Annonce
Fødselsdage

En retskaffen mand

Onsdag 7. august - få måneder efter at han færdiggjorde sin undersøgelse af mulige forbindelser mellem Rusland og Donald Trump - fylder Robert Mueller 75 år.

75 Robert Mueller holder ikke af rampelyset, men i rollen som særlig anklager, der skulle undersøge mulige forbindelser mellem Donald Trump og Rusland, har han ikke kunnet undgå offentlighedens opmærksomhed. Onsdag 7. august fylder amerikaneren 75 år.

Ét ord går igen, når kolleger, venner, højtstående politikere og embedsfolk skal beskrive Mueller: ordentlighed.

- Han er formentlig den eneste person i Washington, som du aldrig vil kunne beskylde for at være partisk, har Garrett Graff, forfatter til en bog om Robert Mueller, sagt til The Guardian.

Muellers professionalitet var formentlig en vigtig årsag til, at han for et par år siden blev valgt til at undersøge en mulig sammensværgelse mellem Trumps kampagne og russere, der ville påvirke præsidentvalget. Undersøgelsen blev delvist offentliggjort i foråret og fandt intet samarbejde mellem Rusland og Trump-lejren.

På et andet centralt spørgsmål - om Trump forsøgte at blokere for Muellers arbejde - var konklusionen mere mudret. Der er ikke beviser for, at det skulle være sket, men rapporten frifandt heller ikke præsidenten på det punkt.

Og mens journalister og Trump-modstandere har været ivrige efter at vide, om Mueller vil opfordre til en rigsretssag mod præsidenten, har Mueller stædigt holdt fast i, at det ikke er hans opgave at tage stilling til den slags.

Robert Mueller er født ind i en rig familie i New York, har gået på dyre privatskoler og et af landets fineste universiteter. Som ung blev han udsendt til Vietnam i 1968, der skulle vise sig at blive det drabeligste år i krigen med 16.500 amerikanske ofre. En dag blev Mueller ramt. Det opdagede han dog først, da han kiggede ned ad sig selv og så, at en kugle havde boret sig lige igennem hans lår. Han måtte evakueres med helikopter.

Han afsluttede sin udsendelse med en stribe fortjenstmedaljer for mod og livreddende lederskab.

Efter hjemkomsten blev Mueller uddannet jurist og arbejdede i årtierne efter som offentlig anklager og i justitsministeriet, inden han i 2001 blev chef for forbundspolitiet FBI. En uge efter sin indsættelse ændrede alt sig med angrebene den 11. september, der kostede næsten 3000 menneskeliv.

Den daværende præsident, George W. Bush, igangsætte "krigen mod terror", og Robert Muellers opgave blev at forvandle FBI fra en indenlandsk sikkerhedstjeneste til en organisation, der kunne beskytte USA mod udefrakommende trusler og terrorens slørede ansigt.

Tilfredsheden med ham var stor. Så stor, at Senatet i 2011 enstemmigt godkendte at lade ham fortsætte i to år ud over de normale ti år på posten.

Mueller har i årevis tjent sit land, men det er uvist, hvad fremtiden nu byder.

/ritzau/

Annonce
Tidligere FBI-chef og særlig anklager Robert Mueller fylder 75 år onsdag 7. august. Foto: Jonathan Ernst/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce