Annonce
Erhverv

En principiel sag uden dom

Som advokat havde Martin Christian Kruhl, partner i DLA Piper, gerne ført JIHMO-sagen i retten på et juridisk teoretisk plan, men resultatet - et forlig på vegne af 1.100 investorer - er han fortsat glad for. Pressefoto

Partner i DLA Piper, Martin Christian Kruhl, var en del af holdet, der førte JIHMO-sagen for 1.100 investorer mod Jyske Bank. Fra en juridisk teoretisk synsvinkel havde han gerne set gruppesøgsmålet prøvet i retten, men som advokat var han glad med et tilfredsstillende forlig.

AARHUS: Gruppesøgsmålet mod Jyske Bank på vegne af 1.100 investorer kom aldrig for retten. I stedet endte sagen i et forlig.

Advokat og partner i DLA Piper, Martin Christian Kruhl, var godt tilfreds med udfaldet på sine mange klienters vegne, men på et juridisk teoretisk plan ville han gerne have læst rettens ord i den principielle sag om Jyske Invest Hedge Markedsneutral - Obligationer:

- Det var en af de første sager i Danmark, der blev ført som et gruppesøgsmål. Lovgivningen på området kom 1. januar 2008, så denne sag havde været nummer to eller tre i rækken. Som advokat handler det dog altid om, at klienten er tilfreds, og i dette tilfælde stemte mere end 98 procent for forliget, så det er kun ud fra en juridisk teoretisk synsvinkel, at jeg gerne ville have set en dom. Det var stor usikkerhed om fænomenet gruppesøgsmål dengang, og de hører jo stadigvæk til undtagelsen herhjemme.

Ifølge Martin Christian Kruhl har sagen ikke haft indflydelse på, hvordan de, der forvalter hedgeforeninger og andre alternative investeringsfonde, generelt agerer i markedet.

- Men lige netop ordet 'markedsneutral' tror jeg, at der går et stykke tid, før vi ser i markedsføringsmateriale igen, vurderer han.

Aarhus-advokaten peger desuden på, at sagen lærte ham, hvad det kræver at forberede og anlægge et gruppesøgsmål.

- Man må ikke underkende, hvor stort et arbejde det er at føre en sag for så mange mennesker. Vi brugte utrolig meget tid alene på at tage telefonen, når familien Danmark ringede, for når vi var gået ind i sagen, så følte vi også en forpligtigelse til at svare, når vi blev kontaktet. Det var vigtigt for os, at hver enkelt person følte sig godt informeret, og det var i den forbindelse ikke tilstrækkeligt med en hjemmeside eller en masseproduceret Q&A, siger Martin Christian Kruhl.

I samme forbindelse fremhæver Martin Christian Kruhl, at selv om Jyske Bank undervejs - berettiget eller uberettiget - tog mange slag i medierne, fortjente banken ros for den måde, de agerede på i forbindelse med gennemførelse af forliget:

- Vi skulle have betalt kompensation for et trecifret millionbeløb til mere end 1.100 investorer. Der var rigtig mange ting, der kunne være gået galt, men det blev gennemført stort set uden komplikationer, og det havde ikke været muligt, hvis det ikke havde været for en tilsvarende stor indsats fra bankens side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce