Annonce
Debat

En opfordring fra håndværkerne, der kan levere det gode indeklima: Lad nu børnene få frisk luft

"Dårligt indeklima har stor negativ påvirkning på børns og ansattes trivsel og reducerer elevernes indlæringsevne markant. Ja, faktisk så "mister" børn, der tilbringer hele deres folkeskoletid i lokaler med dårligt indeklima, op til et helt års læring i forhold til de børn, der får frisk luft til hovedet", skriver en række repræsentanter for Tekniq Arbejdsgiverne. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det kniber stadig gevaldigt med indeklimaet i folkeskolerne. Det er der sådan set ikke noget nyt i.

Igennem en årrække har undersøgelse efter undersøgelse vist, at en meget stor del af landets klasselokaler ikke kan levere de fysiske rammer, der er nødvendige for at give vores børn en ordentlig hverdag på skolebænken. Faktisk har undersøgelser vist, at 90 procent af skoleklasserne har et højere CO2-indhold, end myndighederne anbefaler, ligesom de har for lidt lys og for meget støj i mere end halvdelen af tiden.

Det er simpelthen bare ikke godt nok.

Annonce

Og da det kniber med at få politikerne på Christiansborg til for at gøre noget konkret ved problemerne, er det i høj grad op til kommunerne selv (sammen med forskellige private initiativer) at sørge for den nødvendige renovering af skolerne. Et ansvar, mange kommuner da også allerede tager på sig.

Derfor kære kommuner og byrødder: Vis nu vilje til at tænke langsigtet og på vores børns ve og vel.

Men der er stadig plads til forbedring. Med kommunernes budget på plads for 2022 er det nu tid til at finde ud, hvordan pengene skal fordeles – bl.a. på nybyggeri og renovering. Vi kan kun opfordre til, at man prioriterer de områder, der trænger mest, og her må folkeskolernes indeklima stå højt på listen.

Dårligt indeklima har stor negativ påvirkning på børns og ansattes trivsel og reducerer elevernes indlæringsevne markant. Ja, faktisk så "mister" børn, der tilbringer hele deres folkeskoletid i lokaler med dårligt indeklima, op til et helt års læring i forhold til de børn, der får frisk luft til hovedet.

Og nej, det er IKKE nok bare at åbne vinduerne et par gange i løbet af dagen. Godt indeklima kræver ordentlig, mekanisk ventilation, som sørger for det gode indeklima hele dagen. Men investerer man med omtanke og tager fagfolkene med på råd fra starten, er det faktisk muligt at finde løsninger, der ofte vil tjene sig selv ind på ganske få år – blandt andet i kraft af et reduceret energiforbrug. Og så er der samtidig god samfundsøkonomi i det.

Derfor kære kommuner og byrødder: Vis nu vilje til at tænke langsigtet og på vores børns ve og vel. Og lad jer inspirere af de kommuner, der allerede HAR sat gang i dette kæmpe renoveringsarbejde (eksempelvis Bornholm eller de 12 danske kommuner, der har indgået et samarbejde med Realdania med netop dette formål). Det betaler sig – også økonomisk.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce