Annonce
Aarhus

Du kan nå det endnu: Vagtskiftet ved Marselisborg trækker mange tilskuere

Alvorlige minder under de store huer. Foto: Hans Petersen
Hver dag omkring klokken 12 kan århusianere og byens gæster få en særlig oplevelse ved Marselisborg Slot.
Annonce

AARHUS: En ræv var med i flokken, da omkring 100 århusianere og gæster i byen forleden var troppet op for at følge med i vagtskiftet ved Marselisborg Slot.

Mens de mange mennesker ved indgangen til slottet ventede på, at et nyt hold soldater skulle afløse dem, der var på job, luskede en ræv over vejen, der fører op til dronningens slot på den anden side af indgangsporten, og forsvandt ind imellem træerne.

Er der mon nogen på vej ind? Foto: Hans Petersen

Så det var en oplevelse ekstra for dem, der ville se den attraktion, som kun én anden by i landet, København, også kan levere: Vagtskiftet ved dronningens slot.

Annonce

Mange muligheder

I år er der ekstra mange muligheder for at opleve den begivenhed.

Coronaen har også beskåret Dronning Margrethes pligter, så majestæten bliver på Marselisborg Slot helt til 22. juli. Og hver dag klokken 12 er der vagtskifte ved porten ind til slottet i rundkørslen, hvor Carl Jensens Vej møder Kongevejen.

Publikum følger garderne ned ad Carl Nielsens Vej. Foto: Hans Petersen

Det hold gardere, der er på vagt, bliver afløst af et hold, der har opholdt sig på Gardergården, som ligger ved Carl Nielsens Vej, men et pænt stykke fra slottets indgang.

Det betyder, at soldaterne marcherer knap en kilometer ned ad Carl Nielsens Vej, eskorteret af politiet. Det tager lige under 10 minutter, og imens spiller de to forreste på fløjte og tromme. For eksempel "It's a Long Way to Tipperary" og "Her kommer Jens med fanen".

Imens må biler, der kører ned ad Carl Nielsens Vej pænt indrette sig efter den fart, soldaterne marcherer med.

Annonce

Interessant ceremoni

Ved porten varer vagtskiftet omkring en halv time, før alt er overstået, så der er meget at opleve for de mennesker, som møder op. Det er en interessant ceremoni med støvletramp, kommandoer om at "se lige ud" og "see tiil højr'" og "gevær ved fod". Også her er der musik til indimellem.

Politiet er med, når soldaterne går ned ad Carl Nielsen Vej. Foto: Hans Petersen

Der er altid publikum, når vejret er til det, og det er ikke usædvanligt, at 100 personer eller flere kaster deres blikke på de flot klædte soldater med de store bjørneskindshuer.

Annonce

Husly for de ventende

Ved indgangen til slottet har soldaterne et hus, de kan opholde sig i, når de ikke lige står uden for huset med deres våben og holder øje med, hvem der passerer ind og ud ad den store, udsmykkede jernlåge. Og naturligvis har den vagthavende soldat et rødt skilderhus, han kan gå ind i.

Hold takten og se lige ud. Foto: Hans Petersen

Også ved selve slottet holder garderne vagt.

Det er en god idé for de, der vil overvære seancen, at komme et kvarter før klokken 12. Hvis man vil have det hele med, skal man blive der yderligere en halv time efter 12.

Her sker det

Vagtskifte hver dag kl. 12 ved Marselisborg Slot. Mød op et kvarter før klokken 12 og bliver der en halv time efter 12, hvis du vil have det hele med.

Adressen er rundkørslen, hvor Kongevejen og Carl Nielsens Vej mødes.

Der er to timers gratis parkering på Kongevejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

AGF

AGF tester formen mod tysk kult-klub

Annonce