x
Annonce
Aarhus

»En tallerken skal sørge for, at maden ikke ligger på bordet«

<p>Steffen Rasmussen ved hvad det vil sige at vokse op i små kår. Foto: Axel Schütt</p>

Steffen Rasmussen voksede op i en familie, hvor midlerne var knappe. Nu er han i gang med et projekt, der skal hjælpe udsatte århusianere, og det er der et stort behov for, vurderer flere aktører.

Steffen Rasmussen har altid været grundlæggende frustreret over at se, hvad der optager mennesker forskellige steder. At man kan bo så tæt på hinanden og have så forskellige verdensopfattelser.

Annonce

»Det her med ikke at have råd til at købe ind, som vi ikke altid havde, da jeg voksede op i Højbjerg. Og så se, hvordan nogle går så meget op i det her dyre stel. For mig er det så tomt, som noget kan blive. En tallerken skal sørge for, at maden ikke ligger på bordet,« siger han.

I dag kæmper den unge iværksætter for de svageste i Aarhus, blandt andet som medlem af kommunens Udsatteråd. Og han mener trods alt, det er bedre, at mennesker fra forskellige samfundslag vokser op ved siden af hinanden frem for i deres egne kvarterer.

Steffen Rasmussen leverede en af de største overraskelser til kommunalvalget, da han som løsgænger fik ottende flest stemmer af alle kandidater i Aarhus Kommune. Det var dog ikke nok til at sikre sig en plads i byrådet, og i stedet kastede han sig over et projekt for udsatte mennesker i Aarhus.

Fundamentet, som projektet hedder, er et sted, hvor de udsatte kan komme for at få alt fra fysioterapi til hjælp til med skattepapirerne. Indtil videre lægger omtrent 100 mennesker vejen forbi, når de har brug for en hånd.

Og Steffen Rasmussen mener, at behovet er stigende, ikke mindst blandt unge mennesker.

»For mig virker det som om, at der er kommet flere og flere fattige. Vi snakker med nogle af de andre steder om, at vi kan mærke, når der kommer nye reformer, for så strømmer de til,« siger han.

Antallet af hjemløse under 30 år steg til 1.899 på landsplan i den seneste hjemløsetælling fra 2013. Torsdag foretog DR en undersøgelse blandt 33 herberger i landet, hvoraf 80 procent svarede, at de mente, der var kommet flere unge hjemløse siden sidste tælling.

Også hos Mødrehjælpen, der blandt andet støtter udsatte enlige forældre, vurderer direktør Mads Roke Clausen, at der er en stigende efterspørgsel efter deres hjælp.

Endelig mener også Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Nord, som også omfatter Aarhus, at der er kommet flere socialt udsatte, herunder unge hjemløse.

»Hvor vi i Danmark før havde en meget homogen befolkningssammensætning, kan vi nu se, at forskellene bliver større og større. Blandt andet ser varmestuerne et klientel af unge danskere, de ikke har set før,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce