Annonce
Østjylland

En polsk mor fik hovedrolle i debat om hjemmepasning i Horsens

En flok forældre afleverede i slutningen af april underskrifter til borgmester Peter Sørensen (S) og Lone Ørsted (S), formand for børne- og uddannelsesudvalget, til fordel for at få ændret reglerne for hjemmepasning af egne børn i kommunen. Det er nu blevet en realitet. Arkivfoto: Morten Pape
Det er nu muligt for horsensianske forældre at få 3500 kroner om måneden til et års pasning af barnet i hjemmet. Dansk Folkeparti stemte imod i byrådssalen. Partiet frygter, at udenlandske forældre vil misbruge ordningen.
Annonce

Horsens: En unavngiven polsk mor fik en fremtrædende rolle, da Horsens Byråd mandag aften sagde god for, at forældre fremover kan få 3500 kroner om måneden i et år i tilskud til at passe deres børn derhjemme.

På forhånd var alle partier enige om at sige ja til ordningen, men Dansk Folkeparti valgte i sidste øjeblik at trække støtten, efter at det var kommet partiet for øre, at EU- og EØS-borgere også kan få del i ordningen.

- Jeg har fået spurgt ind til sagen i forvaltningen og fået det bekræftet. Et eksempel kunne være en polak, der arbejder i Horsens Kommune, og som tager sin kone og barn med til Danmark. Hun kan rejse hjem på ferie i et år og tage sin ydelse til hjemmepasning med. Her bliver vi nødt til at slå bak. Den her ordning skriger på at blive misbrugt, lød det fra gruppeformand Claus Kvist Hansen (DF) i byrådssalen.

- I ser spøgelser, lød svaret fra flere af de andre partier, der henviste til andre kommuner, hvor ordningen har været en realitet længe, uden at man har oplevet problemer med misbrug.

- Det frie valg for forældrene er vigtigt for os i Venstre, og jeg undrer mig over, at Dansk Folkeparti vil fratage danske forældre den her mulighed, lød det fra Anne Lene Løvbjerg (V).

- Det kan godt være, at der er nogle danske mødre, der bliver skuffede, men desværre er vi nødt til at tænke på den her måde, konstaterede Claus Kvist Hansen.

Det frie valg for forældrene er vigtigt for os i Venstre, og jeg undrer mig over, at Dansk Folkeparti vil fratage danske forældre den her mulighed.

Anne Lene Løvbjerg (V), byrådsmedlem

Annonce

- Hold øje med udgifterne

Venstre ønskede at udvide ordningen, så tilbuddet ville gælde et år for alle børn frem til skolealderen og ikke kun børn i alderen nul-tre år. Det afviste alle partier undtagen V og K.

- Forskningen viser, at det er godt for børn at komme ud i sociale miljøer fra tre års-alderen, lød det blandt andet fra Lone Ørsted (S), formand for børne- og uddannelsesudvalget.

Ordningen er ifølge forvaltningen udgiftsneutral, hvis cirka 25 forældre gør brug af ordningen. I forvaltningens regnskab skifter 10 af dem fra et kommunalt dagtilbud, mens de resterende allerede i dag passes hjemme.

- Det her hviler på et lidt løst fundament, og det må ikke ende med, at der bliver taget penge fra dagtilbudsområdet. Det vil jeg bede børne- og uddannelsesudvalget holde øje med, sagde borgmester Peter Sørensen (S).

Enhedslisten stemte som det eneste parti imod hjemmepasningsordningen.

- Vi går ikke ind for tvang til dagtilbud, men det her er en dårlig ordning. Der er meget få, der vil have økonomisk mulighed for at tage den. Den flytter penge fra fællesskabet, og den tvinger en forælder, typisk moderen, til at opgive tilknytningen til arbejdsmarkedet, sagde Lisbeth Torfing (EL) i byrådssalen.

Ordningen skal evalueres af børne- og uddannelsesudvalget efter et år.

Hjemmepasning

Hvis Horsens Kommune beslutter at yde tilskud til pasning af egne børn, vil følgende regler være gældende:
  • Ansøger skal have tilstrækkelige danskkundskaber til at kunne udvikle barnets dansksproglige kompetencer. Det gælder dog ikke for EU- og EØS-borgere.
  • Ansøger må ikke modtage offentlig overførselsindkomst eller have en arbejdsindtægt m.v.
  • Ansøger skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år. Det gælder dog ikke for EU- og EØS-borgere.
  • Forældrene vil tidligst have ret til tilskuddet fra det tidspunkt, hvor barnet ville kunne benytte en plads i et dagtilbud.
  • Tilskuddet, 3500 kroner om måneden, beskattes som A-indkomst for tilskudsmodtageren.
  • Der kan maksimalt udbetales tilskud til tre børn pr. husstand.
  • Det samlede tilskud pr. husstand kan ikke overstige beløbet for maksimale dagpenge.

Kilde: Horsens Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce