORDAN du kan ændre din nuværende spisning, før der er blevet lavet en ordentlig afklaring af, HVORFOR du spiser, som du gør. Selve det at konstatere, at du vejer x antal kilo eller spiser det-og-det i de-og-de mængder, siger ingenting om, hvordan du kan lave mønsteret om. Først når vi ved, hvorfor du spiser det du gør, kan vi vende os til forskningen for at finde ud af, hvilke strategier og metoder der hjælper – er sagen manglende opmærksomhed, er det én strategi; er det cravings og fristelser, er det andre strategier; er det sociale behov og hensyn, som det er svært at gøre op med, er det et tredje sæt af metoder, og spiller negative emotioner en rolle, er det noget helt fjerde og så videre.

Hvem er skyld i, at markedet for vægttabsstøtte er oversvømmet af bøger, artikler, podcasts, blogs og hjemmesider, der lover, at netop deres tre gode råde eller ”unikke” tilgang til vægttab er det, der vil løse alle dine problemer? Mange siger: ”Jamen, sådan er folk – de vil bare have den nemme løsning, og måske er det derfor, de er blevet overvægtige til at starte med.”

Fordommene om overvægtige er mangfoldige og negative. Min erfaring, når jeg holder foredrag eller har samtaler om spisningens psykologi, er imidlertid en anden: dem, der virkelig kæmper med vægt, spisning og forholdet til krop og mad, beder mig ikke om en enkel, hurtig løsning. De bliver heller ikke skuffede, skeptiske eller mister interessen, når jeg fortæller, at de mest sandsynlige veje ud af et problematisk, mangeårigt spisemønster, kræver læring af nye færdigheder over lang tid, hos en højt specialiseret fagperson. Tværtimod er det, hvis jeg nævner nogle af de lidt banale, enkle tricks (”spil Tetris, hvis du har uønskede tanker om mad”), at folk, der kæmper med vægten, kan reagere negativt – og med rette, tænker jeg: hvis det var så enkelt, så stod de nok ikke i den situation. Dem, der hurtigt mister interessen, når jeg begynder at sige: ”Jeg kan ikke sådan lige gives tre gode råd – den kommer an på en mængde faktorer: spisning og psykologi og vægt er meget komplekse ...”, er ofte dem, der bare lige vil snacke lidt mindre eller tabe 5 kilo.

De overvægtige vil gerne høre, at det ikke er så enkelt, hurtigt og nemt – dem, som jeg møder, går ikke rundt i en drømmeverden og leder efter den nemme, hurtige løsning (selv om man sagtens kunne ønske, at den fandtes). Hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne følge deres motivation op med offentlige tilbud, der tog denne kompleksitet alvorligt ved at kombinere højt specialiserede ernæringsuddannede med psykologer specialiserede inden for spisningens psykologi, og samtidig gjorde det muligt at arbejde med de mange andre ting i folk liv (for eksempel sociale og økonomiske udfordringer, og psykologiske problemer der ikke handler om mad), der både er problemer i sig selv og samtidig står i vejen for et langsigtet, succesfuldt vægttab.

Anette Schnieber, Ph.D., psykolog, VIA Ernæring & Sundhed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce