Annonce
Aarhus

En poets fald: Vold, dødstrusler og et blottet lem

Yahya Hassan har påkaldt sig megen uheldig opmærksomhed efter sin berømmede og anmelderroste digterdebut for fem år siden. Nu står han igen som tiltalt i en straffesag, denne gang med hele 42 anklagepunkter, hvoraf flere er i den skala, hvor strafferammen giver mulighed for flere års fængsel. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Efter sin berømmede digter-debut for fem år siden har 23-årige Yahya Hassan taget en voldsom deroute. Torsdag og fredag står han endnu en gang som tiltalt i retten - mødt af et digert anklageskrift på 42 punkter.

AARHUS: En ung storsælgende digter iført åbentstående skjorte, skudsikker vest og et blottet lem påkalder sig en vis opmærksomhed. Når han samtidig på åben gade truer et menneske på livet med en ituslået flaske, kan han ud over opmærksomheden også være sikker på, at den offentlige anklagemyndighed kommer rendende med en god stabel lovparagraffer.

Det og meget andet kommer den digterberømmede 23-årige Yahya Hassan til at forholde sig til, når retten i Aarhus torsdag indleder en straffesag mod ham. En straffesag, der omfatter et digert anklageskrift med 42 tiltalepunkter i en varieret blanding af forskellige former for lovovertrædelser, flere i den tunge ende af straffelovsskalaen.

Lovende så det ellers ud dengang i 2013, da andengenerations-indvandreren Yahya Hassan fra Aarhus benyttede et bostedsophold til at springe ud som digter. Enkelte havde svært ved at se de digteriske elementer i de tanker om sine forældres generation, han med versaler udgav som sit debutværk.

Andre, og det var de fleste, hyldede ham for stor kunstnerisk kvalitet. Og for hans mod til at udbasunere det, som dansken flest holdt af: en lammende kritik af sit ophav fra de varme, muslimske lande.

Under alle omstændigheder: Berømt blev han. Og velhavende.

Siden har det set sølle ud med en deroute, som i svær grad har bragt ham i konflikt med loven. Værst, da han for to år siden blev sendt et år og ni måneder i fængsel for at have skudt en 17-årig dreng i foden. Han kom på fri fod igen i december sidste år.

Men så tog han flittigt fat på ny, fremgår det af det aktuelle anklageskrift, anklageren fremlægger i retten.

Her møder Yahya Hassan op som varetægtsfange, men ikke fra et arresthus. På grund af sin mentale tilstand har han været fængslet i surrogat, hvilket i hans tilfælde vil sige på en retspsykiatrisk afdeling.

Annonce

Yahya Hassan

Yahya Hassan, 23 år, født i Aarhus af palæstinensiske forældre. I oktober 2013 udgav han bogen "Yahya Hassan", der med 120.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling.

I marts 2015 blev Hassan idømt fire måneders ubetinget fængsel for at have slået en ung mand i forbindelse med en bytur i Aarhus. Han blev senere frifundet i landsretten.

I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt. Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

I september 2016 blev Hassan idømt et år og ni måneders ubetinget fængsel for at have skudt en 17-årig mand i foden.

(Ritzau)

Han var berømmet og hyldet og konstant i mediernes søgelys. Torsdag og fredag optræder Yahya Hassan for et noget andet publikum: en domsmandsret. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Voldsomt trusselssprog

"Jeg skal kneppe jeres mødre, jeg skal kneppe jeres søstre, jeg skal kneppe jeres børn ... I will fucking kill you, I dont care you have kids, I will fucking kill you ... Jeg knepper dig ... Jeg tapper dig ... Jeg slår dig ihjel, Walla - jeg sværger ..."

Sprogbruget har været voldsomt og ganske upoetisk i de trusler, han er tiltalt for at have fremsat, nogle af dem sammen med brug af våben som kniv og flaske.

Anklageskriftet omfatter også vold, hærværk, tyveri, indbrud, stalking, blufærdighedskrænkelse, besiddelse af euforiserende stoffer og kørsel i hashpåvirket tilstand.

De alvorligste straffelovsparagraffer Yasya Hassan er tiltalt efter, er paragrafferne, der omfatter dødstrusler, vold og vold af særlig rå og farlig karakter. De kan hver især udløse flere års fængsel, og i hans tilfælde er det en skærpende omstændighed, at der er tale om gentagelsestilfælde.

Stak med flaske

Et af de særligt grelle tilfælde i anklageskriftet er episoden, hvor han 15. juli i år på banegårdspladsen i Aarhus optrådte kun iført åbentstående skjorte, skudsikker vest og med blottet lem, mens han med en knust flaske stak ud efter og ramte en person.

Og da han få timer forinden ifølge anklageskriftet optrådte i samme mundering og - denne gang bevæbnet med en kniv - truede to personer. Den ene, en kvinde, befølte han også i skridtet, satte sig på hug foran hende og placerede sin mund helt tæt ved hendes skridt.

I den alvorlige afdeling hører også en episode, hvor han er tiltalt for på Aarhus City Sleep In at have gennembanket en person med slag og spark. Samt en episode på Hotel Royal i Aarhus, hvor han truede en kvinde på livet.

Knækprosaens knækkede poet

Livet efter digterdebuten har med andre ord taget en ualmindelig skidt drejning for den poetiske Yahya Hassan. Den guldrandede indtjening fra gigantsalget af sin bog i ind- og udland var ikke genvejen til lykken.

Væk er hyldesten, tilbedelsen, berømmelsen og hans attraktion som foredragsholder og debattør på diverse scener og i tv-programmer. I stedet har han har på grund af bogen påkaldt sig vrede fra dele af sit muslimske bagland og selv delt hårdtslående ud af sin egen vrede, eller hvad det nu er, der gemmer sig i hans sind.

Selv kongehuset har fået sin bekomst. Da prins Henrik stadig levede og meddelte, at han ikke ville begraves ved siden af dronningen i Roskilde Domkirke, udtrykte mange sin vrede. For Yahya Hassans vedkommende i et ikke særligt urbant sprog. I et facebook-opslag, skrev han ifølge Berlingske således:

"... hvis Prins-Gal-Malen-Henrik-Vinsnuser-Gravballehundeknepper ikke vil begraves med sin trofaste hustru, som altid har udvist offentlig loyalitet uagtet hvor barnlig og ubærlig hans egovom har været, så smid da sinken i en mergelgrav, jeg kender sikkert nogle perkere der gerne vil grave ham ned, når han altså er død af sit egotrip."

Alt i alt ligner knækprosaens hyldede mester mere og mere en knækket poet.

Hvordan det skal omveksles til strafsanktioner er endnu ikke et offentlig anliggende. Det meddeles først i løbet af retssagen, oplyser anklager Tanja Fogt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dommer lukker dørene i sag om skud mod knivbevæbnet mand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce