Annonce
Blog

En sommeraften i marsken

Det er ikke vigtigt, om det regner i nat eller i morgen. Vi har ferie, og vi har hinanden i 24 timer døgnet rundt i tre uger. Hvilken lykke!
Annonce

I går havde jeg gudstjeneste kl. 17 i Aarhus domkirke. Solen kastede sine begyndende aftenstråler ind gennem de høje og høje spidsbuede vinduer. Det var den sidste gudstjenesten inden sommerferien. Lige nu sidder jeg så i et sommerhus et sted i marsken med den store åbne himmel, som er skildret så smukt i flere af Jens Rosendals dejlige sange og salmer. Min kone og jeg har lige påbegyndt vores sommerferie.

Det er først på aftenen. Solen skinner og vinden har lagt sig. Det er stadig lunt, men ikke for varmt. Der blæser en let vind. Der er ingen skyer over os, men i horisonten danner der sig en større skyformation i grålige nuancer. Måske er det en koldfront med regn i vente til natten. Eller er det et skydække, som vil holde på varmen ligesom vores sommerdyner? Måske kan vi se frem til en solrig og lun dag i morgen.

Hvis jeg ville, kunne jeg tænde pc’en og tjekke DMIs hjemmeside. Men gider det ikke. Det er ikke vigtigt, om det regner i nat eller i morgen. Vi har ferie, og vi har hinanden i 24 timer døgnet rundt i tre uger. Hvilken lykke! Hvis jeg er heldig, bliver min kalender ved med at være blank. Men naturligvis kan pligtige og vigtige arbejdsopgaver dukke op. Den slags må naturligvis løses med det samme.

Mens vi sad og spiste for en time siden, opdagede min kone en rå på vores grund. Den sprang uhyre elegant gennem klitterne. Standsede. Stod helt stille og vejrede. De utroligt bevægelige ører fungerer – forestiller jeg mig – ligesom en scanner, hvor alt, hvad der bevæger sig og giver lyd, bliver registreret og bedømt. ”Er der fare på færde? Eller står jeg sikkert her?” 25 m fra den gik folk aftentur på vejen til stranden. Råen nøjedes med at tage kending og fortsatte så årvågent sit måltid. Sådan fortsatte det i ca. 10 min. Hvad der så pludseligt fik den til at opgive biotopen og springe videre, véd jeg ikke. Men fascinerende og flot var det at se, så længe det stod på.

De næste dage skal vi så helst huske at undgå at gå i græsset, for de smukke dyr er jo som bekendt fyldt med flåter. De sætter sig på græsstråene og springer på dyr og mennesker, som går gennem græsset. Ikke så sjældent har vi og vore gæster fået flåter på kroppen.

Derfor er det obligatorisk for alle, der sover her i huset, at undersøge egen og andres krop for flåter. Som regel er det mig, der fører tangen, når flåterne skal fjernes. Så kan den tanke strejfe mig, hvordan det hele ville have set ud, hvis jeg i sin tid havde holdt fast ved tanken om at blive læge.

Det ville have været interessant, tænker jeg, men har ikke et øjeblik fortrudt, at jeg i sin tid valgte at blive teolog. Det har været og er en gave at beskæftige sig med menneskers dybe tanker, deres håb og den skæbne, de har fået. Alt dette kan gennemlyses i dybe fortrolige samtaler. Der kan måske kastes lys over erfaringer, gåder og spørgsmål ved at inddrage lidt af den viden, jeg har erfaret mig frem til eller læst mig til.

Det mest grundlæggende spørgsmål for mange mennesker er vel, hvorfor vi er her. Hvorfor går det mig, som det gør? Er der en mening med det – ja, en mening med det hele? Hvem har i givet fald bestemt den mening? Meningen kom i aften for mig frem i en situation, som alle mennesker erfarer og kender. En situation, hvor man erfarer og mærker stor fylde i den helt tilfældige sammenhæng, man står i. En fylde, der kan være på trods af risici, mismod, tragedier eller modgang. Teologi og filosofi har lært mig, at den slags erfaring er grundlæggende for at begribe, hvad tro er. Tro er at få livsfylde skænket og at bæres af noget uden for én selv.

Jeg kunne unde alle at begynde ferien med et glimt af en rå i aftensol. Hermed ønskes alle læsere en rigtig god ferie!

domprovst Poul Henning Bartholin, ny blogger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Få overblikket: Bedre forhold for børn og ældre med bredt budgetforlig i byrådet

Aarhus

Se politiet i vanvittig jagt gennem Aarhus: Motorcyklist blæste på fartgrænserne, kørte over for rødt og på fortov og cykelstier

Aarhus For abonnenter

Uventet drejning i bandesag: Tiltalt i kidnapningssag mødtes med nu afdød rapper

Annonce