Annonce
AGF

En talentudviklingsklub med en gylden historie: Onsdag står AGF over for et hav af unge, sultne københavnere

B93 slog i seneste runde af pokalturneringen AaB ud. Her jubler Jeppe Erenbjerg og Mikkel Mouritz efter kampen i december. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
B93 er historisk set en stor klub i dansk fodbold med ni danske mesterskaber. Men i de seneste år har holdet mest af alt befundet sig i 2. Division, hvor de har spillet ambitiøs fodbold med en hel del egenudviklede spillere.
Annonce

FODBOLD: Det er kun, når AGF møder FC København og Brøndby, at de normalt møder hold, der har flere mesterskaber end dem selv.

Men onsdag sker det, når B93 gæster Aarhus i pokalturneringens første kvartfinale.

Klubben fra Østerbro har hele ni danske mesterskaber i pokalskabet. AGF har "blot" fem. Den nuværende 2. divisionsklub er dog langt fra fordums styrke. Og det seneste mesterskab ligger da også tilbage til 1946.

B93 har kun én gang været i Superligaen siden indførelsen i 1991. Det var i sæsonen 1998-99, hvor de rykkede ud med et brag og fik sølle 12 point i 33 kampe. Det var i den sæson, at de i en hjemmekamp mod Viborg måtte lide den ydmygelse, at Politikens referat dagen efter kampen bestod af 180 navne. Navnene på de tilskuere, der havde orket at møde op. Kampen endte i øvrigt 5-0 til Viborg ...

Pokalskab er én ting, men på alle andre punkter er AGF en meget større klub end B93. Især i 2021. De 25 pladser, der er mellem de to hold i tabellen ned gennem divisionerne, får dog ikke AGF til at undervurdere københavnerne, der i seneste runde slog AaB ud af pokalturneringen.

- Jeg har arbejdet sammen med deres cheftræner Thomas Nørgaard i Lyngby, og han er en dygtig træner. Han har lavet det bedste 2. divisionshold, jeg tror, jeg har set.

- Jeg siger ikke, at de er favoritter. Selvfølgelig skal vi kunne slå et 2. divisionshold. Men jeg siger bare, at de er superdygtige, siger David Nielsen om udfordringen.

Annonce

Mere Cruyff end Mourinho

Uden at forklejne AGF's cheftræner, så har han næppe set kampe uge efter uge i Danmarks tredjebedste række.

Men hvis han har gjort, vil han se, at B93 på mange måder skiller sig ud i rækken. De har den næstyngste gennemsnitsalder af alle hold i rækken og er et hold, der spiller på en speciel måde.

Det er med mange afleveringer langs jorden og med et fokus om, at man kontrollerer kampen, når man har bolden. Der er mere Cruyjff end Mourinho i spillestilen, og det er virkeligheden nemt at se, at holdet er samarbejdsklub med FC Nordsjælland.

Nemt på mere end en måde. På grund af spillestil og mentalitet, ja. Men også på grund af talentarbejdet. Da B93 i sidste pokalrunde slog AaB ud, bestod over halvdelen af kamptruppen af spillere, som holdet havde rykket op fra eget U19-hold.

Og målet de scorede var bestemt også i B93-dyder. Holdet broderede sig igennem AaB-forsvaret. 17-årige Tammer Bany havde sidste fod på og scorede sit første seniormål i karrieren. Oplægget kom fra 20-årige Jeppe Erenbjerg - begge spillere af egen avl.

Boldklubben af 1893

  • Klubben hører til på Østerbro i København. 
  • B93 har vundet det danske mesterskab i fodbold ni gange - dog senest i 1946. Derudover vandt klubben pokalturneringen i 1982. 
  • Klubben startede som cricketklub i 1893. Først tre år senere kom fodboldafdelingen til og først otte år efter stiftelsen kom tennisafdelingen til. I dag er der ingen cricket-afdeling tilbage. 
  • Klubben hører til dagligt hjemme i 2. Division, hvor de for tiden ligger nummer to i pulje 1.
Annonce

Holder fast i en spillestil

Mens David Nielsen nok har mere og bedre at give sig til end at se 2. Division i weekenderne, har Stiften spurgt et par af de mennesker, der netop har det som deres arbejde at orientere sig i 2. division.

Nemlig cheftrænerne i henholdsvis Aarhus Fremad og Brabrand, der begge har haft æren af at møde B93 i efteråret - og i øvrigt begge har lidt et nederlag.

Brabrand-træner Tom Søjberg så sit hold tabe på Østerbro i slutningen af september måned. B93 var foran med to scoringer allerede efter ti minutters spil.

- Det er nogle unge gutter, der, når det kører, kan spille rigtig godt. Så er de et af de bedste hold i 2. division. Men de kan også have kampe som den, jeg så mod VSK Aarhus, hvor de ikke kunne få det til at hænge sammen, fordi VSK havde læst dem og brugte fysikken mod dem.

- De er lidt ligesom FC Nordsjælland, hvor de holder fast i en spillestil. Det gør, at de har et brand, der kan tiltrække nogle bestemte typer spillere, som ikke burde spille i 2. division, men måske i Superligaen. Derfor kan de også lave salg af spillere i ny og næ. Men på den anden side kan den måde at gribe tingene an på også koste en oprykning, hvis du er uheldig, siger Tom Søjberg.

Aarhus Fremads cheftræner Morten Dahm Kjærgaard ser holdet på nogenlunde samme måde.

- De har en spillestil, som er ambitiøs. De vil gerne spille og flytte bolden og er et af de hold i 2. Division, der har flest offensive idéer og er et af de hold, der har givet os flest dilemmaer at forholde os til, når de har bolden.

Fem udvalgte navne fra B93's ungdomsafdeling

  • Mathias 'Zanka' Jørgensen: Midterforsvareren med kælenavnet "Zanka" nåede som 16-årig førsteholdsdebut for B93, hvorefter FC København købte ham. Siden da er det blevet knap 200 Superligakampe, udlandsophold i blandt andet England, Tyskland og Holland samt 34 danske A-landskampe.
  • Bashkim Kadrii: Offensivspilleren blev så sent som tirsdag præsenteret som ny spiller i OB for tredje gang, men han startede i B93, hvor han fik debut som 17-årig. Han har nået en A-landskamp og kampe for tre forskellige Superliga-hold. 
  • Jores Okore: Han nåede aldrig at få førsteholdsdebut i B93, for han blev snuppet af FC Nordsjælland inden. Men han blev indskrevet i B93 som syvårig og skiftede til FC Nordsjælland som 15-årig. Siden da er det blandt andet blevet et dansk mesterskab med FC Nordsjælland, en udlandskarriere i Aston Villa samt otte A-landskampe.
  • Claus Jensen: Falstringen brugte otte år i Premier League og fik 47 danske landskampe. Men det hele startede i B93, hvor han fik førsteholdsdebut som 17-årig. I dag er han cheftræner i Nykøbing FC i 2. Division. 
  • Daniel Jensen: Han har langt over 100 kampe i både den tyske Bundesliga og den hollandske Æresdivision, men fodboldkarrieren startede for Daniel Jensen i B93. Undervejs i karrieren nåede han også at score et rimelig vigtigt mål for det danske landshold på udebane i Portugal. 
Annonce

Ung træner

Et ungt hold har naturligvis også behov for en relativt ung træner. Og hans navn ringer måske en klokke for de allermest Superliga-interesserede.

Thomas Nørgaard brugte nemlig størstedelen af 17/18-sæsonen som cheftræner for Lyngby. Det gjorde han, fordi David Nielsen tog til AGF, og så opgraderede Lyngby i stedet Nørgaard fra assistenttrænerposten. I dag er han 38 år gammel.

Også Morten Dahm Kjærgaard kender Thomas Nørgaard godt.

- Jeg var på A-træneruddannelse med ham for over 10 år siden, og vi mødte også hinanden, da jeg var i Fredericia og han var i AB og Lyngby. Han har været i gang i rigtig mange år og har allerede en god karriere bag sig. Han vil gerne have, at hans hold skal dominere på den måde, de gerne vil spille på. Så han er en ung træner, der samtidig er ambitiøs på spillet, siger Morten Dahm Kjærgaard.

Til gengæld har AGF en stor fordel i kampform. Hvor Superligaen allerede er gået i gang, er B93 stadig i gang med træningskampe og hårde kondiløb. 2. Division starter først op igen i starten af marts.

- De er gode til at holde fast i bolden og det kan godt blive en udfordring for AGF. Hvis du som et Superligahold føler, at du bør vinde kampen og tager for slapt på det, så kan det godt være frustrerende at se dem spille bolden rundt, og du kan miste koncentrationen.

- Men B93 kan ikke være oppe i kamptempo. De har ikke haft mulighed for at spille på græs i hele opstarten, og det bliver en helt anden præmis, de møder onsdag, end de har trænet i. Men på den anden side er det jo en gratis kamp for dem, fordi alle forventer, at AGF vinder, siger Tom Søjberg.

Kampen mellem AGF og B93 starter klokken 20.15. Det er første gang de to hold mødes siden 2013. Dengang var det også i pokalturneringen, hvor Edafe Egbedi scorede begge AGF-mål i en 2-0-sejr.

Det er dog ikke første gang, B93 må en tur til Aarhus i denne udgave af pokalturneringen. I 1/16-finalen spillede klubben mod jyllandsserie-klubben ASA, hvor de vandt sikkert med 4-1 på Frederiksbjerg.

Og østerbrogenserne er da også store underdogs onsdag aften. Men glem nu ikke, at de trods alt har slået et Superliga-hold ud i indeværende sæson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smittetallet stiger, men det ser stadig fornuftigt ud

AGF

AGF til Parken med mulig debutant i truppen

AGF For abonnenter

Kommentar: Sagen om Peter Christiansen handler ikke om penge, men om selvforståelse - og AGF har fået sendt et signal til FCK

Annonce